Позционирање у Google претрази - 210 фактора

Гоогле фактори за позиционирање су скуп закључака СЕО стручњака, неки су само шпекулација, неки доказани, неки контраверзни, али сви су овде.

Гоогле фактори за позиционирање
Гоогле фактори за позиционирање - Photo by Braden Collum on Unsplash

Фактори домена

 1. Старост домена: Разлика између домена који је стар шест месеци у односу на годину дана заиста уопште и није тако велика. Другим речима, они користе старост домена. Али то није толико важно
 2. Кључна реч се појављује у домену највишег нивоа: Ако имате кључну реч у називу вашег домена, не даје вам СЕО појачање дотад. Али и даље делује као сигнал релевантности.
 3. Кључна реч као прва реч у домену: Домен који започиње са циљном кључном речи има предност над веб сајтовима које или немају ту кључну реч у свом домену (или имају кључну реч на средини или на крају домена).
 4. Дужина регистрације домена: Гоогле патент наводи: „Вредне (легитимне) домене често се плаћају неколико година унапред, док се врата (нелегитимни) домени ретко користе више од годину дана. Стога се датум када неки домен у будућности истиче може искористити као фактор за предвиђање легитимности домена."
 5. Кључна реч у поддомену: Моз-ова стручна комисија слаже се да кључна реч која се појављује у поддомену може повећати рангирање.
 6. Историја домена: Веб локација са променљивим власништвом или неколико падова у претраживачу могу навести Гоогле да "ресетује" историју веб сајта, негирајући везе које указују на домен. Или, у одређеним случајевима, кажњени домен може пренети казну новом власнику.
 7. Тачан домен подударања: Тачни домени подударања могу вам ипак дати малу предност. Али ако вам се "EMD" догоди да буде неквалитетна веб локација, она је рањива на ажурирање "EMD"-а.
 8. Јавне у односу на приватне "whois": Информације приватних "whois"-ова могу бити знак „нечега за сакрити“. Наводи се "Googler Matt Cutts": „… Кад сам проверио "whois" на њима, сви су имали „whois услугу заштите приватности“ на њима. То је релативно необично. … Укључивање "whois" приватности није аутоматски лоше, али када једном добијете неколико ових фактора, често говорите о веома различитом типу вебмастера од колега који само имају само једно веб место.”
 9. Кажњен власник "whois"-а: Ако Гоогле идентификује одређену особу као спамера, има смисла да би онда Гоогле проверио детаљно и друге сајтове од те особе.
 10. Проширење "TLD"- а за земљу: Имати домен највишег нивоа кода земље (.cn, .pt, .ca) може помоћи сајту да се рангира за ту одређену земљу ... али може ограничити могућност сајта да се рангира у глобалу.
 1. Кључна реч у "Title" тагу: Иако није толико важна као некада, насловна ознака остаје важан СЕО сигнал на страници.
  Кључна реч у Title тагу
 2. Ознака наслова започиње кључном речи: Према "Moz"-у, ознаке наслова које започињу кључном речи имају бољи учинак од насловних ознака с кључном речи на крају ознаке.
 3. Кључна реч у ознаци описа: Гоогле не користи ознаку мета описа као сигнал директног рангирања. Међутим, ознака описа може утицати на брзину кликова, што је кључни фактор рангирања.
 4. Кључна реч се појављује у ознаци H1: Ознаке H1 су „друга насловна ознака“. Упоредо са вашом насловном ознаком, Гоогле користи вашу H1 ознаку као секундарни сигнал релевантности, према резултатима једне корелацијске студије:
 5. TF-IDF: Маштовит начин казивања: „Колико се често у документу појављује одређена реч?“. Што се та реч чешће појављује на страници, то је вероватније да је реч о тој речи. Гоогле вероватно користи софистицирану верзију TF-IDF-а.
 6. Дужина садржаја: Садржај са више речи може обухватити ширину и вероватно је пожељан у алгоритму у поређењу са краћим, површним чланцима. Заправо, једно недавно индустријско истраживање фактора показало је да је дужина садржаја у корелацији са позицијом СЕРП-а.
 7. Садржај: Коришћење повезане табеле садржаја може помоћи Гооглеу да боље разуме садржај ваше странице. Такође може резултирати везама до сајта:
 8. Густина кључних речи: Иако није толико важна као некада, Гоогле је може користити за одређивање теме веб странице. Али ако претерете може вам наштетити.
 9. Латентно семантичко индексирање кључних речи у садржају (LSI): LSI кључне речи помажу претраживачима да извуку значење из речи које имају више од једног значења (на пример: Apple, рачунарска компанија у односу на плод Apple). Присуство / одсуство LSI вероватно такође делује као сигнал квалитета садржаја.
 10. LSI Кључне речи у наслову и опису ознаке: Као и код садржаја веб страница, LSI кључне речи у мета ознакама страница вероватно помажу Гооглеу да распознаје речи са вишеструким потенцијалним значењима. Може деловати и као сигнал релевантности.
 11. Страница покрива тему по дубини: Постоји позната корелација између дубине покривености теме и Гоогле ранг листи. Због тога, странице које покривају сваки угао вероватно имају предност у односу на странице које само делимично покривају тему.
 12. Брзина учитавања странице: И Гоогле и Бинг, употребљавају брзину учитавања као фактор рангирања. Пауци претраживача могу прилично прецизно проценити брзину ваше веб странице.
 13. Брзина учитавања страница путем "Chrome"-а: Гоогле такође користи "Chrome" корисничке податке да би се боље обрушио на време учитавања странице. На тај начин могу мерити колико брзо се страница заиста учитава у кориснике.
 14. Употреба AMP-а: Иако није директан фактор рангирања Гоогле-а, AMP може бити услов за рангирање у мобилној верзији Гоогле вести.
 15. Поклапање ентитета: Да ли се садржај странице подудара са „ентитетом“ који корисник тражи? Ако је то случај, та страница може добити повећање рангирања за ту кључну реч.
 16. Гоогле Hummingbird: Ова „промена алгоритма“ помогла је Гоогле-у да надиђе кључне речи. Захваљујући Hummingbird-у, Гоогле сада може боље да разуме тему веб странице.
 17. Дуплирани садржај: Идентичан садржај на истом веб сајту (чак и мало модификован) може негативно утицати на видљивост сајта у претраживачу.
 18. Rel = Canonical: Ако се правилно користи, употреба ове ознаке може спречити Гоогле да кажњава Ваш веб сајт због дуплираног садржаја.
 19. Оптимизација слике: Слике шаљу претраживачима важне сигнале релевантности кроз назив датотеке, alt текст, опис и наслов.
 20. Рецензија садржаја: Ажурирање Гоогле кофеина фаворизује недавно објављени или ажурирани садржај, посебно за претраживања осетљива на време. Истичући важност овог фактора, Гоогле приказује датум последњег ажурирања странице за одређене странице:
 21. Величина ажурирања садржаја: Значај измена и промена служи и као фактор свежине. Додавање или уклањање целих одељка је значајније од пребацивања редоследа неколико речи или поправљања грешака при упису.
 22. Историјске исправке страница: Колико често се страница ажурира током времена? Дневно, недељно, сваке 5 године? Учесталост ажурирања страница такође игра улогу у свежини.
 23. Проминенција кључне речи: Ако се кључна реч појави у првих 100 речи садржаја странице повезује се са Гоогле оценом на првој страници.
 24. Кључна реч у H2, H3 ознакама: Ако се Ваша кључна реч појави као подброј у H2 или H3 формату може бити још један сигнал слабе релевантности. У ствари, Googler John Mueller каже: „Ове ознаке наслова у HTML-у помажу нам да разумемо структуру странице.“
 25. Квалитет излазне везе: Многи СЕО-овци мисле да повезивање са веб сајтовима помаже Гооглеу да шаље сигнале поверења. А ово је поткрепљено недавном индустријском студијом.
 26. Тема излазне везе: Према алгоритму Hillop, Гоогле може да користи садржај страница на које повежете као сигнал релевантности. На пример, ако имате страницу о аутомобилима која повезује на странице повезане са филмовима, то може рећи Гооглеу да је ваша страница о филму "Аутомобили", а не о аутомобилу.
 27. Граматика и правопис: Правилна граматика и правопис су сигнал квалитета, мада је Cutts пре неколико година дао мешовите поруке о томе да ли је ово или није важно.
 28. Синдицирани садржај: Да ли је садржај на страници оригиналан? Ако је записан или копиран са индексиране странице, неће се рангирати ... или се можда уопште не индексира.
 29. Ажурирање прилагођено мобилним уређајима: Често се назива „Mobilegeddon“, ово ажурирање награђује странице које су правилно оптимизоване за мобилне уређаје.
 30. Мобилна употребљивост: Веб сајтови које мобилни корисници могу лако да користе могу имати предност у Гоогле-овом „Индексу за прву употребу мобилних уређаја“.
 31. Садржај „Скривени“ на мобилном уређају: Скривени садржај на мобилним уређајима можда се неће индексирати (или се не може претегнути као велико) у односу на потпуно видљив садржај. Међутим, Googler је недавно изјавио да је са скривеним садржајем у реду. Али исто тако је рекао да у истом видеу "... ако је то критични садржај то би требало бити видљиво...".
 32. Корисни „Допунски садржај“: Према сада већ објављеном документу Гоогле Rater Guidelines, користан додатан садржај показатељ је квалитета странице (а самим тим и Гоогле рангирања). Примери укључују конвертере валута, калкулаторе за камате на кредите и интерактивне рецепте.
 33. Садржај скривен иза картица: Да ли корисници требају да кликну на картицу да би открили део садржаја на вашој страници? Ако је то случај, Гоогле је рекао да овај садржај „можда није индексиран“.
 34. Број одлазних веза: Превише OBL-ова са dofollow-ом може „процурити“ PageRank, што може наштетити рангирању те странице.
 35. Мултимедија: Слике, видео и други мултимедијални елементи могу деловати као сигнал квалитета садржаја. На пример, једна индустријска студија пронашла је повезаност између мултимедије и рангирања:
  Web странице са бар једном сликом
 36. Број унутрашњих веза које упућују на страницу: Број интерних веза до странице указује на њену важност у односу на остале странице на веб сајту (више унутрашњих веза = важније).
 37. Квалитет унутрашњих веза које упућују на страницу: Унутрашње везе ауторитативних страница на домену имају јачи ефекат од страница са страницама без или са ниским PageRank-ом.
 38. Прекинути линкови: Превише сломљених линкова на страници може бити знак запуштене или напуштене веб сајтове. Документ Гоогле Rater Guidelines користи сломљене везе као једну за оцену квалитета почетне странице.
 39. Ниво читања: Нема сумње да Гоогле процењује ниво читања веб страница. У ствари, Гоогле вам је пружао статистику нивоа читања: Али о ономе што раде с тим информацијама је за расправу. Неки кажу да ће вам основни ниво читања помоћи да се боље рангирате, јер ће се свидети маси. Али други повезују основни ниво читања са млиновима садржаја попут Ezine Чланка.
 40. Affiliate Links: Сама партнерска веза вероватно неће наштетити Вашем рангу. Али ако их имате превише, Гоогле-ов алгоритам можда ће пажљиво посветити друге сигнале квалитета како би били сигурни да нисте „танка партнерска локација“.
 41. HTML грешке / провера V3C: Много HTML грешака или неисправно кодирање може бити знак сајта лошег квалитета. Иако су контроверзни, многи у СЕО мисле да се добро кодирана страница користи као сигнал квалитета.
 42. Ауторитет домена: Ако су сви једнаки, страница на ауторитативном домену биће виша од странице на домену са мање ауторитета.
 43. PageRank странице: Није у корелацији. Али странице са пуно ауторитета имају тенденцију да надмашују странице без пуно ауторитета за везу.
 44. Дужина URL-а: Превише дугачки URL-ови могу да наштете видљивости странице претраживача. У ствари, неколико индустријских студија је открило да кратки URL-ови имају тенденцију да имају благи предност у Гоогле-овим резултатима претраге.
 45. Пут пута до URL-а: Страница ближа почетној страници може добити мало појачање ауторитета у односу на странице закопане дубоко у архитектури веб сајта.
 46. Human Editors: Иако никада није потврђено, Гоогле је поднио патент за систем који омогућава људским уредницима да утичу на СЕРП-ове.
 47. Категорија странице: Категорија на којој се страница појављује представља сигнал релевантности. Страница која је део уско повезане категорије може добити појачан значај у односу на страницу која је поднета у неповезану категорију.
 48. WordPress ознаке: Ознаке су специфични за ВордПресс сигнал релевантности. Према Yoast.com:„Једини начин на који побољшава ваш СЕО је повезивање једног дела садржаја са другим, тачније групе порука један са другим.“
 49. Кључна реч у URL-у: Још један релевантни сигнал. Гоогле-ов представник недавно је ово назвао „врло малим фактором рангирања“. Али ипак фактор рангирања.
 50. URL string: Гоогле категорије чита категорије у URL низу и могу пружити тематски сигнал о којој се страници ради:
 51. Референце и извори: Навођење референци и извора, као што то чине истраживачки радови, може бити знак квалитета. У Гоогле смерницама за квалитет наведено је да рецензенти треба да пазе на изворе када гледају одређене странице: "Ово је тема у којој су стручност и / или ауторитативни извори важни...". Међутим, Гоогле је негирао да користе спољне везе као сигнал за рангирање.
 52. Ознаке и нумерисани пописи: Ознаке и нумерисани пописи помажу вам да разбијете ваш садржај за читаоце, чинећи их пријатељскијим. Гоогле се вероватно слаже и можда ће више волети садржај са меци и бројевима.
 53. Приоритет стране у сајта: Приоритет страна је дат преко у SiteMap.xml фајл може утицати на рангирање.
 54. Превише излазних веза: Право из горе поменутог ратер документа: „Неке странице имају начин, превише веза, затамњујући страницу и одвлачећи пажњу од Главног садржаја.“
 55. UX сигнали из осталих кључних речи за рангирање страница: Ако се страница налази са више других кључних речи, Гоогле може дати интерни знак квалитета. У ствари, најновији Гоогле-ов извештај „Како претрага делује“ каже: „Тражимо веб сајтове за које многи корисници вреднују сличне упите.“
 56. Старост страница: Иако Гоогле преферира свежи садржај, старија страница која се редовно ажурира може надмашити новију страницу.
 57. Изглед прилагођен кориснику: Поновно навођење документа Гоогле смерница за квалитет: „Изглед страница на страницама највишег квалитета чини главни садржај одмах видљивим.“
 58. Паркирани домени: Гоогле-ово ажурирање у децембру 2011. године смањило је видљивост паркираних домена у претрази.
 59. Корисни садржај: Као што је нагласио читалац Backlinka Jared Carrizales, Гоогле може разликовати између "квалитета" и "корисног" садржаја.

Фактори на нивоу сајта

 1. Садржај пружа вредност и јединствене увиде: Гоогле је изјавио да радо санкционишу веб сајтове које не доносе ништа ново или корисно за сто, посебно танке партнерске веб сајтове.
 2. Контактирајте нас на страници: У горе поменутом документу о квалитету Гоогле стоји да више воле веб сајтове са „одговарајућом количином података о контактима“. Проверите да ли се ваши подаци за контакт подударају са вашим whois подацима.
 3. Domain Trust / TrustRank: Многи СЕО-ови верују да је „TrustRank“ изузетно важан фактор рангирања. А Гоогле патент под називом "Рангирање резултата претраживања на основу поверења" чини се да то подржава.
 4. Архитектура сајта: Добро састављена архитектура веб локација (на пример, структура силоса) помаже Гооглеу да тематски организује ваш садржај. Такође може помоћи Googlebot-у да приступи и индексира све странице ваше веб сајтове.
 5. Ажурирања сајтова: Многи СЕО-овци верују да ажурирање веб локација - посебно када се на њега дода нови садржај - делује као фактор свежине за целокупан сајт. Иако је Гоогле недавно демантовао да у свом алгоритму користе „фреквенцију објављивања“.
 6. Присуство Sitemapa: Sitemap помаже претраживачима да индексирају ваше странице лакше и темељније, побољшавајући видљивост. Међутим, Гоогле је недавно изјавио да HTML Sitemap-ови нису „корисни“ за СЕО.
 7. Uptime сајта: Много застоја због одржавања веб сајтове или проблема са сервером могу наштетити вашем рангирању (а може чак резултирати деиндексирањем ако се не поправи).
 8. Локација сервера: Локација сервера утиче на то где се Ваш веб сајт рангира у различитим географским регионима (извор). Посебно је важно за претраживања која се односе на гео.
 9. SSL потврда: Гоогле је потврдио да користи HTTPS као рангирани сигнал. Међутим, према Гоогле-у, HTTPS делује само као „пробијач“.
 10. Услови услуге и странице о приватности: Ове две странице помажу Гоогле-у да каже да је веб страница поуздан члан Интернета. Такође могу да помогну да се побољша EAT ваше веб сајтове.
 11. Умножавање мета информација на месту: Дупликат мета информација на вашој веб сајту може умањити видљивост ваше странице.
 12. Breadcrumb навигација: Ово је стил корисничке архитектуре прилагођене корисницима која помаже корисницима (и претраживачима) да знају где се налазе на веб сајту: Гоогле наводи да: „Гоогле претрага користи марку мрвице у телу веб странице да би категорисали информације са странице у резултатима претраге“.
 13. Прилагођеност мобилни уређајима: Са више од половине свих претрага извршених са мобилних уређаја, Гоогле жели да види да је Ваш веб сајт оптимизована за кориснике мобилних уређаја. У ствари, Гоогле сада кажњава веб локације које нису прилагођене мобилним уређајима
 14. YouTube: Нема сумње да YouTube видео снимци имају преференцијални третман у СЕРП-овима (вероватно зато што их Гоогле поседује): У ствари, претраживач Land утврдио је да се промет YouTube.com знатно повећао након Гоогле Пандe.
 15. Коришћење сајта: Веб сајт који је тешко користити или навигирати може посредно штетити рангирању смањујући време на сајту, прегледане странице и стопу напуштања почетне странице (другим речима, фактори рангирања RankBrain-а).
 16. Употреба Гоогле Аналитике и Гоогле Search Console: Неки мисле да инсталирање ова два програма на вашој веб сајту може да побољша индексирање ваше странице. Они такође могу директно утицати на рангирање тако што ће Гооглеу дати више података за рад (тј. тачнију стопу напуштања почетне странице, без обзира да ли добијате промет препоруке са повратних веза итд.). Уз то, Гоогле је то негирао као мит.
 17. Рецензије корисника / репутација сајта: Углед странице на веб сајтовима попут Yelp.com вероватно игра важну улогу у Гоогле-овом алгоритму. Гоогле је чак објавио ретко искрен орис о томе како се користе онлајн рецензијама након што је једна локација ухваћена како рипа купце у покушају да се домогне новина и веза.

Фактори повратне везе

 1. Повезивање узраста домена: Повратне везе старијих домена могу бити моћније од нових домена.
 2. Број повезивања коренских домена: Број референтних домена један је од најважнијих фактора рангирања у Гоогле-овом алгоритму, као што можете видети из ове индустријске студије од милион резултата Гоогле претраге.
  Број повратних веза и утицај на Google rank
 3. Број веза са одвојеним IP адресама C класе: Линкови са засебних IP адреса класе C сугеришу већу ширину веб локација које се повезују са вама, што може помоћи у рангирању.
 4. Број линкованих страница: Укупан број повезујућих страница - чак и из истог домена - има утицаја на рангирање.
 5. Текст за сидрење са повратном везом: Као што је напоменуто у овом опису Гоогле-овог оригиналног алгоритма: "Прво, сидра често пружају тачнији опис веб страница од самих страница." Очигледно је да је текст сидра мање важан него раније (и када је превише оптимизовано, делује као webspam сигнал). Али текст сидра богат кључним речима и даље шаље снажан сигнал релевантности у малим дозама.
 6. Alt ознака (за везе до слике): Alt текст делује као сидрени текст за слике.
 7. Везе из .edu или .gov домена: Matt Cutts је изјавио да TLD не утиче на важност сајта. А Гоогле је рекао да "игноришу" пуно Edu веза. Међутим, то не спречава СЕО да мисле да постоји посебно место у алгоритму за .gov и .edu TLD.
 8. Ауторитет странице за повезивање: Ауторитет (PageRank) референтне странице био је изузетно важан фактор рангирања од раних дана Гоогле-а и још увек јесте.
 9. Ауторитет повезивања домена: Ауторитет референтног домена може играти независну улогу у вредности везе.
 10. Линкови конкурената: Везе са других страница које рангирају у истом SERP-у могу бити вредније за рангирање странице за ту кључну реч.
 11. Везе са веб страница „Очекивано“: Иако спекулишу, неки СЕО-ови верују да Гоогле неће у потпуности веровати вашој веб сајту док се не повежете са скупа „очекованих“ веб локација у вашој индустрији.
 12. Везе из лоших суседа: Везе из такозваних „лоших четврти“ могу наштетити вашој веб локацији.
 13. Постови гостију: Иако везе са гостујућих постова и даље прелазе вредност, вероватно нису толико моћне као истинске уредничке везе (плус, „велике“ објаве госта могу да доведу до проблема).
 14. Линкови из огласа: Према Гоогле-у, везе са огласима не смеју се следити. Међутим, вероватно је да је Гоогле у стању да идентификује и филтрира следеће везе из огласа.
 15. Ауторитет почетне странице: Везе на почетну страницу препоручене странице могу имати посебан значај у процени тежине веб локације - а самим тим и тежине везе.
 16. Линкови без праћења (Nofollow): Ово је једна од најконтроверзнијих тема у СЕО. Гоогле-ова званична реч о том питању је: "Генерално, не следимо их." Што сугерише да они раде ... барем у одређеним случајевима. Имати одређени % неповезаних веза такође може указивати на природни профил против неприродне везе.
 17. Разноликост типова веза: Неприродно велики проценат веза које потичу из једног извора (нпр. Профили форума, коментари на блогу) може бити знак нежељене поште. С друге стране, везе из различитих извора знак су природног профила везе.
 18. Ознаке „Sponzorisane“ или „UGC“: Везе означене као „rel = sponsored“ или „rel = UGC“ третирају се другачије од уобичајених „праћених“ или rel = nofollow веза.
 19. Контекстуалне везе: Везе уграђене у садржај странице сматрају се снажнијим од линкова на празној страници или их се проналазе на другом месту на страници.
 20. Превелика 301 преусмеравања на страницу: Повратне везе које долазе од преусмеравања 301 разблажују неки PageRank, према видео снимку за помоћ вебмастерима.
 21. Текст за сидрење интерне везе: Текст за сидрење интерне везе је још један релевантни сигнал. Уз то, интерне везе вероватно имају много мању тежину од сидреног текста који долази са спољних веб локација.
 22. Атрибуција наслова везе: Наслов везе (текст који се појављује када лебдите изнад везе) такође се може користити као сигнал слабе релевантности.
 23. TLD државе референтног домена: Добијање веза са екстензијама домена највишег нивоа за земљу (.de, .cn, .co.uk) може вам помоћи да се боље рангирате у тој земљи.
 24. Локација везе у садржају: Везе на почетку дела садржаја могу имати мало већу тежину од веза које се налазе на крају садржаја.
 25. Локација везе на страници: Важна је локација која се појављује на страници. Генерално, веза уграђена у садржај странице је снажнија од везе у подножју подножја или у бочној траци.
 26. Повезивање релевантности домена: Веза са веб сајтове у сличној ниши је знатно моћнија од везе са потпуно неповезане веб сајтове.
 27. Релевантност на нивоу странице: Веза са релевантне странице такође прелази већу вредност.
 28. Кључна реч у наслову: Гоогле даје додатну љубав везама са страница које у наслову садрже кључну реч ваше странице („Стручњаци који се повезују са стручњацима“).
 29. Позитивна брзина везе: Веб локација са позитивном брзином везе обично добија SERP појачање јер показује да ваш веб сајт повећава популарност.
 30. Негативна брзина везе: На другој страни, негативна брзина везе може значајно смањити рангирање јер је то сигнал опадајуће популарности.
 31. Везе са страница „Hub“: Алгоритам Hilltop-а предлаже да се добијању веза са страница које се сматрају одређеном темом (или главним ресурсима) посебан третман.
 32. Линк са сајтова ауторитета: Веза са веб сајтове која се сматра „места ауторитета“ вероватно прелази више сока него везе са малог, релативно непознатог места.
 33. Повезано са Википеидја Извор: Иако везе нису праћене, многи мисле да добијање линка са Википеидја пружа мало додатног поверења и ауторитета у очима претраживача.
 34. Заједнички догађаји: Речи које имају тенденцију да се појаве око ваших повратних веза помажу Гоогле-у да каже о чему се ради на тој страници.
 35. Старост повратне везе: Према Гоогле патенту, старије везе имају већу моћ рангирања од ново ископаних повратних веза.
 36. Линкови са стварних веб локација насупрот „блогова“: Гоогле због већег броја мрежних блогова вероватно даје већу тежину везама које долазе са „стварних веб локација“ него са лажних блогова. Вероватно користе знакове интеракције марке и корисника да би разликовали то двоје.
 37. Профил природне везе: Веб локација са „природним“ профилом везе ће се високо рангирати и бити трајнија за ажурирања од оне која је очигледно користила стратегије црног шешира за изградњу веза.
 38. Реципрочне везе: Гоогле-ова страница са шемама везе наводи „Прекомерна размена веза“ као шему везе коју треба избегавати.
 39. Везе за садржај генерисане од стране корисника: Гоогле може препознати UGC у односу на садржај који је објавио стварни власник веб сајтове. На пример, они знају да је веза са службеног блога WordPress.com веома различита од линка са besttoasterreviews.wordpress.com.
 40. Линкови из 301: Линкови из преусмеравања 301 могу изгубити мало сока у поређењу са директном везом. Међутим, Matt Cutts каже да су 301-е сличне директним везама.
 41. Употреба sheme.org: Странице које подржавају микро формате могу се рангирати изнад страница без њега. Ово може бити директно појачање или чињеница да странице са микрообликовањем имају већи SERP CTR:
 42. TrustRank повезивања странице: Поузданост веб сајтове која се везује за вас одређује колико ће вам „TrustRank“ пренети.
 43. Број излазних веза на страници: PageRank је коначан. Веза на страници са стотинама спољних веза пролази мање PageRank-а од странице са прегрштем одлазних веза.
 44. Линкови форума: Због нежељене поште на индустријском нивоу, Гоогле може значајно девалвирати везе са форума.
 45. Број речи повезивања садржаја: Веза из поста од 1000 речи обично је вреднија од везе унутар исечка од 25 речи.
 46. Квалитет повезивања садржаја: Линкови од лоше написаног или заврћеног садржаја не преносе толику вредност као везе добро написаних садржаја.
 47. Везе на целој локацији: Matt Cutts је потврдио да су везе на целом сајту „компримоване“ да би се рачунале као једна веза.

Интеракција корисника

 1. RankBrain: RankBrain је Гоогле-ов AI алгоритам. Многи верују да је његова главна сврха мерење начина на који корисници комуницирају са резултатима претраге (и рангирати резултате према томе).
 2. Органска стопа кликова за кључну реч: Према Гоогле-у, странице које у CTR-у кликну више могу добити појачан SERP за ту одређену кључну реч.
 3. Органски CTR за све кључне речи: Органски CTR веб сајтове за све кључне речи у које се сврстава може бити сигнал интеракције од стране корисника (другим речима, „оцена квалитета“ за органске резултате).
 4. Стопа напуштања почетне странице: Нису сви у СЕО сагласни са питањима стопе напуштања почетне странице, али Гоогле може користити начин да своје кориснике користи као тестере за квалитет (на крају крајева, странице са високом стопом напуштања вероватно нису сјајан резултат за ту кључну реч). Такође, недавна студија SEMRush-а открила је повезаност између стопе напуштања почетне странице и Гооглеовог рангирања.
 5. Директни саобраћај: Потврђено је да Гоогле користи податке са Гоогле Chrome-а да би утврдио колико људи посећује веб локацију (и колико често). Веб сајтови са пуно директног промета вероватно су веб сајтови вишег квалитета у односу на веб сајтове које имају веома мали директни промет. У ствари, студија SEMRush коју сам управо цитирао открила је значајну повезаност између директног промета и Гооглеовог рангирања.
 6. Поновите саобраћај: Веб сајтови са понављаним посетиоцима могу добити Гооглеово повећање рејтинга.
 7. Pogosticking: „Pogosticking“ је посебна врста одскока. У овом случају корисник кликне на друге резултате претраге у покушају да пронађе одговор на свој упит.
 8. Блокиране веб сајтове: Гоогле је укинуо ову функцију у Chrome-у. Међутим, Panda је ову функцију искористио као сигнал квалитета. Тако да Гоогле можда и даље користи његову варијацију.
 9. Chrome ознаке: Знамо да Гоогле прикупља податке о употреби Chrome прегледача. Странице које се у Chrome-у додају у обележиваче могу појачати.
 10. Број коментара: Странице са пуно коментара могу бити сигнал интеракције корисника и квалитета. У ствари, један Googler је рекао да коментари могу "много" помоћи у рангирању.
 11. Време задржавања: Гоогле посвећује велику пажњу „времену боравка“: колико времена људи проводе на вашој страници када долазе из Гоогле претраге. Ово се такође понекад назива и „дугим и кратким кликовима“. Укратко: Гоогле мери колико дуго Гоогле претраживачи троше на вашој страници. Што дуже времена проведете, то боље.

Посебна правила Google алгоритма

 1. Упит заслужује свежину: Гоогле новијим страницама даје подстицај за одређене претраге.
 2. Упит заслужује различитост: Гоогле може додати разноликост у SERP за нејасне кључне речи, попут „Ted“, „VVF“ или „rubi“.
 3. Историја прегледа корисника: Вероватно сте и сами то приметили: веб сајтове које често посећујете добијају појачан SERP за ваше претраге.
 4. Историја претраге корисника: Ланац претраживања утиче на резултате претраживања за касније претраге. На пример, ако тражите „рецензије“, а затим тражите „тостере“, Гоогле је вероватнији да места за тостерске прегледе рангира више у SERP-овима.
 5. Истакнути исечци: Према SEMRush студији, Гоогле бира Featured Snippets садржај на основу комбинације дужине садржаја, форматирања, овлашћења странице и употребе HTTP-а.
 6. Гео-циљање: Гоогле даје предност веб сајтовима са локалним IP сервером и проширењем имена домена за земљу.
 7. Безбедна претрага: Резултати са псовке или садржаја за одрасле неће се појавити за особе са Safe Search укључен.
 8. Google+ кругови: Иако ће Google+ ускоро бити мртав, Гоогле и даље показује веће резултате за ауторе и веб сајтове које сте додали у своје кругове Google Plus.
 9. Кључне речи „YMYL“: Гоогле има више стандарде квалитета садржаја за кључне речи „Ваш новац или ваш живот“.
 10. DMCA Жаљбе: Гоогле "спушта" на странице с легитимним DMCA приговорима.
 11. Различитост домена: Такозвана „Bigfoot ажурирање“ наводно је додала више домена на сваку SERP страницу.
 12. Трансакцијска претраживања: Гоогле понекад приказује различите резултате за кључне речи које се односе на куповину, попут претраживања лета.
 13. Локалне претраге: За локалне претраге, Гоогле често поставља локалне резултате изнад „нормалних“ органских SERP-ова.
 14. Оквир Топ Приче: Одређене кључне речи покрећу оквир Топ Приче:
 15. Велика предност бренда: Након Vince Update-а, Гоогле је почео давати великим робним маркама појачање за одређене кључне речи.
 16. Резултати куповине: Гоогле понекад приказује резултате Гоогле куповине у органским SERP-овима:
 17. Резултати слике: Гоогле слике се понекад појављују у уобичајеним, органским резултатима претраге.
 18. Резултати ускршњих јаја: Гоогле има десетак резултата за ускршње јаје. На пример, када претражите „Atari Breakout“ у Гоогле претраживању слика, резултати претраге претварају се у играчку игру (!). Викните Виктора Пану за овај.
 19. Појединачни резултати на локацији за брендове: Кључне речи оријентисане на домену или бренд доносе неколико резултата са истог места.
 20. Ажурирање зајма за плаћање: ово је посебан алгоритам креиран за чишћење „веома нежељених упита“.

Сигнали бренда

 1. Текст сидра робне марке: Текст маркираног сидра једноставан је, али снажан сигнал марке.
 2. Тражене марке: Људи траже брендове. Ако људи траже вашу марку на Гооглеу, то показује Гооглеу да је ваш веб сајт прави бренд.
 3. Претрага марке + кључне речи: Да ли људи претражују одређену кључну реч заједно са вашим брендом (на пример: „Дејанов веб Гоогле фактори рангирања“ или „Дејанов веб СЕО“)? Ако је то случај, Гоогле вам може повећати рангирање када људи у Гооглеу претражују верзију те кључне речи која није брендирана.
 4. На сајту се налази Facebook страница и лајкови: Брендови имају тенденцију да имају Facebook странице са пуно лајкова.
 5. Сајт има Твитер профил са пратиоцима: Твитер профили са пуно пратилаца сигнализирају популарној марки.
 6. Званична страница компаније Linkedin: Већина реалних предузећа има странице компаније Linkedin.
 7. Познaто ауторство: У фебруару 2013. извршни директор Гооглеа Eric Schmidt тврдио је да: „У резултатима претраге информације везане за верификоване профиле на мрежи биће рангиране више од садржаја без такве верификације, што ће резултирати да већина корисника природно кликне на горње (верификоване) резултате.“
 8. Легитимност налога на друштвеним медијима: Рачун на друштвеним медијима са 10.000 пратилаца и 2 постова вероватно се тумачи много другачије од другог јаког налога од 10.000 следбеника са пуно интеракције. У ствари, Гоогле је поднео патент за утврђивање да ли су налози на друштвеним медијима стварни или не.
 9. Споменути бренд на Top Stories: Стварно се велики сајтови стално спомињу на страницама Top Stories. У ствари, неки брендови чак имају и вести са своје веб странице, на првој страници:
 10. Неповезани споменути брендови: Брендови се спомињу без повезивања са њима. Гоогле вероватно на непоменуте марке помиње као сигнал марке.
 11. Локација опеке и малтера: Реалне компаније имају канцеларије. Могуће је да Гоогле лови податке о локацији како би утврдио је ли веб локација велика марка или не.

Фактори webspam на лицу места

 1. Казна за Панду: Веб сајтови са неквалитетним садржајем (нарочито фарме са садржајем) мање су видљиве у потрази након што их погоди Panda казна.
 2. Везе до лоших четврти: Повезивање с „лошим четвртима“ - попут нежељене апотеке или места зајма за исплате плате - може да науди Вашој видљивости претраге.
 3. Преусмеравања: Прикривена преусмеравања су велика не-не. Ако буде ухваћен, може добити сајт не само кажњен, већ и деиндексиран.
 4. Popups или "distracting Ads": Службени документ о водичу за Google Rater каже да су скочни и ометајући огласи знак веб сајтове лошег квалитета.
 5. Потичнице међупросторних огласа: Гоогле може санкционисати веб сајтове које приказују пуне „intersticijske“ скочне прозоре мобилним корисницима.
 6. Преоптимизација сајта: Да, Гоогле кажњава људе због превелике оптимизације њихове веб сајтове. То укључује: пуњење кључних речи, надување тагова у заглављу, прекомерно украшавање кључних речи.
 7. Gibberish Садржај: Гоогле патент описује како Гоогле може да препозна „кретенски“ садржај, што је корисно за филтрирање одвратног или аутоматски генерисаног садржаја из њиховог индекса.
 8. Странице са вратима: Гоогле жели да страница коју покажете Гооглеу буде страница коју корисник на крају види. Ако ваша страница преусмерава људе на другу страницу, то је "Страница са вратима". Не треба ни помињати да Гоогле не воли странице које користе Doorway Pages.
 9. Огласи изнад преклопа: „Алгоритам странице“ кажњава веб сајтове са пуно огласа (а не много садржаја) изнад преклопа.
 10. Сакривање партнерских веза: Превелики покушај да сакријете партнерске везе (нарочито прикривање) може донети казну.
 11. Fred: Надимак који је добио низ Гоогле-ових ажурирања почев од 2017. Према издању Search Engine Land-а, Fred „циља на сајтове са садржајем мале вредности који доносе приход изнад помоћи својим корисницима“.
 12. Affiliate Sites: Није тајна да Гоогле није највећи обожавалац подружница. Многи мисле да су веб сајтове које зарађују са партнерским програмима под додатном контролом.
 13. Аутоматски генерисан садржај: Гоогле разумљиво мрзи аутогенирани садржај. Ако сумњају да Ваш веб сајт испушта рачунарски генерисан садржај, то може резултирати казном или деиндексирањем.
 14. Превелика скулптура PageRank-а: Превелики корак са скулптуром PageRank-а - непоштовањем свих одлазних веза - може бити знак играња система.
 15. IP адреса означена као Webspam: Ако је IP адреса вашег сервера означена као webspam, то може утицати на све локације на том серверу.
 16. Meta Tag Spam: Пуњење кључних речи може се десити и у мета ознакама. Ако Гоогле мисли да додајете кључне речи у ознаке наслова и описа у настојању да играју algo, они могу погодити Ваш веб сајт казном.

Фактори webspam изван места

 1. Хаковани сајт: Ако се Ваш веб сајт хакује, може се изгубити из резултата претраге. У ствари, "Земља претраживача" је деиндексирана након што је Гоогле помислио да је хакован.
 2. Неприродни прилив веза: Нагли (и неприродни) прилив веза сигуран је знак лажних веза.
 3. Penguin казна: Веб сајтови које је погодио Гоогле Penguin знатно су мање видљиве у претрази. Иако се, очигледно, Penguin сада више фокусира на филтрирање лоших веза насупрот кажњавању читавих веб локација.
 4. Профил везе са високим постотком линкова ниског квалитета: Много веза са изворима које најчешће користе СЕО шефови црних шешира (попут коментара на блоговима и профила на форумима) може бити знак за играње система.
 5. Везе са неповезаних веб локација: Висок проценат повратних веза са локално неповезаних веб локација може да повећа шансе за ручну казну.
 6. Неприродне везе Упозорење: Гоогле је послао хиљаде порука „Обавештења Google Search Console о откривеним неприродним везама“. Обично претходи паду рангирања, мада не и у 100% случајева.
 7. Линкови директорија слабог квалитета: Према Гоогле-у, повратне везе из неквалитетних именика могу довести до казне.
 8. Везе видгета: Гоогле се мршти на везе које се аутоматски генеришу када корисник угради „видгет“ на своју веб локацију.
 9. Везе из исте класе C IP: Добијање неприродне количине веза са веб локација на истом IP серверу може да помогне Гооглеу да утврди да ваше везе долазе из мреже блога.
 10. Текст за сидро „Отров“: Имати „отровни“ текст сидра (посебно кључне речи у апотекама) ка вашој веб сајту може бити знак нежељене поште или хакер. У сваком случају, то може нашкодити рангирању ваше веб сајтове.
 11. Неприродни шилак везе: Гоогле патент за 2013. годину описује како Гоогле може да препозна да ли је прилив веза до странице легитиман или не. Те неприродне везе могу постати обезвређене.
 12. Линкови из чланака и саопштења за штампу: Каталози чланака и саопштења за штампу злоупотребљени су тако да Гоогле у многим случајевима ове две стратегије изградње веза сматра „схемом веза“.
 13. Ручне радње: Постоји неколико типова, али већина се односи на изградњу везе са црним шеширом.
 14. Продаја линкова: Ако вас ухвате за продају веза, то може наштетити вашој видљивости претраге.
 15. Google Sandbok: Нове веб сајтове које имају нагли прилив веза понекад се постављају у Google Sandbok, што привремено ограничава видљивост претраге.
 16. Google Dance: Google Dance може привремено да полjulја рејтинг. Према Гоогле патенту, ово може на неки начин одредити да ли неко веб место покушава да игра алгоритам.
 17. Алат Disavow: Употреба алата Disavow може уклонити ручну или алгоритамску казну за веб сајтове које су биле жртве негативног СЕО-а.
 18. Захтев за поновно разматрање: Успешан захтев за поновно разматрање може да укине казну.
 19. Привремене шеме веза: Гоогле је наишао на људе који стварају - и брзо уклањају - нежељене везе. Такође познат као привремена шема везе.

Закључак

Да сумирам, ево најважнијих Google фактора рангирања у 2020. години:

 • Упућивање домена
 • Органска стопа кликова
 • Ауторитет домена
 • Мобилност употребе
 • Времена задржавања
 • Укупан број повратних веза
 • Квалитет садржаја
 • On-page SEO

Како Вам се чини овај списак? Ако имате питања, сугестије, мишљења молим оставите коментар радо ћу да прочитам и одговорим.

Напомена: овај СЕО чланак сам преузео да интернета и превео га.

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

 • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
 • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
 • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
 • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
 • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!