Ovaj članak sam pronašao na internetu, u originalu je na namačkom jeziku i word fajl je iz 2004 godine, a dokumenat je možda još od ranije, jer se pri kraju texta spominje 1999 godina 😁!

Da li želite da napravite sopstveni veb sajt iz razloga zabave ili troškova? S tim povezana velika potrošnja vremena nije posebno bitna za privatne osobe. U svakom slučaju, sastavili smo i objasnili neka od najvažnijih (i najčešće zanemarenih) pravila u daljem tekstu - bez tvrdnje da su potpuna. Međutim, ovde vam ne nudimo HTML kurs, već pretpostavljamo to znanje.

Tips
Tips - Photo by Frank Vessia on Unsplash

Najvažnija stvar je sadržaj

Dobar dizajn karakteriše činjenica da je fokus na informacijama. Stranice trebaju biti jasno strukturirane tako da posetioci mogu lako da se snađu.

Informacije su apsolutno u prvom planu, zbog čega stranice s osrednjim ili čak lošim dizajnom mogu biti izuzetno uspešne. Ne radi se o tome da pokažete svoje crtačke veštine (ili one grafičkog programa).

Efikasno koristite efekte

Čak su i najlepši uvodni trenuci brzo zamoraju. Iznad svega, efekti ne smeju koštati korisnika i odvlačiti ih od informacija. Inače, prema brojnim anketama doživljavaju se kao uznemirujuće.

Funkcionalnost

Najviše dosadna stvar veb stranice su nedostajuće ili neispravne veze. Pa proverite sve veze!

Kratki, besprekorni tekstovi

Doduše, skloni smo upotrebi mnogo teksta na ovim stranicama jer pretpostavljamo da posetilac zapravo želi da sazna više. Međutim, ako želite verovati provedenim studijama, ovi tekstovi su u najboljem slučaju prelistani. Čitanje nije postalo manje važno u našem društvu, ali je manje važno. Neiskusni čitaoci često imaju problema sa razumevanjem kada rečenica sadrži više od 12 reči (pogledajte savete i trikove za tekstove).

Ispravan pravopis i gramatika ionako su samorazumljivi, međutim, većina ljudi na ekranu nalazi greške manje dobro nego na papirnim otiscima. Prema tome, ponovljena lektura je apsolutna potreba. Neka zaposleni ili prijatelji provere vaše stranice radi grešaka.

Testirajte stranice pomoću različitih pretraživača

Imajte na umu da posetioci koriste širok izbor veb pregledača, rezolucija, veličina prozora i dubina boja. Ono što na ekranu izgleda zadivljujuće sa 32-bitnom dubinom boja može izgledati ružno ili loše urađeno sa 16-bitnim - na primer, gradijenti boja. Zato testirajte svoj web sajt različitim pregledačima, dubinama boja i veličinama prozora.
Naravno, svaki sajt je samo kompromis i ne mora biti kompatibilan sa najstarijim pregledačima.

Search engine

Pod pretpostavkom unosa na pretraživaču i pravih ključnih reči, većinu posetilaca će na vašu veb stranicu privući pretraživači. Pre svega, unesite gotove veb sajtove u pretraživače.

Metaoznake (npr. Ključne reči) često se nazivaju čudotvornim lekovima, ali retko su jedini kriterijum prema kojem pretraživač pozicionira različite veb stranice. Uverite se da se ključne reči podudaraju sa sadržajem veb stranice.

Većina pretraživača takođe uzima u obzir tekst. Ovo je posebno važno ako radite sa dinamičnim stranicama (ASP, PHP) ili Flash. Dinamični sadržaj generisan iz baze podataka može se naći i u skladu sa tim navesti od strane najvažnijih pretraživača, ali na to se zaista ne možete osloniti. Nije tako sa Flash-om. Tekst je ovde prikazan i kao grafika koju pauci uopšte ne mogu da snime. Napravite najmanje stranice za pregled u normalnom HTML-u.

Takođe morate razmišljati o pretraživačima kada su u pitanju okviri, jer će verovatno da će pojedinačne podstranice biti navedene u pretraživačima (ako ih ne isključite pomoću robots.txt).

Izbegavajte tajne savete za koje stalno slušate, poput pisanja i pozadine iste boje. Barem veći pretraživači (tj. Najvažniji) su pripremljeni za to i obično uopšte ne uključuju takve stranice. 

Ne koristite više od tri fonta

Tri fonta, uključujući font naslova, trebalo bi da budu dovoljna. Sve ostalo izgleda nemirno. Takođe morate uzeti u obzir da se fontovi koje koristite za HTML stranice moraju učitati na PC posetioca (u suprotnom će se prikazati drugačiji font).

Ne stavljajte ništa nedovršeno na mrežu

"U izgradnji" ili izreke poput "Ovde se stvara nova sjajna veb lokacija Muster GmbH" smetaju posetiocu. Čim se vaše stranice unesu u pretraživače ili se Http adresa objavi na neki drugi način, rezultat mora izgledati "spreman", čak i ako planirate brojna proširenja.

Na primer, vrlo često se linkovi mogu naći na veb sajtovima koje još ne funkcionišu. Međutim, posetioca ne zanima šta će se tamo videti za nekoliko nedelja. Jednostavno zadržava negativan utisak o nedovršenom veb sajtu. Međutim, ako otkrije nove veze tokom kasnije posete, može čak postati i radoznao.

Redovno se ažurirajte

Proverite da li su informacije uvek ažurne. Ništa ne izgleda gore od, na primer, reference na nedelju akcije u julu 1999. godine.

Dobro razmislite da li je zaista vredno vašeg vremena da napravite sopstvenu veb stranicu. Ako nemate puno iskustva i prakse, mnoge sitnice mogu poći po zlu koje sprečavaju uspeh vašeg projekta. Na kraju, često je jeftinije zaposliti nekoga poput nas da to sprovede.

Ako tražite usluge razvoja softvera najvišeg ranga, ne tražite dalje!

Šta nudim:

  • Razvoj veb stranica: Pretvorite vašu ideju u potpuno funkcionalnu veb stranicu.
  • Kreacija mobilnih aplikacija: Dostignite vašu publiku na svakom uređaju.
  • Prilagođena softverska rešenja: Softver prilagođen vašim poslovnim potrebama.
  • Upravljanje bazom podataka: Osigurajte da su vaši podaci strukturirani, sigurni i dostupni.
  • Konsultacije: Niste sigurni gde da počnete? Razgovarajmo o najboljim tehnološkim rešenjima za vaše ciljeve.

Sa godinama iskustva u tehničkoj industriji, usavršio sam svoje veštine kako bih pružio samo najbolje svojim klijentima. Pretvorimo vašu viziju u stvarnost. Kontaktirajte me danas da započnemo vaš sledeći digitalni projekat!