Како ради Google претрага?

Како Google ради?


Google добија информације из многих различитих извора, укључујући:

 • Веб странице,
 • Садржај који су послали корисници, као што су Google My Business и Maps што су поднели корисници,
 • Скенирање књига,
 • Јавне базе података на Интернету,
 • и многи други извори.

Међутим, ова страница се фокусира на веб странце.

Индексирање
Индексирање - Photo by Maksym Kaharlytskyi on Unsplash

Google следи три основна корака за генерисање резултата са веб страна:

Пузећи (Crawling)

Први корак је откривање страна које постоје на вебу. Не постоји централни регистар свих веб страна, па Google мора непрестано тражити нове стране и додавати их на своју листу познатих страна. Тај поступак откривања назива се пузањем (crawling).

Неке стране су познате по томе што их је Google већ индексирао. Остале се стране откривају када Google следи везу с познате стране на нову страницу. Откривају се друге стране када власник веб сајта достави списак страна (sitemap) за које Google може да прође. Ако користите управљани веб домаћин (hosting), као што је Vik или Blogger, они могу навести Google-у да претражи све ажуриране или нове стране које направите.

Да бисте побољшали индексирање веб сајта:

За измене на једној страни можете Google-у да пошаљете појединачни URL.

Повежите своју страницу с другом страном о којој Google већ зна. Међутим, будите упозорени да везе у огласима, везе које плаћате на другим веб сајтовима, везе у коментарима или друге везе које не следе смернице Google вебмастера неће бити поштоване.

Ако тражите од Google-а да индексира само једну страну, направите то као своју почетну страну. Што се тиче Google-а, ваша почетна страна је најважнија страна на Вашој веб локацији. Да бисте подстакли комплетно индексирање сајта, обезбедите да Ваша почетна страна (и све стране) садрже добар систем за навигацију веб локација који повезује све важне одељке и стране на Вашој веб локацији; ово помаже корисницима (и Google-у) да се снађу на вашој веб локацији.

Google не прихвата плаћање за чешће индексирање веб сајта или га рангира више. Ако вам неко каже другачије, греши.

Индексирање

Након што је страница откривена, Google покушава да схвати о чему се ради. Овај процес се назива индексирање. Google анализира садржај странице, каталогизира слике и видео датотеке уграђене у страницу и на други начин покушава да је разуме. Ове информације су смештене у Google индексу, огромној бази података похранјеној на многим, многим (многим!) рачунарима.

Да бисте побољшали индексирање страница:

 • Креирајте кратке, смислене наслове страница.
 • Користите наслове страница који преносе тему странице.
 • За приказ садржаја користите текст, а не слике. (Google може разумети неке слике и видео записе, али не тако добро као они који разумеју текст. Најосновније додајте свој видео запис и слике са alt текстом и другим атрибутима по потреби.)

Послуживање (и рангирање)

Када корисник упише упит, Google покушава пронаћи најрелевантнији одговор из свог индекса на основу многих фактора. Google покушава да утврди одговоре највишег квалитета и узме у обзир друга питања која ће пружити најбоље корисничко искуство и најприкладнији одговор разматрајући ствари као што су локација, језик и уређај корисника (радна површина или телефон). На пример, потрага за „сервисима за поправку бицикала“ показала би другачије одговоре кориснику у Паризу него кориснику у Хонг Конгу. Google не прихвата плаћање за рангирање страница више, а рангирање се врши програмско.

Да бисте побољшали послуживање и рангирање:

 • Учините да се страница брзо учитава и да буде прилагођена мобилним уређајима.
 • Ставите корисне садржаје на своју страницу и ажурирајте их.
 • Придржавајте се смерница Google вебмастера које помажу у осигуравању доброг корисничког искуства.
 • Прочитајте више савета и најбољих пракси у SEO водичу за почетнике.

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

 • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
 • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
 • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
 • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
 • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!