Kako Google radi?


Google dobija informacije iz mnogih različitih izvora, uključujući:

 • Veb stranice,
 • Sadržaj koji su poslali korisnici, kao što su Google My Business i Maps što su podneli korisnici,
 • Skeniranje knjiga,
 • Javne baze podataka na Internetu,
 • i mnogi drugi izvori.

Međutim, ova stranica se fokusira na veb stranice.

Indeksiranje
Indeksiranje - Photo by Maksym Kaharlytskyi on Unsplash

Google sledi tri osnovna koraka za generisanje rezultata sa veb stranica:

Puzeći (Crawling)

Prvi korak je otkrivanje stranica koje postoje na vebu. Ne postoji centralni registar svih veb stranica, pa Google mora neprestano tražiti nove stranice i dodavati ih na svoju listu poznatih stranica. Taj postupak otkrivanja naziva se puzanjem (crawling).

Neke stranice su poznate po tome što ih je Google već indeksirao. Ostale se stranice otkrivaju kada Google sledi vezu s poznate stranice na novu stranicu. Otkrivaju se druge stranice kada vlasnik web sajta dostavi spisak stranica (sitemap) za koje Google može da prođe. Ako koristite upravljani veb domaćin (hosting), kao što je Vik ili Blogger, oni mogu navesti Googleu da pretraži sve ažurirane ili nove stranice koje napravite.

Da biste poboljšali indeksiranje web sajta:

Za izmene na jednoj stranici možete Googleu da pošaljete pojedinačni URL.

Povežite svoju stranicu s drugom stranicom o kojoj Google već zna. Međutim, budite upozoreni da veze u oglasima, veze koje plaćate na drugim web sajtovima, veze u komentarima ili druge veze koje ne slede smernice Google vebmastera neće biti poštovane.

Ako tražite od Google-a da indeksira samo jednu stranicu, napravite to kao svoju početnu stranicu. Što se tiče Google-a, vaša početna stranica je najvažnija stranica na Vašoj veb lokaciji. Da biste podstakli kompletno indeksiranje sajta, obezbedite da Vaša početna stranica (i sve stranice) sadrže dobar sistem za navigaciju veb lokacija koji povezuje sve važne odeljke i stranice na Vašoj veb lokaciji; ovo pomaže korisnicima (i Google-u) da se snađu na vašoj veb lokaciji.

Google ne prihvaća plaćanje za češće indeksiranje web sajta ili ga rangira više. Ako vam neko kaže drugačije, greši.

Indeksiranje

Nakon što je stranica otkrivena, Google pokušava da shvati o čemu se radi. Ovaj proces se naziva indeksiranje. Google analizira sadržaj stranice, katalogizira slike i video datoteke ugrađene u stranicu i na drugi način pokušava da je razume. Ove informacije su smeštene u Google indeksu, ogromnoj bazi podataka pohranjenoj na mnogim, mnogim (mnogim!) računarima.

Da biste poboljšali indeksiranje stranica:

 • Kreirajte kratke, smislene naslove stranica.
 • Koristite naslove stranica koji prenose temu stranice.
 • Za prikaz sadržaja koristite tekst, a ne slike. (Google može razumeti neke slike i video zapise, ali ne tako dobro kao oni koji razumeju tekst. Najosnovnije dodajte svoj video zapis i slike sa alt tekstom i drugim atributima po potrebi.)

Posluživanje (i rangiranje)

Kada korisnik upiše upit, Google pokušava pronaći najrelevantniji odgovor iz svog indeksa na osnovu mnogih faktora. Google pokušava da utvrdi odgovore najvišeg kvaliteta i uzme u obzir druga pitanja koja će pružiti najbolje korisničko iskustvo i najprikladniji odgovor razmatrajući stvari kao što su lokacija, jezik i uređaj korisnika (radna površina ili telefon). Na primer, potraga za „servisima za popravku bicikala“ pokazala bi drugačije odgovore korisniku u Parizu nego korisniku u Hong Kongu. Google ne prihvata plaćanje za rangiranje stranica više, a rangiranje se vrši programsko.

Da biste poboljšali posluživanje i rangiranje:

Ako tražite usluge razvoja softvera najvišeg ranga, ne tražite dalje!

Šta nudim:

 • Razvoj veb stranica: Pretvorite vašu ideju u potpuno funkcionalnu veb stranicu.
 • Kreacija mobilnih aplikacija: Dostignite vašu publiku na svakom uređaju.
 • Prilagođena softverska rešenja: Softver prilagođen vašim poslovnim potrebama.
 • Upravljanje bazom podataka: Osigurajte da su vaši podaci strukturirani, sigurni i dostupni.
 • Konsultacije: Niste sigurni gde da počnete? Razgovarajmo o najboljim tehnološkim rešenjima za vaše ciljeve.

Sa godinama iskustva u tehničkoj industriji, usavršio sam svoje veštine kako bih pružio samo najbolje svojim klijentima. Pretvorimo vašu viziju u stvarnost. Kontaktirajte me danas da započnemo vaš sledeći digitalni projekat!