Разумевање AVStats-а, програма за анализу лог датотека

```html

AWStats је одличан статистички пакет и нуди се бесплатно уз Вашу услугу хостинга ако Ваш сајт има Cpanel. Требало би да редовно прегледавате статистику свог веб сајта. Разумевањем шта се дешава са статистикама Вашег веб сајта, боље ћете разумети како да заправо употребите свој веб сајт за постизање својих циљева.

Ево кратког прегледа неких важнијих статистика које ћете видети на AVStats-у:

AVStats - статистика веб сајта

Јединствени посетиоци - Unique Visitors

Технички гледано, овај број је број сваког „домаћина“ који дође на најмање једну страницу на Вашем веб сајту током периода извештавања. Размислите о „домаћину“ као јединственом рачунару - тако да, ако посетим Вашу веб сајт на свом рачунару 33 пута током месеца, појавићу се само као један јединствени посетилац.

Међутим, ако једном посетим на десктопу у својој канцеларији, а затим поново употребим таблет код куће, рачунаћу се као два јединствена посетиоца.

Број посета - Number of Visits

Број посета се односи на број посета људи на Вашој веб сајту. На пример, ако посетим Ваш веб сајт и погледам 18 различитих страница, то се рачуна као једна посета.

AVStats групише приказе страница у једну посету ако се ти прикази странице појаве у року од једног сата. На пример, ако посетим Вашу веб сајт, вратим се два сата касније, то су две посете.

Ако посетим Ваш веб сајт, а затим се вратим 20 минута касније, то је једна посета.

Странице - Pages

Прикази страница су број страница које посетилац посети - AVStats броји све датотеке и фасцикле као „страницу“ осим ако се не ради о табели стилова (CSS), слици или неколико других врста датотека које нису у стању да послужују садржај посетиоцима.

Погоди - Hits

Погодак се дешава сваки пут када се на Вашем веб сајту приступа датотеци било које врсте. На пример, ако посетилац прегледа страницу на Вашем веб сајту која садржи слику, то су 2 поготка - један за страницу и један за слику. Број прегледа може бити од значаја у одређеним ситуацијама, али за већину наших клијената то није једини користан број. Праћење прегледа, посета и јединствених посетилаца обично Вам даје бољу представу о томе шта се дешава са Вашом веб страницом.

Проток - Bandwidth

Ширина пропусности представља колико се података преузима са Вашег веб сајта. Само се најлуђи од нас заиста брину за то, у већини случајева можете заобићи ову статистику...

Трајање посете - Visits Duration

Трајање сесије приказује време које је посетилац провео на Вашем веб сајту. Ово је мало тешко тачно пратити, али генерално бисте желели да видите дуже посете. То значи да је Ваша веб страница ангажовала Ваше посетиоце и задржала их неко време (а што више времена проводе с Вашом веб страницом, то ће се они вероватније осећати према Вама или Вашем послу).

Много кратких посета може навести да људи проналазе Ваш веб сајт путем претраживача, али не проналазе оно што траже - требало би да користите ову статистику да бисте утврдили да ли треба да побољшате садржај на тим страницама.

Странице / URL - Pages/URL

Овај одсек приказује најпопуларније странице на Вашем веб сајту. Пручавање ове листе може Вам дати добру идеју о томе шта људи гледају на Вашем веб сајту. Популарне странице одличне су за додавање „реклама“, линкова до других страница и других важних информација како би се осигурало да ове ставке добију максималну видљивост.

Улаз - Entry

Овај је важан! Страница за унос је прва страница коју посетилац прегледа током посете Вашем веб сајту. Ово показује како људи улазе или проналазе Ваш веб сајт и може Вам дати увид у то како људи долазе до Вашег веб сајта. Да ли проналазе одређену страницу на Вашем веб сајту због промоције коју нудите, везе у огласу или неке друге веб странице, можда сјајног положаја у претраживачу?

Одговор није увек лако разабрати, али обично је вредно потрошити мало времена да добијете слику како Вас људи проналазе. Када знате које су странице на Вашем веб сајту популарне улазне странице, можете повећати вредност тих страница додавањем веза и других информација на њих.

Излаз - Exit

Излазне странице приказују последњу страницу коју је посетилац прегледао на Вашем веб сајту. То може значити да су пронашли оно што су желели и отишли, или нису нашли оно што су желели. Добра је идеја да видите које су излазне странице да бисте видели да ли можете да побољшате свој веб сајт и учините га вреднијим за посетиоце.

Оперативни системи / веб прегледачи - Operating Systems / Browsers

Ти бројеви обично више значе Вашем веб програмерунего Вама, али ево зашто бисте требали обратити пажњу:

Сваки јединствени оперативни систем (као што је Windows, Mac или Linux) и сваки прегледач (попут Google Chrome-а, Firefoxa или Internet Explorera) могу различито приказати Вашу страницу. Када правимо веб странице, увек дајемо све од себе да следимо тренутне веб стандарде - али нису сви веб прегледачи у складу са стандардима. Интернет Експлорер је ноторан по томе што једноставно игнорише веб стандарде. То у стварном свету значи да Ваше веб странице могу у Chrome-у изгледати другачије него у Chrome-у на Mac-у. И Ваш веб сајт може изгледати другачије на Chrome-у него на Firefox-у, који се могу разликовати од Интернет Експлорера.

Па шта то значи за Вас, власника веб странице? То значи да ће Ваш веб програмер можда требати да развије верзију веб сајта за сваки прегледач, за сваки оперативни систем и / или сваку комбинацију тих ставки. Очигледно, ово би могло бити прилично скупо - да ли желите да Ваш веб програмер тестира и прилагоди Ваш веб сајт на свакој комбинацији прегледача / оперативног система? Знајући који прегледачи и који оперативни системи највише прегледају Ваш веб сајт, можете одредити приоритет на који систем / прегледаче треба да циљате, јер су странице додате на Ваш веб сајт. На пример, гледам статистику нашег веб сајта док ово куцам и видим да је Opera прегледач коришћен у 0,2% посета cyberscribeweb.com у последњих месец дана - тако да вероватно не вреди трошити пуно времена тестирање и подешавање кода сајта како би се осигурало да се савршено приказује у Опери. Али вреди трошити време осигуравајући да наш веб сајт приказује квалитетно у Chrome-у (39%), Firefox-у (26%) и (можда не) Интернет Експлореру (19%).

Повежите се са сајтом од - Connect to site from

Ова листа приказује како су људи дошли до Вашег сајта, да ли су стигли од Google-а или директно из везе са другог веб сајта. Реч упозорења - не кликћите на сваку везу да бисте видели шта су та места - неке од њих могу бити веб странице, хм, упитног карактера. Ти веб сајтови су „referral spam“ - веб сајтови који покушавају да побољшају свој ранг у претраживачима веб-а упућујући посетиоце на други веб сајт (обично лажно) или Вас покушавају натерати да кликнете и видите зашто се у свету clickthistogetavirusdotcom повезује са Вашом веб страницом. Ако знате да је односни веб сајт добар, обавезно га посетите да бисте видели како се повезује са Вашом веб страницом. Ово је можда начин да се изгради однос или чак ухватите лош публицитет у неким случајевима.

Претражите кључне речи - Search Keyphrases

Претражни кључни изрази Вам говоре које су фразе за претрагу довеле посетиоце на Ваш веб сајт. Овим списком можете одредити колико су странице оптимизоване за одређене фразе, а можда чак и схватити на које фразе треба да се концентришете. На пример, недавно смо преселили канцеларије у прелепи центар града Мебане, NC и почињемо да се концентришемо на пружање већег веб сајта округу Аламанс. Не видим фразе за претрагу попут „mebane web дизајн“ или „web дизајнери alamance counti“, па знам да тим фразама морамо да стављамо нагласак док пречишћавамо садржај на нашем веб сајту.

Закључак

Најважнија ствар коју можете да урадите како бисте разумели статистику својих веб страница је да их гледате… често. Одредите бар један дан сваког месеца да прегледате статистику свог веб сајта (биће вам потребно само неколико минута, и уживаћете!). Научићете више о томе како људи користе Ваш веб сајт, шта иде добро и где је треба побољшати. Можете научити који маркетиншки напори се исплаћују, а који пропадају. Најважније је да ћете почети размишљати о начинима како да употребите веб сајт као важно маркетиншко средство, а не само као брошура на мрежи. А сад проверите ове статистике!

```

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

  • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
  • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
  • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
  • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
  • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!