Google smernice za kvalitet sadržaja sajta

Ovaj tekst sam preuzeo i preveo na srpski sa Google konzole za vebmastere, on govori o tome ŠTA UGLAVNOM TREBA IZBEGAVATI prilikom pravljenja sajta i njegovog ažuriranja sadržaja.


Smernice
Smernice - Photo by Ivan Aleksic on Unsplash

Automatski generisan sadržaj

Automatski generisan sadrži sadržaj koji se generiše programski. U slučajevima kada je namenjena manipuliranju rangiranjem pretraživanja, a ne pomoći korisnicima, Google može preduzeti akcije na takvom sadržaju. Oni uključuju, ali nisu ograničeni na:

 • Tekst koji nema smisla za čitaoca, ali koji može sadržati ključne reči za pretraživanje.
 • Tekst preveden od strane automatizovanog alata bez ljudskog pregleda ili kuriranja pre objavljivanja
 • Tekst generisan automatizovanim procesima, kao što su Markovi lanci
 • Tekst generisan tehnikama automatskog sinonimiziranja ili obmrkavanja
 • Tekst generisan struganjem Atom / RSS feeda ili rezultatima pretrage
 • Izrada ili kombinovanje sadržaja s različitih veb stranica bez dodavanja dovoljne vrednosti

Stranice vrata

Ulazna vrata su veb sajtovi ili stranice koje su stvorene da se visoko rangiraju za određene upite pretraživanja.  Loši su za korisnike, jer mogu dovesti do više sličnih stranica u rezultatima pretrage korisnika, pri čemu svaki rezultat dovodi korisnika do istog odredišta.  Oni takođe mogu dovesti korisnike na srednje stranice koje nisu toliko korisne kao krajnje odredište.

Evo nekoliko primera vrata:

 • Ima višestruka imena domena ili stranice koje ciljaju određene regione ili gradove koji korisnike prilagođavaju jednoj stranici
 • Stranice generisane za tok posetilaca u stvarni upotrebljivi ili relevantni deo veb sajtova
 • Uglavnom slične stranice koje su bliže rezultatima pretrage nego jasno definisana hijerarhija koja se može pregledavati

Izgreban sadržaj

Izgreban sadržaj
Izgreban sadržaj - Photo by T. Selin Erkan on Unsplash

Neki vebmasteri koriste sadržaj preuzet („izrezan“) sa drugih, uglednijih web sajtova uz pretpostavku da je povećanje obima stranica na njihovoj web stranici dobra dugoročna strategija bez obzira na relevantnost ili jedinstvenost tog sadržaja.  Čisto izrezan sadržaj, čak i iz visokokvalitetnih izvora, ne može pružiti nikakvu dodatnu vrednost za Vaše korisnike bez dodatnih korisnih usluga ili sadržaja kojeg pruža Vaš web sajt;  može u nekim slučajevima predstavljati i kršenje autorskih prava.  Vredi izdvojiti vreme za stvaranje originalnog sadržaja koji razdvaja vašu veb sajt.  Tako će se posetioci vraćati i pružiti korisnije rezultate korisnicima koji pretražuju na Googleu.

Neki primeri struganja uključuju:

 • Veb sajtovi koje kopiraju i ponovo objavljuju sadržaj s drugih veb sajtova bez dodavanja originalnog sadržaja ili vrednosti
 • Veb sajtovi koje kopiraju sadržaj s drugih web sajtova, malo ih modificiraju (na primer, zamjenom sinonima ili korištenjem automatiziranih tehnika) i ponovo ih objavljuju.
 • Veb sajtovi koje reproduciraju feedove sa sadržaja s drugih veb sajtova bez pružanja neke vrste jedinstvene organizacije ili koristi za korisnika

Veb sajtovi posvećene ugradnji sadržaja kao što su video, slike ili drugi mediji sa drugih veb sajtova bez znatne dodane vrednosti za korisnika

Partner programi

Google smernice za vebmastere savetuju Vam da kreirate web stranice sa originalnim sadržajem koji korisnicima daje dodatnu vrednost.  Ovo je posebno važno za sajtove koji učestvuju u partnerskim programima.  Obično web sajtovi sa pridruženim partnerima sadrže opise proizvoda koji se pojavljuju na veb sajtovima širom pridružene mreže.  Kao rezultat toga, web sajtovi koje sadrže uglavnom sadržaj iz pridruženih mreža mogu pretrpeti u Googleovoj rang listi pretrage, jer nemaju dovoljno dodate vrednosti koji ih razlikuje od drugih veb sajtova na vebu.  Dodana vrednost znači dodatni smisleni sadržaj ili karakteristike, poput dodatnih informacija o ceni, lokaciji kupovine ili kategoriji proizvoda.

Google veruje da čiste ili „tanke“ partnerske web stranice ne pružaju dodatnu vrednost veb korisnicima, posebno (ali ne samo) ako su deo programa koji njegov sadržaj distribuira preko mreže podružnica.  Čini se da su ovi web sajtovi ili šabloni za kolačiće ili predloške istog ili sličnog sadržaja repliciranog na istom veb sajtu ili u više domena ili jezika.  Budući da stranica s rezultatima pretrage može vratiti nekoliko tih veb sajtova, sve s istim sadržajem, tanke podružnice stvaraju frustrirajuće korisničko iskustvo.

Pregledi tankih podružnica:

 • Stranice sa vezama za pridružene proizvode na kojima su opisi proizvoda i pregledi kopirani direktno od originalnog trgovca bez originalnog sadržaja ili dodane vrednosti.
 • Stranice udruživanja proizvoda na kojima je većina veb sajtova napravljena zbog pripadnosti i sadrže ograničenu količinu originalnog sadržaja ili dodane vrednosti za korisnike.

Nije svaki web sajt koja učestvuje u partnerskom programu tanka podružnica.  Dobre podružnice dodaju vrednost, na primer nudeći originalne preglede proizvoda, ocene, navigaciju proizvoda ili kategorija i poređenja proizvoda.  Ako učestvujete u pridruženom programu, možete preduzeti nekoliko koraka kako biste pomogli da se vaš sajt izdvoji i razlikuje Vaš web sajt.

Sadržaj partnerskog programa treba da čini samo manji deo sadržaja vaše veb stranice ako sadržaj ne sadrži dodatne funkcije.

Zapitajte se zašto korisnik želi prvo da poseti Vaš web sajt, a ne da direktno poseti originalnog trgovca.  Proverite da Vaš web sajt dodaje značajnu vrednost osim što je jednostavno objavljivanje sadržaja dostupnog od originalnog trgovca.

Kada birate pridruženi program, izaberite kategoriju proizvoda koja odgovara vašoj publici.  Što je partnerski program više usmeren na sadržaj Vaše veb stranice, to će joj dodati veću vrednost i veća je verovatnoća da ćete biti bolje rangirani u rezultatima Google pretrage i zaraditi novac od programa.  Na primer, dobro održavan sajt o planinarenju u Alpama mogao bi da razmotri povezano partnerstvo sa dobavljačem koji prodaje planinarske knjige, a ne kancelarijski materijal.

Koristite svoj web sajt za izgradnju zajednice među svojim korisnicima.  Ovo će Vam pomoći da izgradite lojalnu čitateljsku publiku, a takođe može da stvori i izvor informacija o temi o kojoj pišete.  Na primer, forumi za diskusije, pregledi korisnika i blogovi nude jedinstven sadržaj i korisnicima nude vrednost.

Neka Vaš sadržaj bude ažuriran i relevantan.  Sveže informacije o temi povećavaju verovatnoću da će Googlebot pretraživati vaš sadržaj i kliknuti na njega korisnici.

Čiste partnerske web stranice koje se sastoje od sadržaja koji se pojavljuje na mnogim drugim mestima na vebu verovatno neće imati dobre rezultate u Google rezultatima pretrage i pretraživači mogu negativno uočiti.  Jedinstven, relevantan sadržaj korisnicima pruža vrednost i razlikuje vašu web stranicu od ostalih podružnica, čineći je verovatnijom da će se rangirati u Google rezultatima pretrage.

Tajna preusmeravanja

Preusmeravanje je čin slanja posetioca na URL koji je različit od onog koji su prvobitno zatražili.  Postoji mnogo dobrih razloga za preusmeravanje jedne URL adrese na drugu, kao što je premeštanje veb sajta na novu adresu ili objedinjavanje nekoliko stranica u jednu.

Međutim, neka preusmeravanja pretraživača zavaravaju ili prikazuju sadržaj ljudskim korisnicima koji je drugačiji od onog koji je dostupan alatima za indeksiranje.  Kršenje je smernica Google vebmastera za preusmeravanje korisnika na drugu stranicu sa namerom da prikaže sadržaj drugačiji od onog koji je stavljen na raspolaganje pretraživaču pretraživača. Kada se preusmeravanje sprovodi na ovaj način, pretraživač može indeksirati originalnu stranicu, a ne slediti preusmeravanje, dok se korisnici preusmere na cilj preusmeravanja. Kao i prikrivanje, ova praksa je varljiva jer pokušava da prikaže drugačiji sadržaj korisnicima i Googlebotu, a posetioca može odvesti negde drugačije od mesta gde su očekivali da odu.

Neki primeri skrivenih preusmeravanja uključuju:

 • Tražilice prikazuju jednu vrstu sadržaja dok su korisnici preusmereni na nešto značajno drugačije.
 • Korisnici desktopa dobijaju normalnu stranicu, dok su mobilni korisnici preusmereni na potpuno drugačiji spam domen.

Korišćenje JavaScripta za preusmeravanje korisnika može biti legitimna praksa.  Na primer, ako preusmerite korisnike na unutrašnju stranicu nakon što su prijavljeni, možete to koristiti JavaScript.  Kada pregledavate JavaScript ili druge metode preusmeravanja kako biste osigurali da se Vaš web sajt pridržava naših smernica, uzmite u obzir nameru.  Imajte na umu da je 301 preusmeravanje najbolje za premeštanje veb sajta, ali možete da koristite preusmeravanje JavaScripta u tu svrhu ako nemate pristup serveru svog veb sajta.

Šeme sa vezama

Sve veze namenjene manipuliranju PageRank-om ili rangiranjem veb sajta u rezultatima Google pretraživanja mogu se smatrati delom šeme veza i kršenjem Google-ovih smernica za vebmastere. Ovo uključuje svako ponašanje koje manipuliše vezama prema Vašem, web sajtu ili izlaznim vezama sa Vašeg web sajta.

Slede primeri šema veza koje mogu negativno uticati na rangiranje web sajta u rezultatima pretrage:

 • Kupovina ili prodaja linkova koji prolaze PageRank. Ovo uključuje razmenu novca za linkove ili postove koji sadrže veze; razmena robe ili usluga za veze; ili slanjem nekome „besplatan“ proizvod u zamenu za njega koji piše o njemu i uključuje vezu
 • Prekomerna razmena linkova („Veza za mene i ja ću povezati sa vama“) ili partnerske stranice isključivo radi umrežavanja
 • Veliki marketing marketing članaka ili kampanje objavljivanja gosta sa tekstualnim vezama bogatim ključnim rečima
 • Korišćenje automatizovanih programa ili usluga za kreiranje veza do vašeg web sajta
 • Zahtevajući vezu kao deo Uslova pružanja usluge, ugovora ili sličnog aranžmana bez da trećem vlasniku sadržaja omogući izbor kvalifikacije izlazne veze, ukoliko to žele.

Pored toga, pravljenje veza koje urednik nije postavio ili potvrdio vlasnik stranice na stranici, inače poznate kao neprirodne veze, može se smatrati kršenjem naših smernica. Evo nekoliko uobičajenih primera neprirodnih veza koje mogu kršiti naše smernice:

 • Tekstualne reklame koje prolaze PageRank
 • Oglasni oglasi ili domaće oglašavanje gde se prima plaćanje za članke koji uključuju linkove koji prolaze PageRank
 • Veze sa optimizovanim tekstom za sidrenje u člancima ili saopštenjima za medije distribuiranim na drugim veb sajtovima. Na primer:
  Na tržištu postoji mnogo venčanica. Ako želite venčanje, moraćete da odaberete najbolji prsten. Takođe ćete morati da kupite cveće i venčanicu.
 • Linkovi direktorija ili obeleživača niskog kvaliteta
 • Skrivene ili nekvalitetne veze bogate ključne reči ugrađene u vidgete koji se distribuiraju na različitim veb sajtovima, na primer:
  Posetioca ove stranice: 1,472
  auto osiguranje
 • Široko distribuirane veze u podnožjima ili predlošcima različitih veb mesta
 • Komentari na forumu sa optimizovanim vezama u postu ili potpisu, na primer:
  Hvala, to je sjajna informacija!
  - Paul
  Paula's pizza san diego pizza najbolja pizza san diego

Imajte na umu da PPC reklamne veze (plati po kliku) koje ne prenesu PageRank kupcu oglasa ne krše naše smernice. Možete da sprečite PageRank da prođe na nekoliko načina, kao što su:

 • Navođenje veze se sponzoriše dodavanjem atributa kvalifikacije u a href oznaci
 • Preusmeravanje veza do srednje stranice koja je blokirana od pretraživača sa datotekom robots.txt

Najbolji način da dobijete druge veb sajtove za pravljenje visokokvalitetnih, relevantnih veza do Vas je kreiranje jedinstvenih, relevantnih sadržaja koji mogu prirodno steći popularnost u Internet zajednici. Stvaranje dobrog sadržaja isplati se: Linkovi su obično urednički glasovi odabrani, a što više korisnog sadržaja imate veće su šanse da će neko drugi pronaći taj sadržaj vredan za svoje čitaoce i povezati ga.

Ako vidite veb sajt koja učestvuje u šemama linkova namijenjenim manipuliranju PageRank-om, obavestite nas. Vaše podatke koristit ćemo za poboljšanje algoritamskog otkrivanja takvih veza.

Prikrivanje

Prikrivanje se odnosi na praksu predstavljanja različitih sadržaja ili URL adresa ljudskim korisnicima i pretraživačima. Prikrivanje se smatra kršenjem Google-ovih smernica za vebmastere jer našim korisnicima pruža različite rezultate nego što su očekivali.

Neki primeri skrivanja uključuju:

 • Servisanje stranice HTML teksta pretraživačima, dok korisnicima prikazuje stranicu slika ili Flash
 • Umetanje teksta ili ključnih reči u stranicu samo kada korisnički agent koji je traži stranicu je pretraživač, a ne ljudski posetilac

Ako vaša veb sajt koristi tehnologije kojima pretraživači imaju problema sa pristupom, poput JavaScript-a, slika ili Flash-a, pogledajte naše preporuke za omogućavanje dostupnosti tog sadržaja pretraživačima i korisnicima bez skrivanja.

Ako se veb sajt hakuje, nije retkost da haker koristi skrivanje da bi hakiranju otežao detekciju vlasnika sajta. 

Skriveni tekst i veze

Sakrivanje teksta ili veza u Vašem sadržaju kako bi se manipuliralo Googleovom rangiranjem pretraživanja može se smatrati lažnim i predstavlja kršenje Google-ovih smernica za vebmastere. Tekst (poput prekomernih ključnih reči) može se sakriti na nekoliko načina, uključujući:

 • Upotreba belog teksta na beloj pozadini
 • Pronalaženje teksta iza slike
 • Korišćenjem CSS-a za pozicioniranje teksta van ekrana
 • Postavljanje veličine fonta na 0
 • Sakrivanje veze povezivanjem samo jednog malog znaka - na primer, crtice u sredini paragrafa

Kada procenjujete svoj veb sajt da biste videli da li sadrži skriveni tekst ili veze, potražite sve što posetioci vaše veb stranice ne mogu lako da vide. Postoje li neki tekst ili poveznice samo za pretraživače, a ne za posetioce?

Međutim, ne smatra se da je sav skriveni tekst varljiv. Na primer, ako vaša veb sajt uključuje tehnologije kojima pretraživači imaju problema sa pristupom, kao što su JavaScript, slike ili Flash datoteke, korišćenjem opisnog teksta za ove stavke može se poboljšati dostupnost vašeg veb sajta. Imajte na umu da mnogi ljudski posetioci koji koriste čitače ekrana, mobilne pregledače, pregledače bez dodataka i sporo povezivanje neće moći da pogledaju ni ovaj sadržaj, a imaće koristi i od opisnog teksta. Dostupnost veb sajta možete da testirate isključivanjem JavaScripta, Flash-a i slika u pregledaču ili upotrebom tekstualnog pregledača kao što je Link. Nekoliko saveta o tome kako da učinite svoj veb sajt dostupnom uključuju:

 • Slike: Upotrebite atribut alt za pružanje opisnog teksta. Pored toga, preporučujemo upotrebu natpisa i opisnog teksta oko slike koji je razumljiv ljudima. Pogledajte ovaj članak za više saveta o objavljivanju slika.
 • JavaScript: Stavite isti sadržaj iz JavaScripta u oznaku noscript. Ako koristite ovu metodu, proverite da li je sadržaj potpuno isti kao u sadržaju JavaScripta i da li se taj sadržaj prikazuje posetiocima koji u svom pregledaču nemaju omogućen JavaScript.
 • Video snimci: Uključite opisni tekst o videu u HTML. Takođe biste mogli razmotriti pružanje transkripata. Pogledajte ovaj članak za više saveta o objavljivanju video zapisa.

Nevažne ključne reči

„Punjenje ključnih reči“ odnosi se na praksu učitavanja veb stranice ključnim rečima ili brojevima u pokušaju da se manipuliše rangiranjem veb sajta u rezultatima Google pretrage. Često se ove ključne reči pojavljuju na listi ili grupi ili van konteksta (ne kao prirodna proza). Punjenje stranica ključnim rečima ili brojevima rezultira negativnim iskustvom korisnika i može naštetiti rangiranju Vašeg veb sajta. Usredsredite se na stvaranje korisnog sadržaja bogatog informacijama koji ključne reči koristi na odgovarajući način i u kontekstu.

Primeri nadeva ključnih reči uključuju:

 • Liste telefonskih brojeva bez značajne dodate vrijednosti
 • Blokovi teksta koji navode gradove i države na kojima se veb stranica pokušava svrstati
 • Ponavljanje istih reči ili fraza toliko često da zvuči neprirodno, na primer:
  Prodajemo humidore za cigare po meri. Naši humidori za cigare su ručno rađeni. Ako razmišljate da kupite prilagođeni humidor za cigare, obratite se našim specijalistima za humidor za cigare na custom.cigar.humidors@ekample.com.

Pravljenje stranica sa zlonamernim sadržajem

Distribucija sadržaja ili softvera na Vašem veb sajtu koji se ponaša drugačije od onoga što je korisnik očekivao predstavlja kršenje Google smernica za vebmastere. Ovo uključuje sve što na neočekivan način manipuliše sadržajem na stranici, preuzima ili izvršava datoteke na korisnikovom računaru bez njihovog pristanka ili nije u skladu sa Google neželjenim softverskim smernicama. Google ne samo da želi da korisnicima pruži najrelevantnije rezultate pretrage za njihove upite, već i da ih sačuva na mreži.

Neki primeri zlonamernog ponašanja uključuju:

 • Promena ili manipuliranje lokacije sadržaja na stranici, tako da kada korisnik pomisli da klikne na određenu vezu ili dugme, zapravo je registriran na drugom delu stranice.
 • Ubacivanje novih oglasa ili iskačućih prozora na stranice ili zamenjivanje postojećih oglasa na veb stranici sa različitim oglasima; ili promovisanje ili instaliranje softvera koji to radi
 • Uključivanje neželjenih datoteka u preuzimanje koje je korisnik tražio
 • Instaliranje zlonamernog softvera, trojana, špijunskog softvera, oglasa ili virusa na korisnikov računar
 • Promena korisničke početne stranice ili postavki pretraživača bez odobrenja korisnika

Korisnički generisan neželjen sadržaj (spam)

Spam
Spam - Photo by Hannes Johnson on Unsplash

Google-ove smernice za vebmastere opisuju najbolje prakse za vlasnike veb sajtova i upotreba tehnika koje krše naše smernice može nas naterati da preduzmemo akcije na veb sajtu. Međutim, nisu sve povrede smernica za vebmastere povezane sa sadržajem koji je namerno stvorio vlasnik veb sajta. Ponekad zlonamerni posetioci ili korisnici mogu da generišu neželjen sadržaj na dobroj sajtu. Ovaj neželjen sadržaj obično se generiše na veb sajtovima koje korisnicima omogućavaju da kreiraju nove stranice ili na drugi način dodaju sadržaj na veb sajtu.

I ako dobijete upozorenje od Google-a o ovoj vrsti neželjenig sadržaja, dobra vest je da generalno verujemo da je Vaš veb sajt dovoljno kvalitetan da nismo videli potrebu da preduzmemo ručne mere na celom veb sajtu. Međutim, ako Vaš veb sajt sadrži previše neželjenog sadržaja na sebi, to može uticati na našu procenu veb sajta, što može na kraju rezultirati ručnim postupanjem na celom veb sajtu.

Neki primeri neželjenog sadržaja koji je stvorio korisnik uključuju:

 • Neželjeni nalozi na besplatnim domaćinima
 • Spammi objave na forumima
 • Komentiranje neželjenim sadržajem na blogovima

Budući da neželjeni sadržaj koji generiše korisnik može zagađivati rezultate Google pretraživanja, preporučujemo vam da aktivno pratite i uklanjate ovu vrstu neželjenog sadržaja s veb sajta. 

Načini za sprečavanje  neželjenih komentara

Komentari su sjajan način da vebmasteri izgrade zajednicu i čitateljstvo. Na žalost, često ih zlostavljaju spameri i nogoodniks, od kojih mnogi koriste skripte ili drugi softver za generisanje i objavljivanje neželjene pošte. Ako ste ikada primili komentar koji liči na reklamu ili slučajnu vezu na nepovezan sajt, naišli ste na neželjenu poštu.

Ova vrsta neželjene pošte može biti štetna za vaš veb sajt na nekoliko načina, uključujući:

 • Sadržaj lošeg kvaliteta na nekim delovima veb sajta može da utiče na rangiranje celokupnog veb sajta.
 • Neželjena pošta/sadržaj može odvratiti i iznervirati vaše korisnike i umanjiti ugled Vašeg veb sajta.
 • Nenamerni promet od nepovezanog sadržaja na vašem veb sajtu može usporiti vaš veb sajt i povećati troškove propusne širine.
 • Google može ukloniti ili umanjiti stranice koje su prekoračene od neželjene pošte koju generiše korisnik kako bi zaštitio kvalitet naših rezultata pretraživanja.
 • Sadržaj koji spuste neželjeni sadržaji može dovesti do zlonamernih veb sajtova koje mogu negativno uticati na vaše korisnike.

Važno je pronaći načine kako da zaštitite svoj veb sajt od ove zlonamerne neželjene pošte. Evo nekoliko ideja za smanjenje ili sprečavanje neželjene pošte na vaš veb sajt.

Dvaput razmislite o omogućavanju knjige gostiju ili komentara

Stranice prepune spam-s ne ostavljaju dobar utisak o Vašem veb sajtu. Ako ova funkcija korisnicima ne daje veliku vrednost ili ako nećete imati vremena da redovno nadgledate komentare, razmislite o tome da ih isključite. Većina softvera za blogovanje, poput Bloggera, omogućiće vam da isključite komentare za pojedinačne postove.

Uključite moderiranje kreiranja komentara i profila

Umeravanje komentara znači da se na vašoj veb stranici neće pojaviti komentari dok se ne pregledaju i odobre. To znači da ćete potrošiti više vremena nadgledajući svoje komentare, ali to zaista može pomoći u poboljšanju korisničkog iskustva za vaše posetioce. Posebno je korisno ako redovno objavljujete o kontroverznim temama, gde emocije mogu postati gorljive. Opšte je dostupna kao postavka u vašem softveru za blogovanje, kao što je Blogger.

Zahtevanje od ljudi da potvrde stvarnu adresu e-pošte prilikom prijave na novi nalog može sprečiti mnoge neželjene botove da automatski stvaraju naloge. Pored toga, možete postaviti filtre da blokiraju adrese e-pošte koje su sumnjive ili dolaze iz usluga e-pošte u koje ne verujete.

Koristite alate protiv neželjene pošte

Mnogi sistemi za komentarisanje zahtevaju od korisnika da dokažu da je pravi živi čovek, a ne gadan spam. Korisniku se prikaže obično izobličena slika (CAPTCHA) i traži da upiše slova ili brojeve koje vidi na slici. Neki CAPTCHA sistemi takođe podržavaju audio CAPTCHA. Ovo je prilično efikasan način sprečavanja neželjene pošte.

Google-ova besplatna usluga reCAPTCHA lako se implementira na vašem veb sajtu. Pored toga, podaci prikupljeni od usluge koriste se za poboljšanje procesa skeniranja teksta, kao što su knjige, novine ili mape. Korišćenjem reCAPTCHA ne zaštitite samo svoju veb sajt od neželjene pošte; pomažete u digitalizaciji svetskih knjiga. Ovde se možete prijaviti ako želite besplatno implementirati reCAPTCHA na svoju veb lokaciju. reCAPTCHA Dodaci su dostupni za popularne aplikacije i programska okruženja kao što su VordPress i PHP.

Takođe možete da pogledate spoljne alate koji vam mogu pomoći u borbi protiv neželjene pošte. Na primer, vaš sistem za upravljanje sadržajem može imati na raspolaganju korisne alate za instaliranje. Postoji i niz besplatnih alata kao što je Project Honeipot koji mogu pomoći u sprečavanju i borbi protiv neželjene pošte koju generiše korisnik na vašoj veb lokaciji. Posetite njihove veb stranice kako biste dobili uputstva o tome kako implementirati njihove alate.

Koristite "bez praćenja" ili više određenih atributa

Zajedno sa Yahoo! i MSN, Google je pre nekoliko godina predstavio HTML mikroformat "bez sledećeg sadržaja", a atribut je široko usvojen. Bilo koja veza sa atributima rel = "nofollow" ili specifičnijim atributima, kao što je rel = "sponzored", uglavnom se neće koristiti za izračunavanje PageRank ili za određivanje relevantnosti Vaših stranica za korisnički upit. Na primer, ako neželjena pošta u vaš komentar sadrži vezu:

<a href="http://www.example.com/"> Ovo je lepo mesto! </a>

pretvoriće se u:

<a href="http://www.example.com/" rel="nofollow"> Ovo je lep sajt! </a>

Ili:

<a href="http://www.example.com/" rel="ugc"> Ovo je lep sajt! </a>

Ova nova veza uglavnom neće biti uzeta u obzir pri izračunavanju PageRank-a. Ovo neće sprečiti neželjenu poštu, ali će izbeći probleme sa prolaskom PageRank-a i odvratiti od spamera da ciljaju Vaš veb sajt. Mnogi veb sajtovi za blogovanje (kao što je Blogger) podrazumevano dodaju ovaj atribut bilo kojim objavljenim komentarima.

Sprečite prikazivanje nepouzdanog sadržaja u pretrazi

Ako Vaš veb sajt dozvoljava korisnicima da kreiraju stranice poput stranica sa profilima, nitima na forumima ili veb lokacijama, možete odvratiti od zloupotrebe neželjene pošte sprečavanjem pojavljivanja novog ili nepouzdanog sadržaja u pretraživanju.

Na primer, možete koristiti meta-standard noindex da blokirate pristup stranicama za nove i još neverovatne korisnike.

Ili možete koristiti standard robots.txt da biste privremeno blokirali stranicu:

Onemogući: /guestbook/nevpost.php

Jednom kada verujete da je korisnik legitiman, a nije spamer, možete ukloniti ograničenja indeksiranja. Postoji nekoliko načina na koje možete znati da li je novi korisnik neželjene pošte, uključujući upotrebu signala iz vaše zajednice.

Potražite pomoć od svoje zajednice

Vaši korisnici brinu o Vašem veb sajtu i nervira ih neželjena pošta. Neka vam pomognu da rešite problem.

Dozvolite pouzdanim korisnicima da označe neželjene komentare ili teme kada ih vide. Ova vrsta sistema se može zloupotrebiti, tako da treba paziti kako se implementira. Jedna opcija je da privremeno uklonite post ili nit koja je prešla prag neželjenih izveštaja sve dok ga ručno ne pregledate.

Stvaranje sistema reputacije korisnika ne samo da može da vam pomogne u privlačenju korisnika, već može i da identifikuje neželjenu poštu. Budući da mnogi neželjeni komentari žele svoj sadržaj u pretraživačima, razmislite o dodavanju metaoznake robota noindek na postove koji dolaze od novih korisnika koji nemaju nikakvu reputaciju u vašoj zajednici. Zatim, nakon nekog vremena, kada korisnik stekne ugled, možete dozvoliti da se njihovi postovi indeksiraju. To će značajno demotivirati neželjene pošte od pokušaja objave u vašoj zajednici.

Koristite crnu listu da sprečite ponavljane pokušaje neželjene pošte

Kada pronađete jedan neželjeni profil, jednostavno ga uklonite. Na primer, ako vidite nekoliko neželjenih profila koji dolaze sa iste IP adrese, možete da dodate tu IP adresu u trajnu listu zabrane.

Pratite svoj veb sajt zbog neželjenog sadržaja

Jedan od najboljih alata za to su Google Alerts. Podesite veb lokaciju: postavljajte pitanje koristeći ključne reči komercijalne ili odrasle osobe koje ne biste očekivali da vide na svojoj veb lokaciji. Google Alerts je takođe odličan alat za pomoć u otkrivanju hakiranih stranica.

Prijavite neželjenu poštu, plaćene veze ili zlonamerni softver

Ako u Google-ovim rezultatima pretrage nađete informacije za koje verujete da potiču od neželjene pošte (spam), plaćenih veza ili zlonamernog softvera, evo kako vam mogu pomoći.

Spam

Ako je sajt neželjen, recite nam o tome! Google ozbiljno shvata neželjenu poštu i istražuje prijavljene slučajeve. Ovi izvještaji se direktno dostavljaju našem vebspam timu i koriste se za osmišljavanje skalabilnih rješenja za borbu protiv neželjene pošte.

Podnesite izveštaj o neželjenoj pošti (potreban je Google nalog)

Plaćeni linkovi

Kupovinom ili prodajom veza koje prolaze kroz PageRank može se umanjiti kvalitet rezultata pretraživanja. Učestvovanje u šemama veze krši smernice za google vebmastere i može negativno uticati na rangiranje sajta u rezultatima pretrage.

Ako verujete da je web sajt angažovan na kupovini ili prodaji veza koje prolaze kroz PageRank, molimo vas da nam kažete o tome.

Zlonamerni programi

Ako verujete da je veb sajt zaražen zlonamernim softverom, molimo da to prijavite da bi Google preduzeo odgovarajuće mere.

Ako tražite usluge razvoja softvera najvišeg ranga, ne tražite dalje!

Šta nudim:

 • Razvoj veb stranica: Pretvorite vašu ideju u potpuno funkcionalnu veb stranicu.
 • Kreacija mobilnih aplikacija: Dostignite vašu publiku na svakom uređaju.
 • Prilagođena softverska rešenja: Softver prilagođen vašim poslovnim potrebama.
 • Upravljanje bazom podataka: Osigurajte da su vaši podaci strukturirani, sigurni i dostupni.
 • Konsultacije: Niste sigurni gde da počnete? Razgovarajmo o najboljim tehnološkim rešenjima za vaše ciljeve.

Sa godinama iskustva u tehničkoj industriji, usavršio sam svoje veštine kako bih pružio samo najbolje svojim klijentima. Pretvorimo vašu viziju u stvarnost. Kontaktirajte me danas da započnemo vaš sledeći digitalni projekat!