Врсте веб сајтова - Који ће бити Ваш веб сајт?

Веб сајт или веб сајт? Оба начина су довољно добра да објасне о чему је реч. Да немамо W на тастатури рачунара или телефона онда не би било дилеме, али чим имамо могућност избора ту је и дилема 😀.

Веб је огроман. До сада постоје милијарде веб сајтова на мрежи које се такмиче за део пажње коју људи свакодневно посвећују претраживању интернета.

Али корисно је имати на уму да унутар огромног броја веб сајтова имате пуно различитих категорија типова веб сајтова који покушавају да остваре различите ствари. Док разматрате како је најбоље да направите сопствени веб сајт, пажљиво размислите о томе какав тип веб сајта желите да буде.

Врсте веб сајтова
Врсте веб сајтова - Photo by Hal Gatewood on Unsplash

Ево једанаест најпопуларнијих типова веб сајтова које ћете видети широм веба. Иако постоји одређено преклапање између различитих категорија, генерално свака врста веб сајта има одређене циљеве које треба постићи и свој скуп најбољих пракси.

 1. Блог
 2. Пословни веб сајтови
 3. Брошуре
 4. Веб сајт за финансирање
 5. Е-трговина / веб продавница
 6. Едукативни вебсајт
 7. Забавни или медија сајтови
 8. Непрофитна организација
 9. Лична веб презентација
 10. Веб страница портала
 11. Портфолио

Који ће бити Ваш веб сајт?

Блогови

Блог - putujemo.org

Блог је веб сајт који се редовно ажурира, води једна особа или мала група и обично се пише у неуобичајеном стилу. Што се садржаја тиче, када је реч о блогању, он може бити све.

Чак и ако Ваш веб сајт неће бити блог, то је још увек корисна додатна функција за додавање интересовања и ауторитета за Ваш веб сајт. Само уверите се да сте посвећени томе да будете свежи и ажурирани!

Сазнајте више: 9 најбољих платформи за блогање

Пословни веб сајтови

Пословни веб сајт је било који веб сајт који представља Ваше пословање. Чак је и малим локалним предузећима потребно једноставно присуство на мрежи (види „Брошура“ доле) да би се схватило озбиљно у данашњем дигиталном свету.

Веб сајт је један од најједноставнијих начина да се покаже о чему се ради и да се пронађу ти све важни нови купци. Ваш веб сајт треба да садржи отприлике страницу и детаље о томе како вас људи могу пронаћи. Након тога, небо је граница. Погледајте доњи одељак 'Е-трговина' за предузећа која планирају да директно продају путем своје веб странице.

Сазнајте више: Упоредите најбоље градитеље пословних веб сајтова

Брошуре

Брошура веб сајт - www.kamenorezacdacic.rs
Брошура веб сајт - www.kamenorezacdacic.rs

Када се веб сајтови категоришу по функционалности, веб страница „брошура“ је најједноставнији тип. Веб странице за брошуре обично садрже само неколико страница, а користе их мала предузећа којима је потребно једноставно присуство на мрежи. Оне ефективно делују као брошура на мрежи и дају преглед шта је посао и како можете ступити у контакт. Садржај на овим веб локацијама углавном је прилично „статичан“ - то значи да се ретко ажурира.

Сазнајте више: Колико кошта веб локација?

Веб сајт за финансирање

Веб сајт за финансирање је модеран начин да финансирате своју идеју. Од узвишеног до смешног, краудфандинг је била тајна довођења на тржиште свега, од коцкица фиџета од месног сапуна.

Веб сајтови са многобројним финансирањем функционишу тако што од многих људи узимају „обавеза“ како би се постигао циљни износ потребан за производњу производа. Популарне веб стране за краудфандинг укључују Kickstarter и Crowdcube.

Е-трговина

Е-трговина сајт на open cart-у
Е-трговина сајт на open cart-у

Веб локација за е-трговину је сваки веб сајт који директно продаје производ или услугу. Да се не бркате са пословним веб сајтовима, помоћу веб локације за е-трговину можете додати производе или услуге у своју корпу и платити за њих путем веб сајта. Е-трговина чини све већи део продаје у Србији.

Едукативни вебсајт

Израз "едукативни" обухвата широк спектар веб локација.

Едукативне веб стране користе било коју комбинацију игара, чланака, видео записа и слика да би образовале своју публику. Они могу бити усмерени ка забавном учењу за децу или нуде курсеве за одрасле, као што су Coursera и EdX.

Забавни или медија сајтови

Забавни или медија сајтови - Курир
Забавни или медија сајтови - Курир

Веб стране медија садрже редовно ажуриране садржаје о актуелним пословима, временским приликама, спорту и забави. Сајтови за новине попут Блица и сајтови за забаву попут ELLE спадају у ову категорију.

Садржај на медијским веб сајтовима је динамичан, што значи да се редовно ажурира. Велике медијске стране свакодневно ће објављивати више чланака и видео записа.

Непрофитна организација

Непрофитне организације се не могу класификовати као предузећа на исти начин, али им и даље треба веб сајт. То ће углавном бити прилично једноставно, подвлачећи шта се односи на непрофитну организацију и показујући посетиоцима како могу да се укључе, донарају или подрже на неки други начин. Веб стране са непрофитним организацијама често имају функцију прикупљања адреса е-поште и стварања базе података о људима који су заинтересовани да буду у контакту са организацијом путем билтена.

Лична веб презентација

Можда сте чули фразу „лични бренд“ око које се веже, а постојање веб странице може представљати огроман део овога.

Делите слике, делите мисли или третирајте свој веб сајт као дигитални CV. Избор је на вама!

Не морате бити креативан (погледајте 'Портфолио' доле) или блогер (погледајте 'Блог' горе) да бисте имали користи од свог веб сајта - а чак ни не морате да трошите новац на зараду.

Веб страница портала

Веб странице портала, попут Yahoo-a, окупљају информације с пуно различитих веб сајтова и презентују их на једном месту.

Веб портали могу бити интерни веб сајтови за организације попут школа или за велика предузећа. То је централизовано место за дељење вести, обуке и ажурирања, а студентима или запосленима приступ е-маиловима и датотекама. Корисницима ће бити потребна њихова посебна пријава за приступ овим порталима.

Портфолио

Портфолио сајтови
Портфолио - Photo by Aatik Tasneem on Unsplash

Ако сте писац, уметник или дизајнер, желећете да одете корак даље од личне веб странице - ту може да помогне портфолио веб сајт.

То су начин на који креативни ствараоци могу приказати свој посао будућим запосленима, пласирати се на тржиште као фриленсери и опште добити своје име (и посао) у великом широком свету.

Који ће бити Ваш веб сајт?

Ако сте сада сигурнији у томе који веб сајт Вам одговара драго ми је да сам Вам помогао. Ако желите још Више информација о врстама сајтова побројаних овде јавите ми се да се консултујемо или погледајте моју понуду за израду веб сајта. Хвала Вам што сте читали и пријатан дан.

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

 • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
 • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
 • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
 • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
 • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!