Програмирање
Програмирање - Photo by Clément H on Unsplash

Постоји нови чланак са више детаља у вези са најновијом понудом програмских језика!

 • Који програмски језик учити?
 • Који програмски језици постоје?
 • Који програмски језик је најтраженији?
 • Који програмски језик одабрати?

Постоји стотине програмских језика у широкој употреби, а сваки има своје сложености и својеврсне језике. Добра вест је да док започињете било какав рад са програмима који су Вам потребни, Ви започињете и путовање кроз програмски језик. Оно што је Вама потребно одлучиће и смер у ком треба да се креће Ваше циљано деловање.На листи су најбољи и најпотребнији програмски језици за многе најчешће случајеве употребе, укључујући веб развој, развој мобилних уређаја, развој игара и још много, много тога.

Од тих издвојићу девет најбољих по мишљењу многих компјутерских пррограмера (ставићу - популаран поред њихових имена), напоменућу све оне којима се служимо у домену програмирања тренутно:

 1. JavaScript - популаран 1
 2. Python - популаран 5
 3. ХТМЛ (није програмски језик)
 4. CSS (није програмски језик)
 5. C++
 6. TypeScript
 7. Rust - популаран 9
 8. Scheme
 9. Java
 10. Котлин
 11. C# - популаран 8
 12. Perl
 13. ПХП
 14. Scala - популаран 3
 15. Swift - популаран 2
 16. Матлаб
 17. SQL
 18. R
 19. GO - популаран 4
 20. Ruby - популаран 7
 21. Закључак

JavaScript (Node.js & JQuery) - популаран 1

Џаваскрипт програмски језик

Употребљив и за back-and и front-end програмирање, JavaScript (Џаваскрипт) се такође широко користи у интернету домену. Џаваскрипт је основна технологија за напајање светске мреже. То је зато што његов ефикасан развој напредних и напредних операција, добро функционише са другим језицима, изузетно је свестран и ажурира се сваке године.

Данас је немогуће, а да на неки начин не користите Џаваскрипт. Према истраживању програмера Stack Overflov за 2019. годину, Џаваскрипт је најпопуларнији језик међу програмерима већ седму годину заредом. Скоро 70 одсто анкетираних рекло је да су користили Џаваскрипт у прошлој години. 

Заједно са ХТМЛ-ом i CSS-ом, Џаваскрипт је важан за развој веб страница и веб сајтова. Већина најпопуларнијих веб сајтова на мрежи, од Facebooka и Tvittera до Gmail-a и YouTube-a, ослањају се на Џаваскрипт да би створили интерактивне веб странице и динамички приказивали садржај корисницима. Иако је Џаваскрипт примарно претворен језик у претраживачу, он се такође може користити на страни сервера путем "Node" за изградњу скалабилних мрежних апликација. "Node" је компатибилан са Linuks-ом, SunOS-ом, Mac OS i Windows-ом. Будући да Џаваскрипт има флексибилну синтаксу и ради у свим главним прегледачима, то је један од симпатичнијих програмских језика. Брз начин рада и његова прилагодљивост је заправо сигуран корак ка ономе што је одређеном пословању и потребно. Неопходан увид у форму пословања одређује оно што се касније кроз овај програмски језик лако креира и презентује. Иако је Џаваскрипт примарно претворен језик који убрзава спајање са претраживачима.

Више о Javascript-у на екстерном извору. Више о Node.js на њиховом званичном сајту.

JQuery је брза, мала и Џаваскрипт библиотека богата функцијама. Ствари попут ХТМЛ преласка и манипулације документима, руковања догађајима, анимације и Ajax-а чине много једноставнијим помоћу API-ја за једноставно коришћење који ради у мноштву прегледача. Комбинацијом свестраности и проширивости, JQuery је променио начин на који милиони људи пишу Џаваскрипт. Напомена: JQuery полако умире пошто је Џаваскрипт еволуирао у његове наставке ES6 и ES7 који могу већину ствари да одраде као он.

Више о Jquery-у на њиховој знаничној страници.

Python - популаран 5

Пајтон програмски језик

Тешко је имати листу најбољих програмских језика без Python (пајтон). Пајтон је често на табелама програмских језика са добрим разлогом. То је зато што је Пајтон моћан, али једноставан за научити. Општи програмски језик високог нивоа.

Пајтон је можда програмски језик који је највише прилагођен свим корисницима. Често се каже да је Пајтонова синтакса јасна, интуитивна и скоро налик енглеском што, попут Jave, чини популарним избором за почетнике. Као и Јава, Пајтон има разне апликације које га чине свестраним, моћним опцијама при избору најбољег програмског језика за ваш случај коришћења. Ако вас, на пример, занима за back-end веб развој, тада је open-source написан на Пајтону, популаран, једноставан за учење и богат. Пајтон такође има пакете попут NumPi и SciPi који се обично користе у областима научног рачунара, математике и инжењерства.

ХТМЛ

ХТМЛ5

Није програмски језик, друга основна технологија, светски позната је ХТМЛ. ХТМЛ се користи за дефинисање садржаја и структуре веб страница и веб сајтова уопште. У овом својству, он се обично користи заједно са другим „програмским језиком“ који се зове ЦСС.

Više o ХТМЛ-у на екстерном извору.

CSS

Није програмски језик, више је језик за означавање. Али, поред JavaScript-а и ХТМЛ-a, CSS је трећа основна технологија на светском тржишту програма. Обично се користи са ХТМЛ-ом, CSS помаже у дефинисању визуелне естетике ХТМЛ elemenata. У суштини, где ХТМЛ дефинише садржај странице, CSS дефинише целокупни изглед странице.

CSS се груписе у тзв. селекторе, класе, постоје предефинисане класе које раде неке послове. Сходно томе, постоји и скуп таквих класа (framework). Један од најпопуларнијих фрејмворка је twitter bootstrap, а овде је и њихов сајт Bootstrap.

C++

Звезда међу програмерима апликација, игара и анимација, C ++ нуди брзину и преносивост потребну за употребу на уређајима и платформама, а омогућава програмерима могућност да поново користе код, ради лакшег одржавања програма.

TypeScript

Подржан од стране Microsofta, Tajpskript је у основи JavaScript, али мање збуњујући. Побољшава се JavaScript на бројне начине, попут омогућавања програмерима да додају статичке типове (ради лакше идентификације грешака).

Rust - популаран 9

Rast programski jezik

Rust (Раст) нуди брзину и сигурност, без жртвовања перформанси. Раст има драгоцену уграђену документацију и садржи корисне поруке о грешци (тако да лакше можете пронаћи проблеме када нешто пође по злу). 

Раст је помало занемарен међу осталим језицима на овој листи, али то не значи да то није вредан језик за учење. Истраживање програмера за Stack Overflov за 2019. годину открило је да је Раст четврту годину заредом најомиљенији програмски језик међу програмерима, а 83,5 посто Растових програмера рекло је да жели наставити с радом на њему.

Развијена од стране корпорације Mozilla, Раст је попут C i C ++ намењен првенствено програмирању система на ниском нивоу. Оно што Раст додаје комбинацији је нагласак на брзини и сигурности. Раст наглашава писање „сигурног кода“ спречавајући програме да приступе деловима меморије који не би требали да изазову неочекивано понашање и пад сустава.

Предности Раста значе да друге велике технолошке компаније, попут Dropbook-a и Coursera-е, већ почињу да га користе интерно. 

Scheme

Старији језик, њега користе велики, етаблирани интернетски субјекти као што су Reddit и Google. Формат шеме је лако научити и идеалан је за подучавање функционалног програмирања.

Java

Džava programski jezik

Она делује изузетно добро у многим случајевима употребе и дуго је била омиљени прелазни језик за кодирање на Андроиду. Џавин мото: Напиши једном; покрените било где референце својих цросс-платформских способности. Ова свестраност, у комбинацији са распоном расположивих екстензија, може учинити Џава јаким додатком пакета алата за програмере.

Котлин

Котлин програмски језик

Котлин је, пре свега, програмски језик који се користи у Андроид развоју (где га званично подржава Google и делује као алтернатива Javi). Ипак, Котлинова једноставност, концизност и једноставност одржавања чине га избором и за задатке који нису Андроид.

C# - популаран 8

Још један програмски језик под утицајем Jave, C# је приступачан језик опште намене који је једнако моћан и флексибилан. C# дизајниран је специјално за употребу са Windows-ом.

Попут C++, C# (изговара се Ц шарп) је уопште намењен и објективно оријентисан језик изграђен на темељима C. Првобитно га је осмислио Microsoft као део свог .NET оквира за изградњу windows апликација.

C# користи синтаксу која је слична другим језицима који потичу са C-ом, попут C++, па је лако одабрати ако долазите са другог језика у C породици. C# није само напредни развој Microsoftovih апликација, већ је то и језик који мобилни програмери користе за изградњу cross-платформских апликација на Xamarin платформи.

Еџтерни линк за C#.

Перл

Перл програмски језик

Првобитно дизајниран за употребу у манипулацији текстуалним документима, Перл је раних 2000-их прерастао у популаран, широко кориштен програмски језик.

ПХП

ПХП програмски језик

Код који стоји иза Facebooka, Yahoo-а и Wikipedije, ПХП је дуго држао важно место у свету кодирања. ПХП је једноставан за употребу, лако се интегрише са другим језицима и подржавају га сви главни оперативни системи. 

Званични сајт ПХП-a.

Scala - популаран 3

Skala programski jezik

Скала комбинује функционално програмирање са објектно оријентисаним програмирањем, нудећи сложеност кода заједно са сажетим нотацијама за боље кодирање и повећане перформансе. Скала је такође доступна и може бити забавно учити.

Ако сте упознати са Javom - класичним програмским језиком - вреди проверити њеног модерног рођака, Скала. Скала комбинује најбоље карактеристике Jave (попут објективно оријентисане структуре и муњевитог JVM "runtime окружења") са модерним заокретом. Као функционални програмски језик, Скала омогућава програмерима да подижу квалитет свог кода како би личили на чисту математику. Скала омогућава истовремено програмирање, омогућујући паралелно извршавање сложених процедура. Програмери могу да креирају и прилагођавају сопствене типове података омогућавајући им да буду безбрижни знајући да су читави слојеви грешака немогући током извођења. 

Swift - популаран 2

Свифт програмски језик

Он је брз, сигуран и подржан од стране једног од највећих играча у технолошком свету, али вероватно неће бити ваш први избор када је у питању опште програмирање и развој.

Ако сте заинтересовани за Apple производе и развој мобилних апликација, Свифт је добро место за почетак. Apple је први пут најавио 2014. године, Свифт је релативно нов програмски језик који се користи за развој iOS и macOS апликација. Свифт је оптимизован за перформансе и изграђен је од темеља до стварности модерног развоја iOS-a. IOS се не само покреће на сваком iPhone-у и iPad-у, већ је подлога и за друге оперативне системе, као што су watchOS (за Apple satove) и tvOS (за Apple TV). Поред тога, Apple не иде нигде као лидер технолошке индустрије, а iOS апликације и даље су најпрофитабилније на тржишту мобилних апликација. Узмимо и у обзир то да је претрага преко Apple уређаја и сафарија у протеклој години скочилла за 23%, што значи да овај програм тек разрађује свој огромни потенцијал.

Матлаб

Матлаб програмски језик

Он комбинује програмирање, визуелизацију и рачунање, изражавајући проблеме и решења у математичкој нотацији. Као што можда очекујете, ово чини овај програм идеалним погодним за подручја попут моделирања, симулације, научне графике и развоја алгоритама.

SQL

SQL програмски језик

Програмски језици се обично користе да би се рачунарским системима рекло шта да раде, али постоје изузеци. SQL је језик заснован на упитима који је углавном фокусиран на "хватање" података из база података и омогућава њихово складиштење.

Више информација о SQL-у можете наћи на овом екстерном линку SQL.

R

R programski jezik

Када је реч о подацима и базама података, програмски језик, Р, осмишљен је да помогне у статистичкој анализи и ослања се на огроман каталог статистичких и графичких метода. И док се програмски језик, Р, најчешће користи у академским пројектима, такође је пронашао место и са већим компанијама (укључујући Uber и Google).

GO - популаран 4

GO programski jezik

Го је програмски језик отвореног кода развијен у Google-у.Флексибилан и способан да ефикасно приказује велике количине информација, Го добро напредује у већим системима. Али, можда је једна од најслађих ствари о Го-у његова конкурентност на тржишту која је увек испред већине сличних програма.

Го је један од основних језика који фаворизује Google, а то је мали језик који би могао. Као језик ниског нивоа, Го је идеалан за инжењере који желе да уђу у област програмирања система. Обухвата много исте функционалности C и C ++ без тешке синтаксе и стрме кривуље учења. То је савршен језик за изградњу веб сервера, чак и пакета за машинско учење. То је језик отвореног кода, а амбициозни програмери могу видети своје личне доприносе које усвајају и уживају програмери широм света. 

Ruby - популаран 7

Руби програмски језик

Овај програм се користи за ширење оквира мулти-платформе за веб апликације. Добро функционише како са предњим, тако и са задњим развојем и користе га нови стартапови као и етаблирани брендови.

Руби је још један скриптни језик који се обично користи за развој веба. Почетници често гравитирају Руби-ју јер он има репутацију једне од пријатељских и најкориснијих заједница корисника. Поред активне заједнице и директне синтаксе, Руби је такође добар језик за прикупљање захваљујући својој повезаности са великим технолошким предузећима. Twitter, Airbnb, Bloomberg, Shopifi и безброј других стартупа сви су изградили своје веб сајтове и веб локације, користећи Ruby on Rails у неком тренутку.

А пошто сте били стрпљиви и вредни, а можда и приметили да недостаје популаран број 6, награђујем Вас са још једним језиком:

ЕЛМ - популаран 6

ELM programski jezik

Један од најмлађих језика на нашој листи, који је почео као теза студента са Харварда, сада је прерастао у место страсти за front-end програмере широм света. Елм се компајлира у JavaScript, што га чини идеалним за израду корисничких сучеља за брзо извршавање са нултим грешкама у току извођења. Елм је функционалан програмски језик који омогућава програмерима да стварају интерфејсе у интересу клијента без декларативних траг-ова ХТМЛ i CSS.

Закључак

Избор бирања се заснива на основу интересовања и врсте вашег пословања. Ја Вам увек стојим на услузи, да Вас посаветујем шта је Вама највише од користи. Судећи по мом искуству и по светској статистици спреман сам да увек дам решење Вашем пословању. Конкурентност на тржишту се заснива на томе да сте увек спремни да унесете новину у Вашу пословну браншу. Веб сајтови су излог и портфолио једне фирме на гобалном тржишту.

Програмирање је постало саставни део модерног пословања, многа програмска решења нашла су се у највећим светским компанијама и убрзала им раст и пословање. Модерно и савремено пословање ће се све више ослањати на програмска решења, док ће сами програмери бити једних од најтраженијих. Судећи по томе у прилог говори И статистика која каже да је ИТ сектор у задњих пет година бележио раст више од 1000%. Индустријска еволуција је почела, И развијаће се паралелно са осталим тржишним секторима, битно је ухватити моменат на време.

Ја Вам могу програмирати

Ако Вам је потребан програмер за обављање програмирања у веб програмским језицима, C#, VB.Net-u, Delphi и SQL-у јавите се да се договоримо око посла.

Дејан Дозет"/>

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

 • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
 • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
 • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
 • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
 • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!