Првих 10 врста дигиталног маркетинга за промоцију пословања на интернету

Овај чланак сам преузео са интернета са циљем да нам покажем које врсте онлајн маркетинга постоје.

Како људи све више и више времена проводе испред екрана, дигитални маркетинг постао је најважније средство за ефикасан приступ клијентима. Дигитални маркетинг циља кориснике свих врста електронских уређаја од десктоп рачунара до паметних телефона. Да бисте успешно промовисали пословање путем интернета и привукли публику, морате да користите разне врсте дигиталног маркетинга.

Ових дана само поседовање веб странице више није довољно ако желите да се квалификујете. Такође морате бити видљиви на што је могуће већем броју платформи за дигитални маркетинг, од претраживача до веб сајтова друштвених медија и паметних телефона. Да бисте изградили успешан мрежни посао и издвојили се из гомиле, потребна вам је сложена дигитална стратегија заснована на детаљној студији тржишта, детаљној пословној анализи и сталним повратним информацијама.

Топ 10 врста дигиталног маркетинга за промоцију пословања на мрежи
Топ 10 врста дигиталног маркетинга за промоцију пословања на мрежи - Photo by Diggity Marketing on Unsplash

Првих 10 врста дигиталног маркетинга

У идеалном случају, требало би да користите комбинацију различитих врста дигиталног маркетинга како бисте достигли своју публику кроз различите канале. У овом чланку смо сакупили најчешће врсте дигиталног маркетинга нашег времена које вам могу помоћи да постигнете највећу стопу успеха. Они су следећи:

 1. Оптимизација претраживача (SEO)
 2. Маркетинг претраживача (SEM)
 3. Маркетинг друштвених медија (SMM)
 4. Садржајни маркетинг
 5. Емејл маркетинг
 6. Oглашавање путем интернета
 7. Маркетинг одредишних страница
 8. Маркетинг паметних телефона
 9. Affiliate маркетинг
 10. Вирусни маркетинг

Оптимизација претраживача (SEO)

Оптимизација претраживача (SEO) је вероватно прва ствар која пада на памет када људи размишљају о различитим врстама дигиталног маркетинга. Интернет компаније у основи живе на вољи Google-а, Bing-а, Yahoo-а и других претраживача. Ако радите SEO исправно, можете привући значајан органски промет на веб сајту. Циљ SEO-а је оптимизирати садржај на начин који се појављује међу првим резултатима на страници резултата претраживача (SERP).

Постоји неколико метода помоћу којих се можете рангирати на SERP-у, као што је изградња мешавине улазних и излазних веза или оптимизација садржаја за одређене кључне речи. Вероватно је најтеже када је у питању SEO стално пратити промене алгоритама претраживача и у складу с тим ажурирати стратегију и методе. SEO је неопходан за било који веб сајт, јер ових дана свако предузеће оптимизује њихов садржај за претраживаче. Стога без SEO-а у основи је немогуће остати конкурентан на тржишту.

Маркетинг претраживача (SEM)

SEO није једини начин за повећање долазног промета са претраживача. Маркетинг претраживачима (SEM) омогућава оглашавање производа у претраживачима и његово појављивање међу плаћеним резултатима претраживања. Претраживачи обично приказују плаћене резултате изнад органских резултата на SERP-овима. Они изгледају готово исто као и органски резултати са само малим разликама у изгледу, на пример, Google приказује малу ознаку „Ad“ поред сродне URL адресе. На снимку екрана испод можете видети плаћене резултате претраживања за упит за веб хостинг:

Услуге плаћеног претраживања које се најчешће користе су Google AdWords и Bing огласи. Омогућавају вам куповину огласног простора на основу циљаних кључних речи, локације, демографије гледалаца и других података. Заправо, маркетинг претраживача је прилично ефикасна метода, јер претраживачи само приказују ваш оглас публици на коју желите да циљате. У већини случајева требате платити SEM резултате према моделу оглашавања са плати по клику (PPC), што значи да вам се наплаћује само када неко кликне на ваш оглас.

Маркетинг друштвених медија (SMM)

Без сумње, друштвени медији су краљице дигиталног садржаја 21. века. Стога је то и једна од најважнијих врста дигиталног маркетинга на коју треба да се фокусирате - посебно ако желите да промовишете B2C посао. Друштвени медији нису само маркетиншки канал, већ и начин да људи буду у контакту са својим пријатељима и породицом, добијају најновије вести или прате теме које их занимају. Постоји мноштво платформи друштвених медија које можете изабрати, као што су Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram и многи други. Морате пронаћи оне који су релевантни за нишу на коју циљате и промовишете тамошњи посао.

Дељење квалитетног садржаја на веб сајтовима друштвених медија је одличан начин за ангажовање гледалаца и позиционирање бренда као ауторитета у одређеној ниши. Такође је важно поставити дугмад за дељење друштвених мрежа испод сваког поста на блогу и странице са садржајем како би посетиоци могли да га деле преко своје мреже. Поред тога, свака платформа друштвених медија нуди различита решења за органско и плаћено оглашавање. Плаћени огласи на Twitter-у и Facebook-у, кампање хаштагова и маркетинг инфлуенсера спадају у најпопуларније методе маркетинга на друштвеним мрежама.

Маркетинг друштвених медија (SMM)
Маркетинг друштвених медија (SMM) - Photo by Merakist on Unsplash

Садржајни маркетинг

Садржајни маркетинг је друга врста дигиталног маркетинга коју можете користити за промоцију предузећа на мрежи. У ствари, content marketing је индиректан начин маркетинга, јер објављујете садржај који публика природно проналази током прегледавања веба. Главни циљ content маркетинга је да омогући гледаоцима интеракцију са садржајем читањем, дељењем и коментаром на њега. Можете га користити заједно са другим врстама дигиталног маркетинга као што су SEO или SEM. На пример, можете да изградите садржај око циљаних кључних речи да бисте постигли оптималан резултат.

Квалитетни садржај такође вам омогућава да убедите публику о стручности предузећа у одређеној ниши. Добијање поверења купаца један је од најважнијих дугорочних циљева дигиталног маркетинга. Дељени садржај можете објављивати или у облику постова на блоговима, белих радова, извештаја или вебинара или путем блоговања гостију у популарним публикацијама у истој ниши.

Маркетинг путем е-поште

Маркетинг путем е-поште је другачија врста посла, јер се повезујете са купцима унутар њихових поштанских сандучића. Иако је маркетинг путем е-поште једна од најстаријих врста дигиталног маркетинга, и даље је врло успешан. То је одличан начин за повећање лојалности бренду и до распродаје постојећим купцима. Према најновијем извештају о статистикама е-поште групе Radicati (2017-2021), број е-порука које компаније шаљу и примају дневно, и даље расте, са просечном стопом од 4,4%.

Постоји много различитих начина на које можете контактирати са купцима путем маркетинга путем е-поште. Поред стварања кампања за билтене, можете им слати и потврде е-поште, захвалнице и е-поруке о ажурирањима производа. Ако промовишете локални бизнис, позивнице за догађаје су такође одличан начин за привлачење локалне публике. Ових дана постоји много сјајних алата које можете користити за покретање професионалних кампања путем е-поште, од платформи за аутоматизацију маркетинга као што су MailChimp до додатака за билтене за популарне платформе за управљање садржајем попут WordPress-а.

Интернет оглашавање

Дигитални трговци користе интернетско оглашавање од првих дана веба. Приказивање банера или огласа на другим веб страницама које припадају истој ниши најчешћи је облик интернет оглашавања. Можете да користите интернетске платформе као што је Google AdSense које вам омогућавају да аутоматски приказујете огласе на другим веб сајтовима са садржајем. Огласне мреже обично вам омогућавају да конфигуришете параметре веб сајта на којима се приказују ваши огласи на основу кључне речи, локације, демографије публике и других података.

Већи интернетски часописи често имају и своја одељења за рекламирање. Стога такође може бити добро решење да их контактирате и купите огласни простор на њиховом веб сајту. Неки нишни часописи, попут часописа за веб дизајн A List Apart, такође имају програме спонзора који вам омогућавају да на својој платформи приказујете бренд, лого и друге визуелне износе током одређеног времена (обично недељно).

Маркетинг одредишних страница

Циљане одредишне странице могу извrsно радити са другим врстама дигиталног маркетинга и значајно повећати стопе конверзије. У ширем смислу, одредишна страница је свака веб страница на коју посетиоци први пут слете када дођу на веб сајт. У том смислу, почетне странице често функционишу и као одредишне странице. Међутим, многи брендови креирају и одређене одредишне странице за своје маркетиншке кампање.

Дигитални трговци повезују одредишне странице са огласима који се приказују као банери на другим веб сајтовима или се појављују на страницама резултата претраживача. Стога, када корисници кликну оглас, они се преусмеравају право на одредишну страницу дизајнирану за одређену маркетиншку кампању. Постоји неколико трикова помоћу којих можете креирати претварајућу одредишну страницу, попут привлачних наслова, чистог и прилагођеног пријатног дизајна и врло видљивих дугмета за позив на акцију. Испод можете видети одредишну страницу апликације Slack за слање на којој можете видети све потребне елементе добро изведене одредишне странице:

Маркетинг паметних телефона

Људи користе своје паметне телефоне све време, па је ових дана маркетинг паметних телефона такође међу најважнијим врстама дигиталног маркетинга. Ово је посебно тачно ако је ваша циљна публика млађа генерација. У ствари, имате много могућности да својим паметним телефонима допрете до изгледа. Према недавном извештају провајдера пословне комуникације Esendex, текстуалне поруке су у 2018. години имале 94 процента глобалне отворене цене. Као резултат тога, маркетинг паметних телефона представља невероватну прилику за промоцију пословања на мрежи.

Поред слања текстуалних порука претплатницима, можете додатно ангажовати публику пружајући им бесплатне мобилне апликације за Android и iOS уређаје. Ваша апликација такође може да изводи одређене радње које повећавају видљивост. На пример, може слати кориснике у стварном времену push обавештења која се појављују на њиховим паметним телефонима када је на веб сајту доступан нови садржај. Популарне платформе за размену порука, као што су Messenger и Telegram, такође вам омогућавају да креирате маркетиншке ботове са којима можете користити

Маркетинг мобилних телефона
Маркетинг паметних телефона - Photo by William Iven on Unsplash

Партнер маркетинг

Affiliate маркетинг омогућава смањење вашег маркетиншког посла преусмеравањем вањских добављача услуга. Са партнерским маркетингом плаћате само конверзије, након што је ваш подружница закључила уговор и купац купио производ. Придружени трговци обављају све повезане маркетиншке активности од пласмана банера до одредишних страница. Вероватно најбоља ствар о affiliate маркетингу је та што нема унапред коштања и можете одлучити о условима и ценама које плаћате повезаним партнерима.

Вероватно најистакнутији интернет партнерски програм је Amazon Associates који омогућава било коме да промовише производе компаније Amazon и зарађује провизију после закључених уговора. Мања предузећа такође могу да користе придружене програме - то је посебно популарна врста дигиталног маркетинга у технолошком сектору. Међутим, партнерски програм требали бисте покренути само ако имате средства за правилно надгледање и едукацију подружница.

Вирусни маркетинг

Вирусни маркетинг користи све врсте дигиталног маркетинга поменуте у овом чланку. Суштина вирусног маркетинга је у креирању поста, видеа, мема или друге врсте садржаја кратке форме која се шири интернетом попут вируса. Да бисте направили успешну вирусну маркетиншку кампању, требате промовисати исти садржај на више канала као што су Twitter, YouTube, постови на блоговима, билтене у кратком временском периоду.

Окончање

Да бисте постигли најбоље пословне резултате, морате одлучити које врсте дигиталног маркетинга желите да користите. Постоје неке врсте које бисте ионако требали користити као што су оптимизација за претраживаче и маркетинг на друштвеним мрежама, док други овисе о индустрији. Када планирате врсте дигиталног маркетинга, користићете не само софтвер, већ и хардвер. Ако циљна публика користи одређену врсту уређаја, потребно вам је и присуство на тој врсти уређаја. Такође прикупи што више повратних информација од постојећих купаца, јер не постоји бољи начин за изградњу поверења и њихово ангажовање на личном нивоу.

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

 • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
 • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
 • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
 • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
 • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!