Google faktori za pozicioniranje su skup zaključaka SEO stručnjaka, neki su samo špekulacija, neki dokazani, neki kontraverzni, ali svi su ovde.

Google faktori za pozicioniranje
Google faktori za pozicioniranje - Photo by Braden Collum on Unsplash

Faktori domena

 1. Starost domena: Razlika između domena koji je star šest meseci u odnosu na godinu dana zaista uopšte i nije tako velika. Drugim rečima, oni koriste starost domena. Ali to nije toliko važno
 2. Ključna reč se pojavljuje u domenu najvišeg nivoa: Ako imate ključnu reč u nazivu vašeg domena, ne daje vam SEO pojačanje dotad. Ali i dalje deluje kao signal relevantnosti .
 3. Ključna reč kao prva reč u domenu: Domen koji započinje sa ciljnom ključnom rečju ima prednost nad web sajtovima koje ili nemaju tu ključnu reč u svom domenu (ili imaju ključnu reč na sredini ili na kraju domena).
 4. Dužina registracije domena: Google patent navodi: „Vredne (legitimne) domene često se plaćaju nekoliko godina unapred, dok se vrata (nelegitimni) domeni retko koriste više od godinu dana. Stoga se datum kada neki domen u budućnosti istječe može iskoristiti kao faktor za predviđanje legitimnosti domena. "
 5. Ključna reč u poddomenu: Moz-ova stručna komisija slaže se da ključna reč koja se pojavljuje u poddomeni može povećati rangiranje.
 6. Istorija domena: Veb lokacija sa promenljivim vlasništvom ili nekoliko padova u pretraživaču mogu navesti Google da "resetuje" istoriju web sajta, negirajući veze koje ukazuju na domen. Ili, u određenim slučajevima, kažnjeni domen može preneti kaznu novom vlasniku .
 7. Tačan domen podudaranja: Tačni domeni podudaranja mogu vam ipak dati malu prednost. Ali ako vam se EMD dogodi da bude nekvalitetna veb lokacija, ona je ranjiva na ažuriranje EMD-a.
 8. Javne u odnosu na privatne whois: Informacije privatnih whois-ova mogu biti znak „nečega za sakriti“. Navodi se Googler Matt Cutts: „… Kad sam proverio whois na njima, svi su imali„ vhois uslugu zaštite privatnosti“ na njima. To je relativno neobično. … Uključivanje whois privatnosti nije automatski loše, ali kada jednom dobijete nekoliko ovih faktora, često govorite o veoma različitom tipu vebmastera od kolega koji samo imaju samo jedno veb mesto. ”
 9. Kažnjen vlasnik whois-a: Ako Google identifikuje određenu osobu kao spammer-a, ima smisla da bi onda Google proverio detaljno i druge sajtove od te osobe.
 10. Proširenje TLD- a za zemlju : Imati domen najvišeg nivoa koda zemlje (.cn, .pt, .ca) može pomoći sajtu da se rangira za tu određenu zemlju ... ali može ograničiti mogućnost sajta da se rangira u globalu.

Faktori na nivou stranice

 1. Ključna reč u Title tagu: Iako nije toliko važna kao nekada, naslovna oznaka ostaje važan SEO signal na stranici.
  Ključna reč u Title tagu
 2. Oznaka naslova započinje ključnom rečju : Prema Mozu , oznake naslova koje započinju ključnom rečju imaju bolji učinak od naslovnih oznaka s ključnom reči na kraju oznake.
 3. Ključna reč u oznaci opisa : Google ne koristi oznaku meta opisa kao signal direktnog rangiranja. Međutim, oznaka opisa može uticati na brzinu klikova, što je ključni faktor rangiranja.
 4. Ključna reč se pojavljuje u oznaci H1: Oznake H1 su „druga naslovna oznaka“. Uporedo sa vašom naslovnom oznakom, Google koristi vašu H1 oznaku kao sekundarni signal relevantnosti, prema rezultatima jedne korelacijske studije:
 5. TF-IDF: Maštovit način kazivanja: „Koliko se često u dokumentu pojavljuje određena reč?“. Što se ta reč češće pojavljuje na stranici, to je verovatnije da je reč o toj reči. Google verovatno koristi sofisticiranu verziju TF-IDF-a.
 6. Dužina sadržaja: Sadržaj sa više reči može obuhvatiti širinu i verovatno je poželjan u algoritmu u poređenju sa kraćim, površnim člancima. Zapravo, jedno nedavno industrijsko istraživanje faktora pokazalo je da je dužina sadržaja u korelaciji sa pozicijom SERP-a .
 7. Sadržaj: Korišćenje povezane tabele sadržaja može pomoći Googleu da bolje razume sadržaj vaše stranice. Takođe može rezultirati vezama do sajta:
 8. Gustoća ključnih reči : Iako nije toliko važna kao nekada, Google je može koristiti za određivanje teme veb stranice. Ali ako preterate može vam naštetiti.
 9. Latentno semantičko indeksiranje ključnih reči u sadržaju (LSI): LSI ključne reči pomažu pretraživačima da izvuku značenje iz reči koje imaju više od jednog značenja (na primer: Apple, računarska kompanija u odnosu na plod Apple). Prisustvo / odsustvo LSI verovatno takođe deluje kao signal kvaliteta sadržaja.
 10. LSI Ključne reči u naslovu i opisu Oznake: Kao i kod sadržaja veb stranica, LSI ključne reči u meta oznakama stranica verovatno pomažu Googleu da raspoznaje reči sa višestrukim potencijalnim značenjima. Može delovati i kao signal relevantnosti.
 11. Stranica pokriva temu po dubini: Postoji poznata korelacija između dubine pokrivenosti teme i Google rang listi. Zbog toga, stranice koje pokrivaju svaki ugao verovatno imaju prednost u odnosu na stranice koje samo delimično pokrivaju temu.
 12. Brzina ućitavanja stranice: I Google i Bing, upotrebljavaju brzinu učitavanja kao faktor rangiranja. Pauci pretraživača mogu prilično precizno proceniti brzinu vaše web stranice.
 13. Brzina učitavanja stranica putem Chrome-a : Google takođe koristi Chrome korisničke podatke da bi se bolje obrušio na vreme učitavanja stranice. Na taj način mogu meriti koliko brzo se stranica zaista učitava u korisnike.
 14. Upotreba AMP-a: Iako nije direktan faktor rangiranja Google-a , AMP može biti uslov za rangiranje u mobilnoj verziji Google vijesti .
 15. Poklapanje entiteta: Da li se sadržaj stranice podudara sa „ entitetom “ koji korisnik traži? Ako je to slučaj, ta stranica može dobiti povećanje rangiranja za tu ključnu reč.
 16. Google Hummingbird: Ovaj „ promena algoritma “ pomogla je Google-u da nadiđe ključne reči. Zahvaljujući Hummingbird-u, Google sada može bolje da razume temu web stranice.
 17. Duplirani sadržaj: Identični sadržaj na istom web sajtu (čak i malo modifikovan) može negativno uticati na vidljivost sajta u pretraživaču.
 18. Rel = Canonical: Ako se pravilno koristi, upotreba ove oznake može sprečiti Google da kažnjava Vaš web sajt zbog dupliranog sadržaja .
 19. Optimizacija slike: slike šalju pretraživačima važne signale relevantnosti kroz naziv datoteke, alt tekst, opis i naslov.
 20. Recenzija sadržaja: Ažuriranje Google kofeina favorizira nedavno objavljeni ili ažurirani sadržaj, posebno za pretraživanja osetljiva na vreme. Ističući važnost ovog faktora, Google prikazuje datum poslednjeg ažuriranja stranice za određene stranice:
 21. Veličina ažuriranja sadržaja: Značaj izmena i promena služi i kao faktor svežine. Dodavanje ili uklanjanje celih odeljka je značajnije od prebacivanja redosleda nekoliko reči ili popravljanja pogrešaka pri upisu.
 22. Istorijske ispravke stranica: Koliko često se stranica ažurira tokom vremena? Dnevno, nedeljno, svakih 5 godina? Učestalost ažuriranja stranica takođe igra ulogu u svežini.
 23. Prominencija ključne reči : Ako se ključna reč pojavi u prvih 100 reči sadržaja stranice povezuje se sa Google ocenom na prvoj stranici .
 24. Ključna reč u H2, H3 oznakama : Ako se Vaša ključna reč pojavi kao podbroj u H2 ili H3 formatu može biti još jedan signal slabe relevantnosti. U stvari, Googler John Mueller kaže : „Ove oznake naslova u HTML-u pomažu nam da razumemo strukturu stranice.“
 25. Kvalitet izlazne veze: Mnogi SEO-ovci misle da povezivanje sa web sajtovima pomaže Googleu da šalje signale poverenja. A ovo je potkrepljeno nedavnom industrijskom studijom .
 26. Tema izlazne veze: Prema algoritmu Hillop , Google može da koristi sadržaj stranica na koje povežete kao signal relevantnosti. Na primer, ako imate stranicu o automobilima koja povezuje na stranice povezane sa filmovima, to može reći Googleu da je vaša stranica o filmu Automobili, a ne o automobilu.
 27. Gramatika i pravopis: Pravilna gramatika i pravopis su signal kvaliteta, mada je Cutts pre nekoliko godina dao mešovite poruke o tome da li je ovo ili nije važno.
 28. Sindicirani sadržaj: Da li je sadržaj na stranici originalan? Ako je zapisan ili kopiran sa indeksirane stranice, neće se rangirati ... ili se možda uopšte ne indeksira.
 29. Ažuriranje prilagođeno mobilnim uređajima: Često se naziva „ Mobilegeddon “, ovo ažuriranje nagrađuje stranice koje su pravilno optimizovane za mobilne uređaje.
 30. Mobilna upotrebljivost: Web sajtovi koje mobilni korisnici mogu lako da koriste mogu imati prednost u Google-ovom „Indeksu za prvu upotrebu mobilnih uređaja“.
 31. Sadržaj „Skriveni“ na mobilnom uređaju: Skriveni sadržaj na mobilnim uređajima možda se neće indeksirati (ili se ne može pretehtati kao veliko) u odnosu na potpuno vidljiv sadržaj. Međutim, Googler je nedavno izjavio da je sa skrivenim sadržajem u redu. Ali isto tako je rekao da u istom videu "... ako je to kritični sadržaj to bi trebalo biti vidljivo ...".
 32. Korisni „Dopunski sadržaj“: Prema sada već objavljenom dokumentu Google Rater Guidelines , koristan dodatan sadržaj pokazatelj je kvaliteta stranice (a samim tim i Google rangiranja). Primeri uključuju konvertere valuta, kalkulatore za kamate na kredite i interaktivne recepte.
 33. Sadržaj skriven iza kartica : Da li korisnici trebaju da kliknu na karticu da bi otkrili deo sadržaja na vašoj stranici? Ako je to slučaj, Google je rekao da ovaj sadržaj „možda nije indeksiran“.
 34. Broj odlaznih veza: Previše OBL-ova sa dofollow-om može „procuriti“ PageRank , što može naštetiti rangiranju te stranice.
 35. Multimedija: Slike, video i drugi multimedijalni elementi mogu delovati kao signal kvaliteta sadržaja. Na primer, jedna industrijska studija pronašla je povezanost između multimedije i rangiranja:
  Web stranice sa bar jednom slikom
 36. ​​Broj unutrašnjih veza koje upućuju na stranicu: Broj internih veza do stranice ukazuje na njenu važnost u odnosu na ostale stranice na web sajtu (više unutrašnjih veza = važnije).
 37. Kvalitet unutrašnjih veza koje upućuju na stranicu: Unutrašnje veze autoritativnih stranica na domenu imaju jači efekat od stranica sa stranicama bez ili sa niskim PageRankom.
 38. Prekinuti linkovi: Previše slomljenih linkova na stranici može biti znak zapuštene ili napuštene web sajtove. Dokument Google Rater Guidelines koristi slomljene veze kao jednu za ocenu kvaliteta početne stranice.
 39. Nivo čitanja: Nema sumnje da Google procenjuje nivo čitanja veb stranica. U stvari, Google vam je pružao statistiku nivoa čitanja: Ali o onome što rade s tim informacijama je za raspravu. Neki kažu da će vam osnovni nivo čitanja pomoći da se bolje rangirate, jer će se svideti masi. Ali drugi povezuju osnovni nivo čitanja sa mlinovima sadržaja poput Ezine Članka.
 40. Affiliate Links : Sama partnerska veza verovatno neće naštetiti Vašem rangu. Ali ako ih imate previše, Google-ov algoritam možda će pažljivo posvetiti druge signale kvaliteta kako bi bili sigurni da niste „ tanka partnerska lokacija “.
 41. HTML greške / provera V3C : Mnogo HTML grešaka ili neispravno kodiranje može biti znak sajta lošeg kvaliteta. Iako su kontroverzni, mnogi u SEO misle da se dobro kodirana stranica koristi kao signal kvaliteta.
 42. Autoritet domena : Ako su svi jednaki, stranica na autoritativnom domenu biće viša od stranice na domenu sa manje autoriteta.
 43. PageRank stranice: Nije u korelaciji. Ali stranice sa puno autoriteta imaju tendenciju da nadmašuju stranice bez puno autoriteta za vezu.
 44. Dužina URL-a: Preveliko dugački URL-ovi mogu da naštete vidljivosti stranice pretraživača. U stvari, nekoliko industrijskih studija je otkrilo da kratki URL-ovi imaju tendenciju da imaju blagi prednost u Google-ovim rezultatima pretrage.
 45. Put puta do URL-a : Stranica bliža početnoj stranici može dobiti malo pojačanje autoriteta u odnosu na stranice zakopane duboko u arhitekturi web sajta.
 46. Human Editors: Iako nikada nije potvrđeno, Google je podnio patent za sistem koji omogućava ljudskim urednicima da utiču na SERP-ove.
 47. Kategorija stranice: Kategorija na kojoj se stranica pojavljuje predstavlja signal relevantnosti. Stranica koja je deo usko povezane kategorije može dobiti pojačan značaj u odnosu na stranicu koja je podneta u nepovezanu kategoriju.
 48. WordPress oznake: Oznake su specifični za VordPress signal relevantnosti. Prema Yoast.com:„Jedini način na koji poboljšava vaš SEO je povezivanje jednog dela sadržaja sa drugim, tačnije grupe poruka jedan sa drugim.“
 49. Ključna reč u URL-u : Još jedan relevantni signal. Googleov predstavnik nedavno je ovo nazvao „ vrlo malim faktorom rangiranja “. Ali ipak faktor rangiranja.
 50. URL string: Google kategorije čita kategorije u URL nizu i mogu pružiti tematski signal o kojoj se stranici radi:
 51. Reference i izvori: Navođenje referenci i izvora, kao što to čine istraživački radovi, može biti znak kvaliteta. U Google smernicama za kvalitet navedeno je da recenzenti treba da paze na izvore kada gledaju određene stranice: "Ovo je tema u kojoj su stručnost i / ili autoritativni izvori važni ...". Međutim, Google je negirao da koriste spoljne veze kao signal za rangiranje.
 52. Oznake i numerisani popisi : Oznake i numerirani popisi pomažu vam da razbijete vaš sadržaj za čitaoce, čineći ih prijateljskijim. Google se verovatno slaže i možda će više voleti sadržaj sa mecima i brojevima.
 53. Prioritet strane u sajta: prioritet strana je dat preko u SiteMap.xml fajl može uticati na rangiranje.
 54. Previše izlaznih veza: Ravno iz gore pomenutog rater dokumenta: „Neke stranice imaju način, previše veza, zatamnjujući stranicu i odvlačeći pažnju od Glavnog sadržaja.“
 55. UX signali iz ostalih ključnih reči za rangiranje stranica : Ako se stranica nalazi sa više drugih ključnih reči, Google može dati interni znak kvaliteta. U stvari, najnoviji Google-ov izveštaj „ Kako pretraga deluje “ kaže: „Tražimo web sajtove za koje mnogi korisnici vrednuju slične upite.“
 56. Starost stranica: Iako Google preferira sveži sadržaj, starija stranica koja se redovno ažurira može nadmašiti noviju stranicu.
 57. Izgled prilagođen korisniku: Ponovno navođenje dokumenta Google smernica za kvalitet: „Izgled stranica na stranicama najvišeg kvaliteta čini glavni sadržaj odmah vidljivim.“
 58. Parkirani domeni: Google-ovo ažuriranje u decembru 2011. godine smanjilo je vidljivost parkiranih domena u pretraživanju.
 59. Korisni sadržaj: Kao što je naglasio čitalac Backlinka Jared Carrizales , Google može razlikovati između "kvaliteta" i "korisnog" sadržaja .

Faktori na nivou sajta

 1. Sadržaj pruža vrednost i jedinstvene uvide: Google je izjavio da rado sankcionišu web sajtove koje ne donose ništa novo ili korisno za sto, posebno tanke partnerske web sajtove.
 2. Kontaktirajte nas na stranici: U gore pomenutom dokumentu o kvalitetu Google stoji da više vole web sajtove sa „odgovarajućom količinom podataka o kontaktima“. Proverite da li se vaši podaci za kontakt podudaraju sa vašim whois podacima.
 3. Domain Trust / TrustRank: Mnogi SEO-ovi veruju da je „TrustRank“ izuzetno važan faktor rangiranja. A Google patent pod nazivom "Rangiranje rezultata pretraživanja na osnovu poverenja" čini se da to podržava.
 4. Arhitektura sajta: Dobro sastavljena arhitektura veb lokacija (na primer, struktura silosa) pomaže Googleu da tematski organizuje vaš sadržaj . Takođe može pomoći Googlebotu da pristupi i indeksira sve stranice vaše web sajtove.
 5. Ažuriranja sajtova: Mnogi SEO-ovci veruju da ažuriranje veb lokacija - posebno kada se na njega doda novi sadržaj - deluje kao faktor svežine za celokupan sajt. Iako je Google nedavno demantovao da u svom algoritmu koriste „frekvenciju objavljivanja“.
 6. Prisutnost Sitemapa: Sitemap pomaže pretraživačima da indeksiraju vaše stranice lakše i temeljnije, poboljšavajući vidljivost. Međutim, Google je nedavno izjavio da HTML Sitemapovi nisu „korisni“ za SEO.
 7. Uptime sajta: Mnogo zastoja zbog održavanja web sajtove ili problema sa serverom mogu naštetiti vašem rangiranju (a može čak rezultirati deindeksiranjem ako se ne popravi).
 8. Lokacija servera: Lokacija servera utiče na to gde se Vaš web sajt rangira u različitim geografskim regionima ( izvor ). Posebno je važno za pretraživanja koja se odnose na geo.
 9. SSL potvrda : Google je potvrdio da koristi HTTPS kao rangirani signal. Međutim, prema Google-u, HTTPS deluje samo kao „ probijač “.
 10. Uslovi usluge i stranice o privatnosti: Ove dve stranice pomažu Google-u da kaže da je veb stranica pouzdan član Interneta. Takođe mogu da pomognu da se poboljša EAT vaše web sajtove .
 11. Umnožavanje meta informacija na mestu: duplikat meta informacija na vašoj web sajtu može umanjiti vidljivost vaše stranice.
 12. Breadcrumb Navigacija: Ovo je stil korisničke arhitekture prilagođene korisnicima koja pomaže korisnicima (i pretraživačima) da znaju gde se nalaze na web sajtu: Google navodi da : „Google pretraga koristi marku mrvice u telu web stranice da bi kategorisali informacije sa stranice u rezultatima pretrage“.
 13. Prilagođenost mobilni uređajima: Sa više od polovine svih pretraga izvršenih sa mobilnih uređaja, Google želi da vidi da je Vaš web sajt optimizovana za korisnike mobilnih uređaja. U stvari, Google sada kažnjava veb lokacije koje nisu prilagođene mobilnim uređajima
 14. YouTube: Nema sumnje da YouTube video snimci imaju preferencijalni tretman u SERP-ovima (verovatno zato što ih Google poseduje): U stvari, pretraživač Land utvrdio je da se promet YouTube.com znatno povećao nakon Google Pande.
 15. Korišćenje sajta: Web sajt koji je teško koristiti ili navigirati može posredno štetiti rangiranju smanjujući vreme na sajtu, pregledane stranice i stopu napuštanja početne stranice (drugim rečima, faktori rangiranja RankBrain-a).
 16. Upotreba Google Analitike i Google Search Console: Neki misle da instaliranje ova dva programa na vašoj web sajtu može da poboljša indeksiranje vaše stranice. Oni takođe mogu direktno uticati na rangiranje tako što će Googleu dati više podataka za rad (tj. Tačniju stopu napuštanja početne stranice, bez obzira da li dobijate promet preporuke sa povratnih veza itd.). Uz to, Google je to negirao kao mit.
 17. Recenzije korisnika / reputacija sajta: Ugled stranice na web sajtovima poput Yelp.com verovatno igra važnu ulogu u Google-ovom algoritmu. Google je čak objavio retko iskren oris o tome kako se koriste on-line recenzijama nakon što je jedna lokacija uhvaćena kako ripa kupce u pokušaju da se domogne novina i veza.

Faktori povratne veze

 1. Povezivanje uzrasta domena: Povratne veze starijih domena mogu biti moćnije od novih domena.
 2. Broj povezivanja korenskih domena: Broj referenciranih domena jedan je od najvažnijih faktora rangiranja u Google-ovom algoritmu, kao što možete videti iz ove industrijske studije od milion rezultata Google pretrage.
  Broj povratnih veza i uticaj na Google rank
 3. Broj veza sa odvojenim IP adresama C klase: Linkovi sa zasebnih IP adresa klase c sugeriraju veću širinu veb lokacija koje se povezuju sa vama, što može pomoći u rangiranju .
 4. Broj linkovanih stranica: Ukupan broj povezujućih stranica - čak i iz istog domena - ima uticaja na rangiranje .
 5. Tekst za sidrenje sa povratnom vezom: Kao što je napomenuto u ovom opisu Google-ovog originalnog algoritma: "Prvo, sidra često pružaju tačniji opis veb stranica od samih stranica." Očigledno je da je tekst sidra manje važan nego ranije (i kada je previše optimizovano, deluje kao webspam signal ). Ali tekst sidra bogat ključnim rečima i dalje šalje snažan signal relevantnosti u malim dozama.
 6. Alt oznaka (za veze do slike): Alt tekst deluje kao sidreni tekst za slike.
 7. Veze iz .edu ili .gov domena: Matt Cutts je izjavio da TLD ne utiče na važnost sajta. A Google je rekao da " ignorišu " puno Edu veza. Međutim, to ne sprečava SEO da misle da postoji posebno mesto u algoritmu za .gov i .edu TLD.
 8. Autoritet stranice za povezivanje: Autoritet (PageRank) referentne stranice bio je izuzetno važan faktor rangiranja od ranih dana Googlea i još uvek jeste .
 9. Autoritet povezivanja domena: Autoritet referencirajućeg domena može igrati nezavisnu ulogu u vrednosti veze.
 10. Linkovi konkurenata: Veze sa drugih stranica koje rangiraju u istom SERP-u mogu biti vrednije za rangiranje stranice za tu ključnu reč.
 11. Veze sa veb stranica „Očekivano“: Iako spekulišu, neki SEO-ovi veruju da Google neće u potpunosti verovati vašoj web sajtu dok se ne povežete sa skupa „očekivanih“ veb lokacija u vašoj industriji.
 12. Veze iz loših suseda: Veze iz takozvanih „loših četvrti“ mogu naštetiti vašoj veb lokaciji.
 13. Postovi gostiju: Iako veze sa gostujućih postova i dalje prelaze vrednost, verovatno nisu toliko moćne kao istinske uredničke veze (plus, „velike“ objave gosta mogu da dovedu do problema)
 14. Linkovi iz oglasa: Prema Google-u, veze sa oglasima ne smeju se slediti. Međutim, verovatno je da je Google u stanju da identifikuje i filtrira sledeće veze iz oglasa.
 15. Autoritet početne stranice: Veze na početnu stranicu preporučene stranice mogu imati poseban značaj u proceni težine veb lokacije - a samim tim i težine veze.
 16. Linkovi bez praćenja (Nofollow): Ovo je jedna od najkontroverznijih tema u SEO. Google-ova zvanična reč o tom pitanju je: "Generalno, ne sledimo ih." Što sugeriše da oni rade ... barem u određenim slučajevima. Imati određeni % nepovezanih veza takođe može ukazivati na prirodni profil protiv neprirodne veze.
 17. Raznolikost tipova veza: Neprirodno veliki procenat veza koje potiču iz jednog izvora (npr. Profili foruma, komentari na blogu) može biti znak neželjene pošte. S druge strane, veze iz različitih izvora znak su prirodnog profila veze.
 18. Oznake „Sponzorisane“ ili „UGC“: Veze označene kao „rel = sponsored“ ili „rel = UGC“ tretiraju se drugačije od uobičajenih „praćenih“ ili rel = nofollov veza.
 19. Kontekstualne veze: Veze ugrađene u sadržaj stranice smatraju se snažnijim od linkova na praznoj stranici ili ih se pronalaze na drugom mestu na stranici.
 20. Prevelika 301 preusmeravanja na stranicu: Povratne veze koje dolaze od preusmeravanja 301 razblažuju neki PageRank, prema video snimku za pomoć vebmasterima .
 21. Tekst za sidrenje interne veze: Tekst za sidrenje interne veze je još jedan relevantni signal. Uz to, interne veze verovatno imaju mnogo manju težinu od sidrenog teksta koji dolazi sa spoljnih veb lokacija.
 22. Atribucija naslova veze: Naslov veze (tekst koji se pojavljuje kada lebdite iznad veze) takođe se može koristiti kao signal slabe relevantnosti.
 23. TLD države referentnog domena: Dobijanje veza sa ekstenzijama domena najvišeg nivoa za zemlju (.de, .cn, .co.uk) može vam pomoći da se bolje rangirate u toj zemlji.
 24. Lokacija veze u sadržaju: Veze na početku dela sadržaja mogu imati malo veću težinu od veza koje se nalaze na kraju sadržaja.
 25. Lokacija veze na stranici: Važna je lokacija koja se pojavljuje na stranici. Generalno, veza ugrađena u sadržaj stranice je snažnija od veze u podnožju podnožja ili u bočnoj traci.
 26. Povezivanje relevantnosti domena: Veza sa web sajtove u sličnoj niši je znatno moćnija od veze sa potpuno nepovezane web sajtove.
 27. Relevantnost na nivou stranice: Veza sa relevantne stranice takođe prelazi veću vrednost.
 28. Ključna reč u naslovu: Google daje dodatnu ljubav vezama sa stranica koje u naslovu sadrže ključnu reč vaše stranice („Stručnjaci koji se povezuju sa stručnjacima“.)
 29. Pozitivna brzina veze: Veb lokacija sa pozitivnom brzinom veze obično dobija SERP pojačanje jer pokazuje da Vaš web sajt povećava popularnost.
 30. Negativna brzina veze: Na drugoj strani, negativna brzina veze može značajno smanjiti rangiranje jer je to signal opadajuće popularnosti.
 31. Veze sa stranica „Hub“: Algoritam Hilltop-a predlaže da se dobijanju veza sa stranica koje se smatraju određenom temom (ili glavnim resursima) poseban tretman.
 32. Link sa sajtova autoriteta: Veza sa web sajtove koja se smatra „mesta autoriteta“ verovatno prelazi više soka nego veze sa malog, relativno nepoznatog mesta.
 33. Povezano sa Vikipedija Izvor: Iako veze nisu sledeće, mnogi misle da dobijanje linka sa Vikipedije pruža malo dodatnog poverenja i autoriteta u očima pretraživača.
 34. Zajednički događaji: Reči koje imaju tendenciju da se pojave oko vaših povratnih veza pomažu Googleu da kaže o čemu se radi na toj stranici .
 35. Starost povratne veze : Prema Google patentu , starije veze imaju veću moć rangiranja od novo iskopanih povratnih veza.
 36. Linkovi sa stvarnih veb lokacija naspram „blogova“: Google zbog većeg broja mrežnih blogova verovatno daje veću težinu vezama koje dolaze sa „stvarnih veb lokacija“ nego sa lažnih blogova. Verovatno koriste znakove interakcije marke i korisnika da bi razlikovali to dvoje.
 37. Profil prirodne veze: Veb lokacija sa „prirodnim“ profilom veza će se visoko rangirati i biti trajnija za ažuriranja od one koja je očigledno koristila strategije crnog šešira za izgradnju veza.
 38. Recipročne veze: Google-ova stranica sa shemama veze navodi „Prekomerna razmena veza“ kao shemu veza koju treba izbegavati.
 39. Veze za sadržaj generirane od strane korisnika: Google može prepoznati UGC u odnosu na sadržaj koji je objavio stvarni vlasnik web sajtove. Na primer, oni znaju da je veza sa službenog bloga WordPress.com veoma različita od linka sa besttoasterrevievs.wordpress.com.
 40. Linkovi iz 301: Linkovi iz preusmeravanja 301 mogu izgubiti malo soka u poređenju sa direktnom vezom. Međutim, Matt Cutts kaže da su 301-e slične direktnim vezama
 41. Upotreba sheme.org: Stranice koje podržavaju mikro formate mogu se rangirati iznad stranica bez njega. Ovo može biti direktno pojačanje ili činjenica da stranice sa mikrooblikovanjem imaju veći SERP CTR:
 42. TrustRank povezivanja stranice: Pouzdanost web sajtove koja se vezuje za vas određuje koliko će vam „TrustRank“ preneti.
 43. Broj izlaznih veza na stranici: PageRank je konačan. Veza na stranici sa stotinama spoljnih veza prolazi manje PageRank-a od stranice sa pregrštom odlaznih veza.
 44. Linkovi foruma: Zbog neželjene pošte na industrijskom nivou, Google može značajno devalvirati veze sa foruma.
 45. Broj reči povezivanja sadržaja: veza iz posta od 1000 reči obično je vrednija od veze unutar isečka od 25 reči.
 46. Kvalitet povezivanja sadržaja: Linkovi od loše napisanog ili zavrćenog sadržaja ne prenose toliku vrednost kao veze dobro napisanih sadržaja.
 47. Veze na celoj lokaciji: Matt Cutts je potvrdio da su veze na celom sajtu „komprimovane“ da bi se računale kao jedna veza.

Interakcija korisnika

 1. RankBrain: RankBrain je Google-ov AI algoritam. Mnogi veruju da je njegova glavna svrha merenje načina na koji korisnici komuniciraju sa rezultatima pretrage (i rangirati rezultate prema tome).
 2. Organska stopa klikova za ključnu reč: Prema Google-u , stranice koje u CTR-u kliknu više mogu dobiti pojačan SERP za tu određenu ključnu reč.
 3. Organski CTR za sve ključne reči: Organski CTR web sajtove za sve ključne reči u koje se svrstava može biti signal interakcije od strane korisnika (drugim rečima, „ ocena kvaliteta“ za organske rezultate ).
 4. Stopa napuštanja početne stranice: Nisu svi u SEO saglasni sa pitanjima stope napuštanja početne stranice, ali Google može koristiti način da svoje korisnike koristi kao testere za kvalitet (na kraju krajeva, stranice sa visokom stopom napuštanja verovatno nisu sjajan rezultat za tu ključnu reč) . Takođe, nedavna studija SEMRush-a otkrila je povezanost između stope napuštanja početne stranice i Googleovog rangiranja.
 5. Direktni saobraćaj: Potvrđeno je da Google koristi podatke sa Google Chrome-a da bi utvrdio koliko ljudi posećuje veb lokaciju (i koliko često). Web sajtovi sa puno direktnog prometa vjerovatno su web sajtove višeg kvaliteta u odnosu na web sajtove koje imaju vrlo mali direktni promet. U stvari, studija SEMRush koju sam upravo citirao otkrila je značajnu povezanost između direktnog prometa i Googleovog rangiranja.
 6. Ponovite saobraćaj : Web sajtovi sa ponavljanim posetiocima mogu dobiti Googleovo povećanje rejtinga.
 7. Pogosticking: „ Pogosticking “ je posebna vrsta odskoka . U ovom slučaju korisnik klikne na druge rezultate pretraživanja u pokušaju da pronađe odgovor na svoj upit.
 8. Blokirane web sajtove : Google je ukinuo ovu funkciju u Chrome-u. Međutim, Panda je ovu funkciju iskoristio kao signal kvaliteta. Tako da Google možda i dalje koristi njegovu varijaciju.
 9. Chrome oznake: Znamo da Google prikuplja podatke o upotrebi Chrome pregledača . Stranice koje se u Chromeu dodaju u obeleživače mogu pojačati.
 10. Broj komentara: Stranice sa puno komentara mogu biti signal interakcije korisnika i kvaliteta. U stvari, jedan Googler je rekao da komentari mogu "mnogo" pomoći u rangiranju.
 11. Vreme zadržavanja : Google posvećuje veliku pažnju „ vremenu boravka “: koliko vremena ljudi provode na vašoj stranici kada dolaze iz Google pretrage. Ovo se takođe ponekad naziva i „dugim i kratkim klikovima“. Ukratko: Google meri koliko dugo Google pretraživači troše na vašoj stranici. Što duže vremena provedete, to bolje.

Posebna pravila Google algoritma

 1. Upit zaslužuje svežinu: Google novijim stranicama daje poticaj za određene pretrage .
 2. Upit zaslužuje različitost: Google može dodati raznolikost u SERP za nejasne ključne reči, poput „Ted“, „VVF“ ili „rubi“.
 3. Istorija pregleda korisnika: Verovatno ste i sami to primetili: web sajtove koje često posećujete dobijaju pojačan SERP za vaše pretrage.
 4. Istorija pretrage korisnika: Lanac pretraživanja utiče na rezultate pretraživanja za kasnije pretrage . Na primer, ako tražite „recenzije“, a zatim tražite „tostere“, Google je verovatniji da mesta za tosterske preglede rangira više u SERP-ovima.
 5. Istaknuti isečci: Prema SEMRush studiji , Google bira Featured Snippets sadržaj na osnovu kombinacije dužine sadržaja, formatiranja, ovlaštenja stranice i upotrebe HTTP-a.
 6. Geo-ciljanje: Google daje prednost web sajtovima sa lokalnim IP serverom i proširenjem imena domena za zemlju.
 7. Bezbedna pretraga: Rezultati Rezultati sa psovke ili sadržaja za odrasle neće pojaviti za osobe sa Safe Search uključen.
 8. Google+ krugovi: Iako će Google+ uskoro biti mrtav , Google i dalje pokazuje veće rezultate za autore i web sajtove koje ste dodali u svoje krugove Google Plus.
 9. Ključne reči „YMYL“: Google ima više standarde kvaliteta sadržaja za ključne reči „Vaš novac ili vaš život“.
 10. DMCA Žalbe: Google "spušta" na stranice s legitimnim DMCA prigovorima .
 11. Različitost domena : Takozvana „ Bigfoot ažuriranje “ navodno je dodala više domena na svaku SERP stranicu.
 12. Transakcijska pretraživanja : Google ponekad prikazuje različite rezultate za ključne reči koje se odnose na kupovinu, poput pretraživanja leta.
 13. Lokalne pretrage: Za lokalne pretrage, Google često postavlja lokalne rezultate iznad „normalnih“ organskih SERP-ova.
 14. Okvir Top Priče: Određene ključne reči pokreću okvir Top Priče:
 15. Velika prednost brenda: Nakon Vince Update-a , Google je počeo davati velikim robnim markama pojačanje za određene ključne reči.
 16. Rezultati kupovine: Google ponekad prikazuje rezultate Google kupovine u organskim SERP-ovima:
 17. Rezultati slike: Google slike se ponekad pojavljuju u uobičajenim, organskim rezultatima pretrage.
 18. Rezultati uskršnjih jaja: Google ima desetak rezultata za uskrsno jaje . Na primer, kada pretražite „Atari Breakout“ u Google pretraživanju slika, rezultati pretrage pretvaraju se u igračku igru (!). Viknite Viktora Panu za ovaj.
 19. Pojedinačni rezultati na lokaciji za brendove: Ključne reči orijentisane na domenu ili brend donose nekoliko rezultata sa istog mesta .
 20. Ažuriranje zajma za plaćanje : ovo je poseban algoritam kreiran za čišćenje „ veoma neželjenih upita “.

Signali brenda

 1. Tekst sidra robne marke: Tekst markiranog sidra jednostavan je, ali snažan signal marke.
 2. Tražene marke: Ljudi traže brendove. Ako ljudi traže vašu marku na Googleu, to pokazuje Googleu da je Vaš web sajt pravi brend.
 3. Pretraživanje marke + ključne reči: Da li ljudi pretražuju određenu ključnu reč zajedno sa vašim brendom (na primer: „Dejanov web Google faktori rangiranja“ ili „Dejanov web SEO“)? Ako je to slučaj, Google vam može povećati rangiranje kada ljudi u Googleu pretražuju verziju te ključne reči koja nije brendirana.
 4. Na sajtu se nalazi Facebook stranica i lajkovi: Brendovi imaju tendenciju da imaju Facebook stranice sa puno lajkova.
 5. Sajt ima Tvitter profil sa pratiocima: Tvitter profili sa puno pratilaca signaliziraju popularnoj marki.
 6. Zvanična stranica kompanije Linkedin : Većina realnih preduzeća ima stranice kompanije Linkedin.
 7. Poznato autorstvo: U februaru 2013. izvršni direktor Googlea Eric Schmidt tvrdio je da: „U rezultatima pretrage informacije vezane za verifikovane profile na mreži biće rangirane više od sadržaja bez takve verifikacije, što će rezultirati da većina korisnika prirodno klikne na gornje (verifikovane) rezultate.“
 8. Legitimnost naloga na društvenim medijima: Račun na društvenim medijima sa 10.000 pratilaca i 2 postova verovatno se tumači mnogo drugačije od drugog jakog naloga od 10.000 sledbenika sa puno interakcije. U stvari, Google je podneo patent za utvrđivanje da li su nalozi na društvenim medijima stvarni ili ne.
 9. Spomenuti brend na Top Stories: Stvarno se veliki sajtovi stalno spominju na stranicama Top Stories. U stvari, neki brendovi čak imaju i vesti sa svoje veb stranice, na prvoj stranici:
 10. Nepovezani spomenuti brendovi: Brendovi se spominju bez povezivanja sa njima. Google verovatno na nepromenjene marke pominje kao signal marke.
 11. Lokacija opeke i maltera: Realne kompanije imaju kancelarije. Moguće je da Google lovi podatke o lokaciji kako bi utvrdio je li veb lokacija velika marka ili ne.

Faktori webspam na licu mesta

 1. Kazna za Pandu: Web sajtovi sa nekvalitetnim sadržajem (naročito farme sa sadržajem ) manje su vidljive u potrazi nakon što ih pogodi Panda kazna.
 2. Veze do loših četvrti : Povezivanje s „lošim četvrtima“ - poput neželjene apoteke ili mesta zajma za isplate plate - može da naudi Vašoj vidljivosti pretraživanja.
 3. Preusmeravanja: Prikrivena preusmeravanja su velika ne-ne . Ako bude uhvaćen, može dobiti sajt ne samo kažnjen, već i de-indeksiran.
 4. Popups ili "distracting Ads": Službeni dokument o vodiču za Google Rater kaže da su skočni i ometajući oglasi znak web sajtove lošeg kvaliteta.
 5. Potičnice međuprostornih oglasa : Google može sankcionisati web sajtove koje prikazuju pune „intersticijske“ skočne prozore mobilnim korisnicima.
 6. Preoptimizacija sajta: Da, Google kažnjava ljude zbog prevelike optimizacije njihove web sajtove. To uključuje: punjenje ključnih reči, naduvanje tagova u zaglavlju, prekomerno ukrašavanje ključnih reči.
 7. Gibberish Sadržaj: Google patent opisuje kako Google može da prepozna „kretenski“ sadržaj, što je korisno za filtriranje odvratnog ili automatski generisanog sadržaja iz njihovog indeksa.
 8. Stranice s vratima: Google želi da stranica koju pokažete Googleu bude stranica koju korisnik na kraju vidi. Ako vaša stranica preusmjerava ljude na drugu stranicu, to je "Stranica sa vratima". Ne treba ni pominjati da Google ne voli stranice koje koriste Doorway Pages.
 9. Oglasi iznad preklopa: „ Algoritam stranice „ stranice kažnjava web sajtove sa puno oglasa (a ne mnogo sadržaja) iznad preklopa.
 10. Sakrivanje partnerskih veza: Preveliki pokušaj da sakrijete partnerske veze ( naročito prikrivanje ) može doneti kaznu.
 11. Fred: Nadimak koji je dobio niz Google-ovih ažuriranja počev od 2017. Prema izdanju Search Engine Land-a , Fred „cilja na sajtove sa sadržajem male vrednosti koji donose prihod iznad pomoći svojim korisnicima“.
 12. Affiliate Sites: Nije tajna da Google nije najveći obožavalac podružnica . Mnogi misle da su web sajtove koje zarađuju sa partnerskim programima pod dodatnom kontrolom.
 13. Automatski generisani sadržaj : Google razumljivo mrzi autogenerirani sadržaj . Ako sumnjaju da Vaš web sajt ispušta računarski generisan sadržaj, to može rezultirati kaznom ili deindeksiranjem.
 14. Prevelika skulptura PageRank-a: Preveliki korak sa skulpturom PageRank-a - nepoštovanjem svih odlaznih veza - može biti znak igranja sistema.
 15. IP adresa označena kao Webspam: Ako je IP adresa vašeg servera označena kao webspam, to može uticati na sve lokacije na tom serveru .
 16. Meta Tag Spam: Punjenje ključnih reči može se desiti i u meta oznakama. Ako Google misli da dodajete ključne reči u oznake naslova i opisa u nastojanju da igraju algo, oni mogu pogoditi Vaš web sajt kaznom.

Faktori webspam izvan mesta

 1. Hakirani sajt: Ako se Vaš web sajt hakuje, može se izgubiti iz rezultata pretrage. U stvari, "Zemlja pretraživača" je deindeksirana nakon što je Google pomislio da je hakiran .
 2. Neprirodni priliv veza : Nagli (i neprirodni) priliv veza siguran je znak lažnih veza.
 3. Penguin kazna: Web sajtovi koje je pogodio Google Penguin znatno su manje vidljive u pretrazi. Iako se, očigledno, Penguin sada više fokusira na filtriranje loših veza nasuprot kažnjavanju čitavih veb lokacija.
 4. Profil veze sa visokim postotkom linkova niskog kvaliteta: Mnogo veza sa izvorima koje najčešće koriste SEO šefovi crnih šešira (poput komentara na blogovima i profila na forumima) može biti znak za igranje sistema.
 5. Veze sa nepovezanih veb lokacija: Visok procenat povratnih veza sa lokalno nepovezanih veb lokacija može da poveća šanse za ručnu kaznu.
 6. Neprirodne veze Upozorenje: Google je poslao hiljade poruka „Obaveštenja Google Search Console o otkrivenim neprirodnim vezama“. Obično prethodi padu rangiranja, mada ne i u 100% slučajeva.
 7. Linkovi direktorija slabe kvalitete: Prema Google-u, povratne veze iz nekvalitetnih imenika mogu dovesti do kazne.
 8. Veze vidgeta: Google se mršti na veze koje se automatski generišu kada korisnik ugradi „vidget“ na svoju veb lokaciju.
 9. Veze iz iste klase C IP: Dobijanje neprirodne količine veza sa veb lokacija na istom IP serveru može da pomogne Googleu da utvrdi da vaše veze dolaze iz mreže bloga .
 10. Tekst za sidro „Otrov“: Imati „otrovni“ tekst sidra (posebno ključne reči u apotekama) ka vašoj web sajtu može biti znak neželjene pošte ili haker. U svakom slučaju, to može naškoditi rangiranju vaše web sajtove.
 11. Neprirodni šiljak veze: Google patent za 2013. godinu opisuje kako Google može da prepozna da li je priliv veza do stranice legitiman ili ne. Te neprirodne veze mogu postati obezvređene.
 12. Linkovi iz članaka i saopštenja za štampu: Katalozi članaka i saopštenja za štampu zloupotrebljeni su tako da Google u mnogim slučajevima ove dve strategije izgradnje veza smatra „shemom veza“.
 13. Ručne radnje: Postoji nekoliko tipova , ali većina se odnosi na izgradnju veze sa crnim šeširom.
 14. Prodaja linkova: Ako vas uhvate za prodaju veza, to može naštetiti vašoj vidljivosti pretraživanja .
 15. Google Sandbok: Nove web sajtove koje imaju nagli priliv veza ponekad se postavljaju u Google Sandbok , što privremeno ograničava vidljivost pretrage.
 16. Google Dance: Google Dance može privremeno da poljulja rejting. Prema Google patentu , ovo može na neki način odrediti da li neko veb mesto pokušava da igra algoritam.
 17. Alat Disavov: Upotreba alata Disavov može ukloniti ručnu ili algoritamsku kaznu za web sajtove koje su bile žrtve negativnog SEO-a.
 18. Zahtev za ponovno razmatranje: Uspešan zahtev za ponovno razmatranje može da ukine kaznu.
 19. Privremene šeme veza: Google je naišao na ljude koji stvaraju - i brzo uklanjaju - neželjene veze. Takođe poznat kao privremena shema veze.

Zaključak

Da sumiram, evo najvažnijih Google faktora rangiranja u 2020. godini:

 • Upućivanje domena
 • Organic stopa klikova
 • Autoritet domena
 • Mobilnost upotrebe
 • Vremena zadržavanja
 • Ukupan broj povratnih veza
 • Kvalitet sadržaja
 • On-page SEO

Kako Vam se čini ovaj spisak? Ako imate pitanja, sugestije, mišljenja molim ostavite komentar rado ću da pročitam i odgovorim.

Ovaj SEO članak sam preuzeo da interneta i preveo ga. Ako Vam je potreban SEO stručnjak možete se obratiti meni, ja sam pročitao ovo mnogo puta i većinu stvari ovde razumem i mogu primeniti i na Vaš sajt.

Ako tražite usluge razvoja softvera najvišeg ranga, ne tražite dalje!

Šta nudim:

 • Razvoj veb stranica: Pretvorite vašu ideju u potpuno funkcionalnu veb stranicu.
 • Kreacija mobilnih aplikacija: Dostignite vašu publiku na svakom uređaju.
 • Prilagođena softverska rešenja: Softver prilagođen vašim poslovnim potrebama.
 • Upravljanje bazom podataka: Osigurajte da su vaši podaci strukturirani, sigurni i dostupni.
 • Konsultacije: Niste sigurni gde da počnete? Razgovarajmo o najboljim tehnološkim rešenjima za vaše ciljeve.

Sa godinama iskustva u tehničkoj industriji, usavršio sam svoje veštine kako bih pružio samo najbolje svojim klijentima. Pretvorimo vašu viziju u stvarnost. Kontaktirajte me danas da započnemo vaš sledeći digitalni projekat!