Оптимизација је процес који убухвата и убрзавање сајтова

- Ја радим оптимизацију сајта за претраживаче контактирајте ме ако Вам је она потребна.

OS = Оптимизација сајта за претраживаче је процес унапређења квалитета и количине саобраћаја од претраживача ка веб сајту преко природних резултата претраге (више о СЕО на википедији). Свима је циљ да буду виђени. Ви желите да допрете до милиона купаца, читалаца и осталих који свакодневно крстаре интернетом. Ако сте одавно присутни на интернету Ви онда вероватно имате своје клијенте и они Ваше присуство на нету одржавају тако што међусобно деле линкове ка садржају на Вашем сајту. Међутим ако сте нови, онда нема ко да Ваш сајт посети и дели, онда зависите од претраживача и позиције на њима. Један од начина да допрете до потенцијалних клијената је писањем доброг и квалитетног садржаја, што детаљнијег садржаја то боље!

Детаљније о оптимизацији сајта:


Шта је оптимизација сајта за претраживаче?

СЕО представља „оптимизацију претраживача“. То је пракса повећања квалитета и количине промета на веб сајту, као и изложености Вашем бренду, путем неплаћених (познатих и као „органских“) резултата претраживача.

Упркос акрониму, СЕО се односи на људе колико и на саме претраживаче. Ради се о разумевању онога што људи траже на мрежи, одговора које траже, речи које користе и врсте садржаја који желе да конзумирају. Познавање одговора на ова питања омогућиће Вам да се повежете са људима који претражују на мрежи за своја решења.

Знање шта је намера Ваше публике је једна од страна СЕО кованице, друга страна је испорука на начин да алат за претрагу за претраживача може све то пронаћи и разумети.

Eлементи оптимизације сајта за претраживаче

Овде побројани иду од 1 (најважнијих) до 7 (оних који су шлаг на торту). Ово је иначе, на чему ћемо радити у погледу оптимизације на Вашем веб сајту:

  1. Омогућите роботу претраживача да могу да читају Ваш веб сајт
  2. Примамљив садржај који одговара упиту из претраживача
  3. Кључна реч оптимизована да привуче претраживаче и роботе
  4. Сјајно корисничко искуство и велика брзина учитавања
  5. Садржај вредан дељења који ствара везе, цитате и истицања
  6. Наслов, УРЛ и опис за постизање високог ЦТР-а у рангирању (када виде да одмах кликну)
  7. Ознака изрезака / шеме да се истакне у СЕРП-овима

Тестирање, постављање и тестирање. Јер само тако се долази до правих резултата.

Зашто је оптимизација сајта за претраживаче важна?

Иако плаћено оглашавање, друштвени медији и друге интернет платформе могу да генеришу саобраћај на веб сајтовима, већину онлајн промета покрећу претраживачи. Резултати органског претраживања примају много више кликова од плаћених реклама. Укратко: СЕО има више саобраћајних могућности од ППЦ-а и на мобилнима и на десктоп рачунарима.

СЕО је такође један од ретких онлајн маркетиншких канала који, ако се правилно постави, током времена може наставити да се исплаћује. Ако обезбедите солидан део садржаја који заслужује да се рангирате по правим кључним речима, Ваш саобраћај с временом може још да се повећа, док је за плаћено оглашавање потребно стално финансирање да бисте послали саобраћај на Ваш веб сајт.

Претраживачи постају паметнији, али им и даље треба наша помоћ. Оптимизација Вашег веб сајта помоћи ће у пружању бољих информација претраживачима како би Ваш садржај могао бити правилно индексиран и приказан у резултатима претраге.

Да ли Вам је потребан СЕО стручњак?

(пратите горњи линк и онда се вратите назад да наставите)

Како Гугл разуме наше странице?

(пратите горњи линк и онда се вратите назад да наставите)

Гугл смернице за квалитет садржаја сајта

(пратите горњи линк и онда се вратите назад да наставите)

Како функционише Гугл претрага?

(пратите горњи линк и онда се вратите назад да наставите)

Брзина сајта је важна

Ако желите да Ваш сајт буде међу првима у претрази онда Вам је неопходан брз 🚄 сајт . Брзина је исто толико важна као и дизајн, можда и важнија од ње, јер данас неки људи немају толико времена и стрпљења да чекају да се споре странице отварају и зато беже са тих сајтова чак и ако су они допадљиви на око.

Оптимизација сајта за претраживаче је процес који обухвата анализу структуре и функционалности сајта. Мери се брзина учитавања свих елемената сајта и онда се врши анализа добијених резултата. Потом се прави листа ствари које треба оптимизовати и креће са самом оптимизацијом.

У зависности од технологије израде сајта зависиће и колико од поменутих елемената са листе може да се оптимизује. Такође ће зависити и време потребно за само оптимизацију брзине.

Оптимизација брзине веб сајта је и програмерски посао, јер захтева измене у програмском коду. Али је и административни посао, јер захвета подешавања параметара целог система.

Још више о оптимизацији сајта за претраживаче

Да ли сте заинтересовани да пратите Гугл СЕО? Најбоље је да читате шта стручњаци испред Гугл имају да кажу у вези са тим. На сајту Search Engine Round Table u овој категорији можете наћи најактуелнија питања и одговоре у вези са тематиком. Такође можете читати о СЕО и на Search Engine Land.

Постоји много фактора који утичу на ранкирање у Гоогле СЕРП, да би били у стању да обухватите сто више њих морате да знате који су и морате да имате знање програмирања (HTML-a, Javascripta, PHP, C# и других програмских језика) да би сте били у стању мењати Ваше веб странице у складу свих тих фактора.

Ценовник оптимизације сајта за претраживаче

Ценовник оптимизације можете погледати овде.