• Koji programski jezik učiti?
 • Koji programski jezici postoje?
 • Koji programski jezik je najtraženiji?
 • Koji programski jezik odabrati?
 • Da li su Vam potrebne programerske usluge?

Postoji stotine programskih jezika u širokoj upotrebi, a svaki ima svoje složenosti i svojevrsne jezike. Dobra vest je da dok započinjete bilo kakav rad sa programima koji su Vam potrebni, Vi započinjete i putovanje kroz programski jezik. Ono što je Vama potrebno odlučiće i smer u kom treba da se kreće Vaše ciljano delovanje.Na listi su najbolji i najpotrebniji programski jezici za mnoge najčešće slučajeve upotrebe, uključujući veb razvoj, razvoj mobilnih uređaja, razvoj igara i još mnogo, mnogo toga.

Programiranje
Programiranje - Photo by Clément H on Unsplash

Od tih izdvojiću devet najboljih po mišljenju mnogih kompjuterskih prrogramera (staviću - popularan pored njihovih imena), napomenuću sve one kojima se služimo u domenu programiranja trenutno:

 1. JavaScript - popularan 1
 2. Python - popularan 5
 3. HTML (nije programski jezik)
 4. CSS (nije programski jezik)
 5. C++
 6. TypeScript
 7. Rust - popularan 9
 8. Scheme
 9. Java
 10. Kotlin
 11. C# - popularan 8
 12. Perl
 13. PHP
 14. Scala - popularan 3
 15. Swift - popularan 2
 16. Matlab
 17. SQL
 18. R
 19. GO - popularan 4
 20. Ruby - popularan 7
 21. Zaključak

JavaScript (Node.js & JQuery) - popularan 1

Džavaskript programski jezik

Upotrebljiv i za back-and i front-end programiranje, JavaScript (Džavaskript) se takođe široko koristi u internetu domenu. Džavaskript je osnovna tehnologija za napajanje svetske mreže. To je zato što njegov efikasan razvoj naprednih i naprednih operacija, dobro funkcioniše sa drugim jezicima, izuzetno je svestran i ažurira se svake godine.

Danas je nemoguće, a da na neki način ne koristite Džavaskript. Prema istraživanju programera Stack Overflov za 2019. godinu, Džavaskript je najpopularniji jezik među programerima već sedmu godinu zaredom. Skoro 70 odsto anketiranih reklo je da su koristili Džavaskript u prošloj godini. 

Zajedno sa HTML-om i CSS-om, Džavaskript je važan za razvoj veb stranica i veb sajtova. Većina najpopularnijih veb sajtova na mreži, od Facebooka i Tvittera do Gmail-a i YouTube-a, oslanjaju se na Džavaskript da bi stvorili interaktivne veb stranice i dinamički prikazivali sadržaj korisnicima. Iako je Džavaskript primarno pretvoren jezik u pretraživaču, on se takođe može koristiti na strani servera putem "Node" za izgradnju skalabilnih mrežnih aplikacija. "Node" je kompatibilan sa Linuks-om, SunOS-om, Mac OS i Windows-om. Budući da Džavaskript ima fleksibilnu sintaksu i radi u svim glavnim pregledačima, to je jedan od simpatičnijih programskih jezika. Brz način rada i njegova prilagodljivost je zapravo siguran korak ka onome što je određenom poslovanju i potrebno. Neophodan uvid u formu poslovanja određuje ono što se kasnije kroz ovaj programski jezik lako kreira i prezentuje. Iako je Džavaskript primarno pretvoren jezik koji ubrzava spajanje sa pretraživačima.

Više o Javascript-u na eksternom izvoru. Više o Node.js na njihovom zvaničnom sajtu. Javascript programer.

JQuery je brza, mala i Džavaskript biblioteka bogata funkcijama. Stvari poput HTML prelaska i manipulacije dokumentima, rukovanja događajima, animacije i Ajax-a čine mnogo jednostavnijim pomoću API-ja za jednostavno korišćenje koji radi u mnoštvu pregledača. Kombinacijom svestranosti i proširivosti, JQuery je promenio način na koji milioni ljudi pišu Džavaskript.

Više o Jquery-u na njihovoj znaničnoj stranici.

Python - popularan 5

Pajton programski jezik

Teško je imati listu najboljih programskih jezika bez Python (pajton). Pajton je često na tabelama programskih jezika sa dobrim razlogom. To je zato što je Pajton moćan, ali jednostavan za naučiti. Opšti programski jezik visokog nivoa.

Pajton je možda programski jezik koji je najviše prilagođen svim korisnicima. Često se kaže da je Pajtonova sintaksa jasna, intuitivna i skoro nalik engleskom što, poput Jave, čini popularnim izborom za početnike. Kao i Java, Pajton ima razne aplikacije koje ga čine svestranim, moćnim opcijama pri izboru najboljeg programskog jezika za vaš slučaj korišćenja. Ako vas, na primer, zanima za back-end veb razvoj, tada je open-source napisan na Pajtonu, popularan, jednostavan za učenje i bogat. Pajton takođe ima pakete poput NumPi i SciPi koji se obično koriste u oblastima naučnog računara, matematike i inženjerstva.

Pogledajte još kako igleda programirati u Pajtonu na ovom malom primeru.

HTML

HTML5

Nije programski jezik, druga osnovna tehnologija, svetski poznata je HTML. HTML se koristi za definisanje sadržaja i strukture veb stranica i veb sajtova uopšte. U ovom svojstvu, on se obično koristi zajedno sa drugim „programskim jezikom“ koji se zove CSS.

Više o HTML-u na eksternom izvoru.

CSS

Nije programski jezik, više je jezik za označavanje. Ali, pored JavaScript-a i HTML-a, CSS je treća osnovna tehnologija na svetskom tržištu programa. Obično se koristi sa HTML-om, CSS pomaže u definisanju vizuelne estetike HTML elemenata. U suštini, gde HTML definiše sadržaj stranice, CSS definiše celokupni izgled stranice.

CSS se grupise u tzv. selektore, klase, postoje predefinisane klase koje rade neke poslove. Shodno tome, postoji i skup takvih klasa (framework). Jedan od najpopularnijih frejmvorka je twitter bootstrap, a ovde je i njihov sajt Bootstrap.

C++

Zvezda među programerima aplikacija, igara i animacija, C ++ nudi brzinu i prenosivost potrebnu za upotrebu na uređajima i platformama, a omogućava programerima mogućnost da ponovo koriste kod, radi lakšeg održavanja programa.

TypeScript

Podržan od strane Microsofta, Tajpskript je u osnovi JavaScript, ali manje zbunjujući. Poboljšava se JavaScript na brojne načine, poput omogućavanja programerima da dodaju statičke tipove (radi lakše identifikacije grešaka).

Rust - popularan 9

Rast programski jezik

Rust (Rast) nudi brzinu i sigurnost, bez žrtvovanja performansi. Rast ima dragocenu ugrađenu dokumentaciju i sadrži korisne poruke o grešci (tako da lakše možete pronaći probleme kada nešto pođe po zlu). 

Rast je pomalo zanemaren među ostalim jezicima na ovoj listi, ali to ne znači da to nije vredan jezik za učenje. Istraživanje programera za Stack Overflov za 2019. godinu otkrilo je da je Rast četvrtu godinu zaredom najomiljeniji programski jezik među programerima, a 83,5 posto Rastovih programera reklo je da želi nastaviti s radom na njemu.

Razvijena od strane korporacije Mozilla, Rast je poput C i C ++ namenjen prvenstveno programiranju sistema na niskom nivou. Ono što Rast dodaje kombinaciji je naglasak na brzini i sigurnosti. Rast naglašava pisanje „sigurnog koda“ sprečavajući programe da pristupe delovima memorije koji ne bi trebali da izazovu neočekivano ponašanje i pad sustava.

Prednosti Rasta znače da druge velike tehnološke kompanije, poput Dropbook-a i Coursera-e, već počinju da ga koriste interno. 

Scheme

Stariji jezik, njega koriste veliki, etablirani internetski subjekti kao što su Reddit i Google. Format šeme je lako naučiti i idealan je za podučavanje funkcionalnog programiranja.

Java

Džava programski jezik

Ona deluje izuzetno dobro u mnogim slučajevima upotrebe i dugo je bila omiljeni prelazni jezik za kodiranje na Androidu. Džavin moto: Napiši jednom; pokrenite bilo gde reference svojih cross-platformskih sposobnosti. Ova svestranost, u kombinaciji sa rasponom raspoloživih ekstenzija, može učiniti Džava jakim dodatkom paketa alata za programere.

Kotlin

Kotlin programski jezik

Kotlin je, pre svega, programski jezik koji se koristi u Android razvoju (gde ga zvanično podržava Google i deluje kao alternativa Javi). Ipak, Kotlinova jednostavnost, konciznost i jednostavnost održavanja čine ga izborom i za zadatke koji nisu Android.

C# - popularan 8

Još jedan programski jezik pod uticajem Jave, C# je pristupačan jezik opšte namene koji je jednako moćan i fleksibilan. C# dizajniran je specijalno za upotrebu sa Windows-a.

Poput C++, C# (izgovara se C Sharp/šarp) je uopšte namenjen i objektivno orijentisan jezik izgrađen na temeljima C. Prvobitno ga je osmislio Microsoft kao deo svog .NET okvira za izgradnju windows aplikacija.

C# koristi sintaksu koja je slična drugim jezicima koji potiču sa C-om, poput C++, pa je lako odabrati ako dolazite sa drugog jezika u C porodici. C# nije samo napredni razvoj Microsoftovih aplikacija, već je to i jezik koji mobilni programeri koriste za izgradnju cross-platformskih aplikacija na Xamarin platformi.

Externi link za C#. C# programer.

Perl

Perl programski jezik

Prvobitno dizajniran za upotrebu u manipulaciji tekstualnim dokumentima, Perl je ranih 2000-ih prerastao u popularan, široko korišten programski jezik.

PHP

PHP programski jezik

Kod koji stoji iza Facebooka, Yahoo-a i Wikipedije, PHP je dugo držao važno mesto u svetu kodiranja. PHP je jednostavan za upotrebu, lako se integriše sa drugim jezicima i podržavaju ga svi glavni operativni sistemi. 

Zvanični sajt PHP-a. PHP programer.

Scala - popularan 3

Skala programski jezik

Scala kombinuje funkcionalno programiranje sa objektno orijentisanim programiranjem, nudeći složenost koda zajedno sa sažetim notacijama za bolje kodiranje i povećane performanse. Skala je takođe dostupna i može biti zabavno učiti.

Ako ste upoznati sa Javom - klasičnim programskim jezikom - vredi proveriti njenog modernog rođaka, Skala. Skala kombinuje najbolje karakteristike Jave (poput objektivno orijentisane strukture i munjevitog JVM "runtime okruženja") sa modernim zaokretom. Kao funkcionalni programski jezik, Skala omogućava programerima da podižu kvalitet svog koda kako bi ličili na čistu matematiku. Skala omogućava istovremeno programiranje, omogućujući paralelno izvršavanje složenih procedura. Programeri mogu da kreiraju i prilagođavaju sopstvene tipove podataka omogućavajući im da budu bezbrižni znajući da su čitavi slojevi grešaka nemogući tokom izvođenja. 

Swift - popularan 2

Svift programski jezik

On je brz, siguran i podržan od strane jednog od najvećih igrača u tehnološkom svetu, ali verovatno neće biti vaš prvi izbor kada je u pitanju opšte programiranje i razvoj.

Ako ste zainteresovani za Apple proizvode i razvoj mobilnih aplikacija, Svift je dobro mesto za početak. Apple je prvi put najavio 2014. godine, Svift je relativno nov programski jezik koji se koristi za razvoj iOS i macOS aplikacija. Svift je optimizovan za performanse i izgrađen je od temelja do stvarnosti modernog razvoja iOS-a. IOS se ne samo pokreće na svakom iPhone-u i iPad-u, već je podloga i za druge operativne sisteme, kao što su watchOS (za Apple satove) i tvOS (za Apple TV). Pored toga, Apple ne ide nigde kao lider tehnološke industrije, a iOS aplikacije i dalje su najprofitabilnije na tržištu mobilnih aplikacija. Uzmimo i u obzir to da je pretraga preko Apple uređaja i safarija u protekloj godini skočilla za 23%, što znači da ovaj program tek razrađuje svoj ogromni potencijal.

Matlab

Matlab programski jezik

On kombinuje programiranje, vizuelizaciju i računanje, izražavajući probleme i rešenja u matematičkoj notaciji. Kao što možda očekujete, ovo čini ovaj program idealnim pogodnim za područja poput modeliranja, simulacije, naučne grafike i razvoja algoritama.

SQL

SQL programski jezik

Programski jezici se obično koriste da bi se računarskim sistemima reklo šta da rade, ali postoje izuzeci. SQL je jezik zasnovan na upitima koji je uglavnom fokusiran na "hvatanje" podataka iz baza podataka i omogućava njihovo skladištenje. Više informacija o programiranju baze podataka.

Više informacija o SQL-u možete naći na ovom externom linku SQL. SQL programer.

R

R programski jezik

Kada je reč o podacima i bazama podataka, programski jezik, R, osmišljen je da pomogne u statističkoj analizi i oslanja se na ogroman katalog statističkih i grafičkih metoda. I dok se programski jezik, R, najčešće koristi u akademskim projektima, takođe je pronašao mesto i sa većim kompanijama (uključujući Uber i Google).

GO - popularan 4

GO programski jezik

GO je programski jezik otvorenog koda razvijen u Google-u. Fleksibilan i sposoban da efikasno prikazuje velike količine informacija, Go dobro napreduje u većim sistemima. Ali, možda je jedna od najslađih stvari o Go-u njegova konkurentnost na tržištu koja je uvek ispred većine sličnih programa.

Go je jedan od osnovnih jezika koji favorizuje Google, a to je mali jezik koji bi mogao. Kao jezik niskog nivoa, Go je idealan za inženjere koji žele da uđu u oblast programiranja sistema. Obuhvata mnogo iste funkcionalnosti C i C ++ bez teške sintakse i strme krivulje učenja. To je savršen jezik za izgradnju veb servera, čak i paketa za mašinsko učenje. To je jezik otvorenog koda, a ambiciozni programeri mogu videti svoje lične doprinose koje usvajaju i uživaju programeri širom sveta. 

Ruby - popularan 7

Rubi programski jezik

Ovaj program se koristi za širenje okvira multi-platforme za veb aplikacije. Dobro funkcioniše kako sa prednjim, tako i sa zadnjim razvojem i koriste ga novi startapovi kao i etablirani brendovi.

Rubi je još jedan skriptni jezik koji se obično koristi za razvoj veba. Početnici često gravitiraju Rubi-ju jer on ima reputaciju jedne od prijateljskih i najkorisnijih zajednica korisnika. Pored aktivne zajednice i direktne sintakse, Rubi je takođe dobar jezik za prikupljanje zahvaljujući svojoj povezanosti sa velikim tehnološkim preduzećima. Twitter, Airbnb, Bloomberg, Shopifi i bezbroj drugih startupa svi su izgradili svoje veb sajtove i veb lokacije, koristeći Rubi on Rails u nekom trenutku.

A pošto ste bili strpljivi i vredni, a možda i primetili da nedostaje popularan broj 6, nagrađujem Vas sa još jednim jezikom:

ELM - popularan 6

ELM programski jezik

Jedan od najmlađih jezika na našoj listi, koji je počeo kao teza studenta sa Harvarda, sada je prerastao u mesto strasti za front-end programere širom sveta. Elm se kompajlira u JavaScript, što ga čini idealnim za izradu korisničkih sučelja za brzo izvršavanje sa nultim greškama u toku izvođenja. Elm je funkcionalan programski jezik koji omogućava programerima da stvaraju interfejse u interesu klijenta bez deklarativnih trag-ova HTML i CSS.

Zaključak

Izbor biranja se zasniva na osnovu interesovanja i vrste vašeg poslovanja. Ja Vam uvek stojim na usluzi, da Vas posavetujem šta je Vama najviše od koristi. Sudeći po mom iskustvu i po svetskoj statistici spreman sam da uvek dam rešenje Vašem poslovanju. Konkurentnost na tržištu se zasniva na tome da ste uvek spremni da unesete novinu u Vašu poslovnu branšu. Veb sajtovi su izlog i portfolio jedne firme na gobalnom tržištu.

Programiranje je postalo sastavni deo modernog poslovanja, mnoga programska rešenja našla su se u najvećim svetskim kompanijama i ubrzala im rast i poslovanje. Moderno i savremeno poslovanje će se sve više oslanjati na programska rešenja, dok će sami programeri biti jednih od najtraženijih. Sudeći po tome u prilog govori I statistika koja kaže da je IT sektor u zadnjih pet godina beležio rast više od 1000%. Industrijska evolucija je počela, I razvijaće se paralelno sa ostalim tržišnim sektorima, bitno je uhvatiti momenat na vreme.

Ja Vam mogu programirati

Ako Vam je potreban programer za obavljanje programiranja u web programskim jezicima, C#, VB.Net-u, Delphi i SQL-u javite se da se dogovorimo oko posla.