Никад није било боље време за слободњачење. Независни радници чине око 20-30% радно способног становништва (Европе и САД), што представља до 162 милиона људи (2020). Ако озбиљно размишљате да постанете хонорарац или стално радите на слободном послу прочитајте овај чланак може Вам помоћи.

Слободњачење
Слободњачење је као скок у непознато, да ли сте спремни?

Зашто одабрати слободњачење?

Постоје многи убедљиви разлози због којих слободњачење данас постаје све популарније. Ту спадају:

Слобода и флексибилност

Уз слободњачење, ви бирате своје пројекте, контролишете стопу и одржавате сопствени распоред рада. Ви одређујете у којим сатима, данима, па чак и месецима сте „на сату“. А можете и да радите где год желите: код куће, у парку, кафићу или на неком другом мобилном месту ... на вама је. Желите да радите у пиџами? Само напред. Ужасно је у понедељак ујутру? Прескочи га. Ако требате да искористите слободно време, морате одговорити само себи и својим клијентима. Слободњачење вам пружа слободу и флексибилност у проналажењу одличне равнотеже између пословног и приватног живота.

Више контроле над вашом каријером

Изгледи да започнете и завршите каријеру у истој компанији ствар су прошлости. Данас су „смањења радне снаге“ уобичајени одговор на циклично смањење корпоративног буџета. А замена посла и послодаваца сваких неколико година постала је прихваћена стратегија за напредовање у каријери. Решење: Постаните слободњак, будите свој шеф и преузмите контролу над каријером.

Финансијска неовисност

За разлику од традиционалног запошљавања, код слободног запошљавања ваша способност зараде ограничена је само бројем клијената које преузимате и пословањем које генеришете. Ваш потенцијал за зараду од слободњака је практично неограничен.

Разноликост и изазови

Као слободњак, ви бирате који пројекти ће вам се свидети. Уморан од истих старих врста послова? Желите ли да изађете из зоне комфора и „протегнете“ своје вештине? Циљајте само на оне послове за које сматрате да су креативни и изазовни. А са својом веб страницом нисте ограничени географским ограничењима. Ваш следећи клијент може бити одмах иза угла или на другој страни планете.

Изградња и управљање вашим брендом

Глобални фонд слободних талената сваким даном постаје све већи. Важно је издвојити се од осталих како би вас потенцијални клијенти могли пронаћи. Ваш лични бренд предњачи и представља камен темељац у успостављању и неговању успешног слободног посла.

Дефиниција бренда

Шта тачно дефинише лични бренд? Схватите то као трајни утисак који остављате за собом. То што људи мисле и говоре о вама након што изађете из собе или завршите телефонски позив. То је слика коју пројектујете: јединствени аспекти ваше личности, способности и перформанси који вас издвајају.

Дефинисање вашег бренда

Како утврђујете и артикулишете свој лични бренд? Ево неколико савета:

Усредсредите се на своју стручност

Започните са оним што радите изузетно, или боље или другачије од већине. Затим се усредсредите на она подручја у којима имате највише искуства. Приликом комуницирања о својим стручним областима, важно је не прецењивати своје способности. Не покушавајте бити превише ствари на превише људи. Боље потценити и прекомерно испоручити више него обрнуто.

Утврдите своје циљно тржиште

Прегледавајући вашу историју рада, започните са врстама предузећа и индустрија са којима имате највише искуства и највећи ниво удобности. Они представљају ваше циљне купце - потенцијалне клијенте које најбоље познајете и разумете. Желели бисте да поставите свој бренд и поруке тако да одговарају њиховим специфичним жељама и потребама. Како стичете компетенције и самопоуздање, можете проширити свој циљ тако да укључује тржишта која бисте желели да истражите и у која растете.

Диференцирати

Важно је успоставити и саопштити конкурентску предност диференцијацијом. Запитајте се које вештине и атрибути вас разликују од других. Ако имате потешкоћа са њиховом идентификацијом, питајте своје пријатеље и пословне сараднике за њихове повратне информације.

Брендирање на мрежи и ван ње

Критично је да поставите најширу мрежу и заштитите се брендом кроз читав спектар електронских и традиционалних канала комуникације.

Брендирање Онлине

Онлине укључује сва она места на којима имате електронско присуство.

Онлине извори брендирања укључују:

 • Ваш профил слободњака на сајтовима за фриленсинг (Upwork, Freelancer, Guru)
 • Портфељи и форуми специфични за ову индустрију (Dribbble, Stack Overflow, Behance)

Поставите се као стручњак на мрежи путем:

 • Личног блога (Ваш веб сајт)
 • Постова на блогу платформе (Medium и Blogger)
 • Чланци са доприносом на сајтовима за фриленсинг
 • Предавања у стручним публикацијама

Генеришите потенцијалне клијенте на мрежи:

 • Слање предлога путем Упворк-а
 • Стратегије оглашавања (СЕМ за повезане кључне речи)
 • Маркетинг путем е-поште (билтен претплатницима блогова)
 • СЕО на садржају ваше веб странице

Offline

Брендирање ван мреже односи се на традиционално штампано оглашавање као што су визит карте и маркетиншке брошуре, као и телефонске и личне комуникације. Имајте на уму да су у ово доба дигиталне, глобалне комуникације - и појаве фрилансинг сајтова као што је Упворк - стратегије промоције ван мреже постале мање релевантне и ефикасне саме по себи. Међутим, офлајн стварање бренда и даље може помоћи у подршци вашој целокупној стратегији брендирања. На пример, лични састанци могу вам помоћи да промовишете свој бренд и промовишете своје пословање на мрежи.

Брендирање - најбоље праксе

Пратите ове доказане стручне савете да бисте искористили свој лични бренд на најбољи начин:

 • Редовно ажурирајте свој профил на фрилансинг сајтовима (најмање свака три месеца).
 • Избегавајте копирање и лепљење „шаблона“ када пишете предлог за посао. Предлози су прилика за први утисак за успостављање интерактивне, индивидуализоване комуникације са клијентима.
 • Покажите узорке прошлих радова и сажетке пројеката да би их могли видети потенцијални клијенти.
 • Можете додати ставке портфеља на свој профил на мрежи и референцирати их у свом мотивационом писму. Само обавезно обезбедите дозволу пре него што објавите свој радни производ за претходног клијента.
 • Потражите и завршите релевантне мрежне образовне курсеве и у свој профил на мрежи укључите професионалне сертификате, лиценце, награде и посебно признање.
 • Направите уводни видео за допуну традиционалних предлога. Помоћи ће вам да се истакнете, изградите однос и успоставите личну везу са потенцијалним клијентима.

Управљање присутношћу вашег бренда на мрежи

Успешно брендирање није вежба „подеси и заборави“. Као продужетак и директан одраз ваше личности и репутације, брендирање представља динамичан, стални напор. Од кључне је важности да будете на врху.

Имајте на уму да клијенти - и њихова перцепција и повратне информације - играју важну улогу у развоју вашег бренда. Када покажете доследност и изврсност, то јача ваш бренд и доводи до задовољства купаца и поновног пословања.

Ево листе за савете за управљање брендом на мрежи:

 • Да ли је ваша листа вештина ажурна?
  Уверите се да је ваша лична „прича“ доследна и ажурирана на свим каналима.
 • Да ли пазите на нове теме и трендове у индустрији?
  Обавезно развијајте и освежавајте свој бренд чим се укаже прилика.
 • Да ли сте тражили повратне информације након последњег закљученог уговора?
  Нека то буде стандардни поступак за тражење повратних информација након успешног завршетка сваког уговора.
 • Да ли ваш бренд одражава ваш најновији рад и статус?
  Избришите све узорке рада старије од три године и редовно освежавајте свој профил и портфолио.
 • Да ли сте се недавно тражили на мрежи?
  Редовно надгледајте свој бренд проверавајући шта други говоре о вама.
 • Да ли одговарате на позиве и понуде у року од 24 сата?
  Да бисте повећали пословни успех, будите сигурни да останете активни, комуницирате професионално и покажете поузданост клијентима

Цене ваших услуга

Сви фрилансери суочени су са изазовом колико клијентима наплатити за пружене услуге. С једне стране, не желите да наплаћујете премало и да се мењате. С друге стране, не желите да се прецените због потенцијалних послова. Коначно желите да добијете оно што вредите док остајете конкурентни. Тешко је успоставити равнотежу и не постоји јединствена права формула.

Стицање вашег првог пројекта

Када успоставите свој бренд и одредите стопу слободњака, спремни сте да се позабавите следећим кораком: лицитирањем и избором за свој први уговор о слободном послу. Природно је да се осећате помало нервозно и несигурно. Али нема потребе да вас застрашују. Упворк пружа ресурсе који вам могу дати самопоуздање и помоћи вам да се припремите за успех у искрцавању тог критичног првог слободног уговора.

Технике стицања клијената

Проналажење првог клијента може изгледати као велика препрека. Не постоји ниједан прави начин да се то уради или који гарантује успех. На вашу срећу, веб локација Упворк фрееланцинг вам то олакшава. Упворк укључује моћне функције претраживања за прецизно одређивање послова и клијената који одговарају вашим специфичним потребама. А са више од 10 милиона клијената широм света који траже слободне услуге, велике су шансе да ћете наћи погодак. Поред тога, можете да промовишете свој бренд и проширите свој досег кроз следеће мрежне и офлајн стратегије.

Опције на мрежи:

 • Интернет табле за запошљавање
 • Веб сајтови за друштвене медије и пословно умрежавање
 • Веб сајтови удружења за вашу индустрију / подручје стручности
 • Израда личне веб странице и коришћење СЕО-а како би потенцијални клијенти могли да вас лако пронађу у веб претрази
 • Покретање блога о вашем професионалцу специалти

Опције ван мреже:

 • Препоруке бивших клијената и вршњака
 • Могућности умрежавања лицем у лице, укључујући састанке удружења, пословне скупове и догађаје у заједници

Изаберите послове који одговарају вашем скупу вештина

Да бисте обезбедили успех у својим првим слободним пројектима, желећете да идентификујете пројекте који се највише подударају са вашим радним искуством и могућностима. Обратите посебну пажњу на опис рада. Може вам помоћи да брзо утврдите:

 • Да ли су захтеви пројекта у оквиру вашег нивоа вештина
 • ако буџет испуњава ваше процене цена и захтеве за плату

Процените сваки пост

Језик и ниво темељности у оглашавању за посао одражавају начин на који клијент мисли, делује и приступа раду задаци. Обратите пажњу на њих.

Дођите до потенцијалних клијената

Најуспешнији слободњаци прилагођавају сваки предлог одређеном оглашавању за посао. Узимање тог додатног времена и труда показује вашу искреност, ентузијазам и професионалност. А то се може изједначити и са краткорочним и са дугорочним успехом.

Размотрите ове кораке да бисте створили позитиван први утисак на потенцијалне клијенте:

 1. Започните писањем личног и професионалног поздрава.
 2. Даље, напишите кратак одломак у коме ћете изложити своје релевантно искуство, укључујући своја подручја стручности, образовања и вештина.
 3. Забележите све прошле пројекте на којима сте радили и који су били слични клијентовим пројектима. На основу описа рада истакните како бисте ви лично приступили и завршили пројекат.
 4. Обратите се и одговорите на сва питања у вези са скринингом која су укључена у оглас за посао.
 5. Наведите расположивост интервјуа и изразите интерес да даље разговарате о пројекту.
 6. Завршите личном завршном поруком, појачавајући ваш ентузијазам за пројекат.

Управљање пројектима и изградња дугорочних односа са клијентима

Као што је претходно напоменуто, квалитет ваших услуга, комуникације и односи са клијентима играју улогу у вашем целокупном управљању брендом. Можда сте високо квалификовани за своју одређену дисциплину, било да се ради о рачунарском програмирању, графичком дизајну или превођењу језика. Али да бисте напредовали као врхунски слободњак, такође ћете желети да покажете ефикасне вештине комуникације и управљања пројектима, као и да успоставите и негујете јаке, дугорочне односе са својим клијентима.

Управљање више пројеката

Слободњаци који успешно управљају више пројеката ефикасно деле своје време, ресурсе и енергију кроз низ приоритета. И то често раде док истовремено балансирају између бројних оперативних одговорности. То је уметност колико и наука, и захтева хладну главу. Почните са малим и напредујте. Вежбајте постављање приоритета и жонглирање више задатака код куће.

Главни савети за изградњу изврсних односа са клијентима

Изградња јаких односа са клијентима у данашњем глобалном електронском добу представља сопствени низ изазова за слободњаке, посебно када раде на даљину. Постоји могућност да можда никада нећете упознати неке од својих клијената лицем у лице. Ипак, и даље можете оставити лични утисак и ојачати свој бренд. То постижете ефикасном комуникацијом и сарадњом и сталним премашивањем очекивања. Ове карактеристике чине основу јаких односа са клијентима.

Ево неколико савета које треба размотрити:

Управљајте очекивањима клијента унапред

Не можете испоручити оно што не знате или у потпуности разумете. Уверите се да су очекивања на почетку јасна и реална. Ако нису, затражите разјашњење и решите било какве проблеме пре него што кренете напред.

Рачунајте и прилагодите се разликама у временским зонама

Питајте клијенте када је њихов тим доступан за постављање питања и одговарање на њих.

Вежбајте транспарентност

Периодично ажурирајте своје клијенте да бисте их обавестили да је пројекат на добром путу.

Будите проактивни

Не претпостављајте ништа и преузмите иницијативу. Постављајте питања, делите идеје, пружајте повратне информације и нудите своја професионална мишљења. Сакупљачи имају најбоље шансе за постизање својих циљева.

Будите јасни, прецизни и темељити у комуникацији.

Ово не само да показује вашу способност и професионалност, већ такође смањује могућност погрешне комуникације и пројектних грешака

Вежбајте дисциплину у комуникацији

Пазите да не упаднете у необавезан разговор и ограничите употребу кратких порука, жаргона, сленга и акронима (пошаљите клијентове смернице).

Користите све електронске алате који су вам на располагању.

Преписка, е-маил, размена датотека одржавају комуникационе линије отвореним са клијентом. Они су следећа најбоља ствар за њихово присуство.

Певајући похвале, поделите победе

Показивање усмерености тима увелико иде ка изградњи јаких односа са клијентима. Будите брзи да похвалите чланове тима и поделите заслуге за било која постигнућа.

Праћење након завршетка

Увећавате шансе за поновљене ангажмане и препоруке када покажете истинско, дугорочно интересовање за своје клијенте. Након што успешно завршите пројекат, пошаљите захвалницу честитајући клијенту и изражавајући задовољство и захвалност за прилику за рад. У зависности од ситуације и клијента, могли бисте да размислите о додавању вредности идентификовањем будућих прилика за пројекат и предлагањем логичних следећих корака.

Прелазак на трајни хонорарни посао

Након што завршите неколико малих пројеката и постанете удобнији у својој улози, можда ћете бити спремни да своје слободно пословање водите са пуним радним временом. Повлачење може бити изузетно ослобађајуће искуство. Такође може бити непријатно. Планирање унапред, организовање и опремање правим информацијама и ресурсима уједначиће вашу транзицију. Следећи предлози могу вам помоћи:

Ментално се припремите.

Стално вођење слободног посла можда неће бити лако, а може донети несигурност и дуге сате. Вероватно ћете успут наићи на неке погрешне кораке и главобоље. Али како кажу: Нема бола, нема добитка. Припремите се ментално, очекујте неочекивано и бићете боље опремљени за решавање изазова чим се појаве.

Припремите се финансијски

За неке слободњаке приход из месеца у месец може знатно да варира. Размислите о одржавању залиха за хитне случајеве за сваки случај. Такође је паметно имати план пензионисања, чак и ако у почетку не доприносите пуно. Ако немате луксуз супружника чији вас здравствени план такође покрива, можда ћете морати да нађете своје здравствено осигурање. Инвалидско осигурање је такође добра опција.

Оптимизујте своје радно подручје

Сада је време да своју кућну канцеларију и радну станицу извадите на квадрат за посао. Размислите о ергономији. Ако вам столица није пријатна током дугих делова седења, купите ону која јесте. Уверите се да имате довољно простора на столу за ширење посла - ако немате, купите мали склопиви сто. Уклоните или онемогућите потенцијалне сметње у кућној канцеларији, укључујући телевизоре и уређаје за игре. Опскрбите се залихама које ће вам требати да бисте били заузети, као што су папир за штампаче, свеске, мале и велике коверте и поштанске пошиљке, оловке и оловке, спајалице и УСБ флеш дискови.

За почетак покријте месечне трошкове

Израчунајте колики ће вам приход бити потребан за покривање месечних трошкова. Створите довољно посла да бисте за почетак држали главу изнад воде. Како стичете пројекте и контакте са клијентима, можете почети брзо да повећавате своју зараду.

Пословни процеси за слободњаке

Када сте спремни да започнете посао са слободним ангажовањем, требали бисте се позабавити неким законским и административним захтевима. Имајте на уму неколико додатних ствари.

Слободњаци су самозапослени и воде сопствени посао. Ево неколико идеја о томе како можете правилно да започнете пословање и повећате кредибилитет:

Регистровано име предузећа

Подразумевани пословни образац за слободњаке је самостално предузетништво. Размислите о регистрацији пословног субјекта или као корпорација или као друштво са ограниченом одговорношћу (ДОО). Свака од њих има различите пореске и правне импликације. А ако желите да именујете предузеће другачије од свог имена, обично ћете морати да региструјете измишљено име предузећа код локалне управе. 

Време је да почнете да радите

Слободњачење је постало важан део данашњег глобалног пејзажа радне снаге. „Слободна економија“ је у успону и ту ће остати. Без обзира да ли тек почињете или желите да се проширите на хонорарно хонорарно запошљавање, имајте на уму: 

 • Нема времена као сада
 • Нема замене за искуство

Ако желите да добијете слободу, флексибилност и повећани потенцијал прихода, почните да схватате предности слободњачења данас.

 

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

 • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
 • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
 • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
 • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
 • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!