Da li je to još uvek bitno za SEO?
Da li je to još uvek bitno za SEO? - Photo by Amador Loureiro on Unsplash

Gustina ključnih reči je osnovni koncept optimizacije za pretraživače (SEO). Važno je da shvatite kako funkcioniše gustina ključnih reči, jer može imati direktan uticaj na vidljivost sadržaja Vašeg web sajta na stranicama rezultata pretraživača (SERPs) i na troškove vaših marketinških kampanja na mreži.

Međutim, relativna važnost gustine ključnih reči u većini algoritama za rangiranje pretraživača, uključujući Google-ove, menjala se tokom godina, pa je posebno ključno razumeti kako će ovaj koncept uticati na vaš SEO u svetu posle Pande.

Šta je gustina ključnih reči?

Gustina ključne reči odnosi se na broj pojavljivanja ključne reči na datoj web stranici ili u nekoj celini sadržaja kao omer ili procenat ukupnog broja reči. To se takođe ponekad naziva frekvencija ključne reči ili frekvencija sa kojom se određena ključna reč pojavljuje na veb stranici.

Formula gustine ključne reči

Gustina ključne reči takođe se može izračunati kao specifična cifra, ako treba. Da biste odredili gustoću ključnih reči na veb stranici, jednostavno podelite broj spominjanja određene ključne reči na ukupan broj reči na stranici - dobijena cifra je gustina ključne reči na toj stranici.

Šta je TF-IDF?

Napredniji način merenja gustine ključnih reči, TF-IDF označava „termin frekvencija i obrnuta frekvencija dokumenta“. Ova statistika se često koristi u pronalaženju informacija ili izvlačenju teksta kao načina utvrđivanja važnosti određenog izraza u dokumentu. Varijacije TF-IDF-a mogu da koriste pretraživači u određenim okolnostima da bi kvantifikovali relevantnost sadržaja stranice za korisnikov upit za pretragu, ali kao i uvek, mnogi drugi SEO faktori stupaju u igru.

Koja je prava gustoća ključnih reči za SEO?

Kao i sa praktično svim aspektima SEO-a, ne postoje jasno definisana „pravila“ kada je u pitanju gustina ključnih reči. Nećete pronaći nikakve smernice od Google-a koje vam tačno govore koliko ključnih reči treba da sadrži sadržaj, niti postoje određene cifre ili statistike na koje se možete osloniti koliko bi ključne reči morale ili ne treba da se pojavljuju na vašoj veb lokaciji.

Međutim, postoje neka razmatranja koja Vam mogu pomoći da osigurate da je vaš sadržaj optimizovan što može povećati vidljivost vašeg sadržaja i poboljšati celokupno iskustvo Vaše publike.

Šta je sa varijantama ključnih reči?

Ciljanje ključnih reči i dalje je osnova velikog broja današnjih SEO tehnika, a još jedna najbolja SEO praksa koju biste trebali razmotriti je usvajanje varijanti ključnih reči.

Varijante ključnih reči su male varijacije za određenu ključnu reč. Na primer, korisnik koji pretražuje polovne automobile na prodaju može da koristi pojmove za pretragu koji nisu „polovni automobili na prodaju“ kada pokušava da pronađe prodavca. Oni mogu koristiti „rabljena vozila na prodaju“ ili neki drugi, ali usko povezani izraz za pretragu, kao što je jedna od ključnih reči prikazanih na slici iznad.

Namera ključne reči koja stoji iza ovih pretraga je ista - korisnik želi da pronađe i verovatno kupi polovni automobil - ali same ključne reči mogu se prilično razlikovati. Zbog toga je važno ciljati varijante ključnih reči, jer to predviđa brojne načine na koje potencijalni potencijal može pronaći vaše preduzeće tokom Google pretrage, maksimizirajući potencijalnu vidljivost za snažno komercijalne upite.

Međutim, koncept varijanti ključnih reči je takođe veoma nijansiran, što može dovesti do grešaka i propuštenih prilika ako se sa njima pogrešno postupa. Naše ključne reči „jeftini hoteli“ iz prethodnih su sjajni primeri varijanti ključnih reči koje mogu biti problematične za novopridošle SEO.

Sama po sebi, ova varijanta ključnih reči - „jeftini hoteli Kragujevac“, „jeftini hoteli Čačak“ i tako dalje - nisu „loše“ ključne reči. Oni još uvek mogu biti relevantni i korisni, kao što bi bili oni koji traže smeštaj u većim gradovima širom sveta. Međutim, mogu biti štetni ako se natrpaju na veb stranicu, kao što smo prethodno uspostavili. To znači da morate biti oprezni i dobro prosuđivani kada odlučite da u svoj sadržaj uvrstite varijante ključnih reči.

Ukratko, možete i trebate koristiti varijacije ključnih reči na pojedinačnim veb stranicama i na celom web sajtu da biste maksimalizovali vidljivost i uvideli što široj - i relevantnoj - publici, ali ipak bi trebalo da ciljate samo na jednu ključnu reč ili varijantu ključnih reči po 200 reči kopije.

Šta je klasteriranje ključnih reči?

Kada je u pitanju Google-ov algoritam pretraživanja, relevantnost je presudna. Iako je važno izbegavati prepunjavanje veb stranica ključnim rečima, veruje se da Google-ovi algoritmi „traže“ grupe semantički povezanih ključnih reči u veb sadržaju radi kontekstualnih tragova šta je taj sadržaj i šta on čini.

To je osnova koncepta poznatog kao „grupiranje ključnih reči“.

Kada Google-ovi pauci - softverski programi koji „puze“ i indeksiraju stranice web sajta - nailaze na ključne reči na veb stranici, ovi programi često kontekstualizuju ključne reči u odnosu na sadržaj koji ih okružuje. To znači da Google „očekuje“ da će određene ključne reči biti prisutne u odnosu na druge ključne reči. Kao takvo, „udruživanje“ relevantnih ključnih reči može biti veoma efikasan način povećanja vidljivosti.

Na primer, mogli bismo pretražiti Google da bismo pronašli najviše planinske vrhove u Srbiji:

Kao što vidimo, pružili smo seriju rezultata (serija slika u vrtuljku) od kojih svaki sadrži visinu svake planine izmerene u metrima. Najbolji rezultat organskog pretraživanja, kao što to često biva, je unos Vikipedije za listu najviših planinskih vrhova u Srbiji, zahvaljujući izuzetno jakom profilu veze Vikipedije.

Recimo da radite kao menadžer sadržaja za turizam. Želite post na blogu o najvišim planinama u Srbiji visoko rangirati, tako da pišete spisak o najvišim planinama Srbije. Google "zna" da je koje su to planine, pa Google "očekuje" da se te ključne reči pojave u sadržaju o najvišim planinama Srbije.

S obzirom da je ovakav članak obično strukturiran kao lista koja obično uključuje i nekoliko drugih planina koje se vide na gornjoj slici, Google takođe može potražiti ove kontekstualno relevantne ključne reči u ovom sadržaju, jer su ove ključne reči često grupirane zajedno. Uključivanje drugih jedinstvenih, ali usko relevantnih ključnih reči u klastere poput ove, može biti odličan način da poboljšate relevantnost, a samim tim i vidljivost vašeg sadržaja.

Ispitajte rano, često testirajte

Kao i kod skoro svega u svetu SEO-a, prilikom donošenja odluka o ciljanju ključnih reči, uključujući gustinu, presudno je korišćenje podataka, a ne pretpostavki.

Obavezno testirajte kopiju, sadržaj i oglase na veb lokaciji kako biste bili sigurni da nećete namerno naštetiti vidljivosti web sajta ili oglasa u rezultatima pretrage. Ako primetite pad u prometu ili udeo pojavljivanja, sprovedite A / B testove svog sadržaja i kopirajte da biste videli da li smanjenje gustine ključnih reči poboljšava vaše rangiranje.

Ako tražite usluge razvoja softvera najvišeg ranga, ne tražite dalje!

Šta nudim:

  • Razvoj veb stranica: Pretvorite vašu ideju u potpuno funkcionalnu veb stranicu.
  • Kreacija mobilnih aplikacija: Dostignite vašu publiku na svakom uređaju.
  • Prilagođena softverska rešenja: Softver prilagođen vašim poslovnim potrebama.
  • Upravljanje bazom podataka: Osigurajte da su vaši podaci strukturirani, sigurni i dostupni.
  • Konsultacije: Niste sigurni gde da počnete? Razgovarajmo o najboljim tehnološkim rešenjima za vaše ciljeve.

Sa godinama iskustva u tehničkoj industriji, usavršio sam svoje veštine kako bih pružio samo najbolje svojim klijentima. Pretvorimo vašu viziju u stvarnost. Kontaktirajte me danas da započnemo vaš sledeći digitalni projekat!