Napomena: ovaj članak sam preuzeo sa interneta i preveo, jer sam se oduševio što razbija mit da odlazne veze slabe rank Vaše stranice. Ako Vam treba kvalitetan web sajt i ako Vam trebaju konsultacije u vezi sa SEO javite mi se.

Unutar zajednice internet marketinga postoje razni mitovi i basne. Velika većina njih je neutemeljena, neproverena i nedokazana. Međutim, prepoznata i uobičajena činjenica je da dolazni linkovi mogu imati pozitivan, kao i negativan uticaj na autoritet vaše veb stranice i zauzvrat, njeno rangiranje. Ono što je manje očigledno i manje testirano je efekat koji odlazne veze mogu imati.

Odlazne veze koje se koriste kao signal za rangiranje
Odlazne veze koje se koriste kao signal za rangiranje - Photo by israel palacio on Unsplash

Više puta sam iznenađen što smo se često susretali s apsurdnim i staromodnim uverenjem da Pagerank treba religiozno čuvati unutar veb stranice i da bilo koji odlazni link 'razbija' autoritet vaše veb stranice (kao digitalna PR agencija, to je nešto što često vidite sve kada delite izuzetan sadržaj sa vebmasterima i novinarima koji su podešeni da drže ručnu stranicu na web sajtu postavljanjem svih spoljnih veza bez prethodnog praćenja ili jednostavno ne povezujući čak ni sa visokokvalitetnim, izuzetno relevantnim veb lokacijama).

Reboot Online ima mali tim talentovanih novinara koji proizvode kvalitetne studije, testove i ankete. Međutim, u fazi informisanja o kampanji, koja je, u osnovi, sve o tome da se ovaj sadržaj skrene pažnji uticajnih članova, nalazimo da se vlasnici sajtova još uvek nerado povezuju sa bilo kojim spoljnim izvorima.

Mnogo je odličnih izvora informacija o tome zašto biste se trebali pozivati na ugledne izvore, pa ohrabrujem svakoga ko ovo čita, da provede nekoliko minuta čitajući ove objave. Veći deo mrežnog materijala na ovu temu insinuira da će, osim očiglednog pozitivnog korisničkog iskustva koje će povezivanje pružiti, mogao biti i stvarni faktor rangiranja za Google. Ukratko, oni teoretiziraju da povezivanje na autoritativne veb lokacije na odgovarajući način i u ispravnom kontekstu može zapravo pomoći da se vaš blog ili veb sajt rangiraju više u rezultatima Google pretrage.

Iako se mnogi od nas tvrdoglavo povezuju sa veb sajtovima vlasti već godinama, ranije nije bilo stvarnih dokaza o pozitivnom uticaju koji to može imati na Vaš web sajt. Oduvek je bila jedna od onih nedokazanih „taktika“ koje su se činile prirodnim naprednijoj SEO kompaniji.

Pa, odlučili smo da planiramo, izvršimo i nadgledamo dugoročni eksperiment koji će ovom pojmu dodati verodostojnost.

Hipoteza

Otkrio sam da je u mnogim slučajevima, ako obrazloženje algoritamskog ponašanja ima smisla, često tačno i tačno.

U ovom slučaju, imajući u vidu da su odlazne veze na Vašem web sajtu u potpunosti pod Vašom kontrolom, ima smisla da Vas Google kažnjava ako veruju da učestvujete u šemama odlaznih veza koje su namenjene manipulisanju veb sajtova trećih strana. U stvari, oni imaju čitavu kaznu ručno dizajniranu posebno za takve slučajeve.

To je sve dobro i tačno, ali jedno pitanje o kome manje znamo je da li Googlovi algoritmi smatraju odlaznu, sledenu vezu, do uglednog izvora u kontekstu članka, pozitivan signal za rangiranje. I ja sam, kao i drugi SEO, uvek verovao da je to tačno. Ako bismo pokušali i objasnili razloge takvog ponašanja, to ne bi bilo previše teško. Uostalom, mi kao ljudi svakodnevno donosimo takve presude. Gledajući ljude koji se žele sprijateljiti s vama kao i ljude s kojima ste se družili u stvarnom životu, može nam dati snažan pokazatelj kakve ste osobe. Ugled dolazi od kompanije koju vodite. Zašto bi bilo toliko drugačije za veb stranice?

Ima savršenog smisla da kada bismo mi algoritam tražili obrasce za izračunavanje autoriteta neke osobe, jedan od tih obrazaca bi bio onaj s kim vas povezujete (tj. Link do).

Metod:

Ideja koju smo smislili je dovoljno jednostavna. Njegovo izvršenje pokazalo bi se mnogo izazovnije. Izmislili smo potpuno lažno novo čudo-lepotno jedinjenje pod nazivom „Fhilandocic“. Ovo je izmišljena reč koja je Googleu potpuno nepoznata i osigurali smo da nema rezultata pretraživanja u SERPS-u.

Napravili smo 10 veb lokacija sa člancima od 300 reči o novom proizvodu. Članci su imali uporedivu strukturu i dužinu teksta. Položaji ključnih reči bili su na sličnim lokacijama u članku kako bi sve bilo što više dosledno. Broj pominjanih ključnih reči koje su praćene bile su identične na svim veb lokacijama. Sve veb lokacije delile su ekvivalentni kod, ali izgledale su malo drugačije zahvaljujući izmenama css-a.

5 od 10 lokacija sadrži 3 odlazne veze veoma visokog autoriteta sa Univerzitetom Okford, Univerzitetom Cambridge i Institutom za genom

Prve dve su sadržavale URL kao tekst sidra. Treća veza sa Institutom za istraživanje genoma sadržavala je našu testnu frazu kao sidro.

 • Univerzitet Okford ukazuje na: http://www.ox.ac.uk/
 • Univerzitet u Kembridžu ukazuje na: https://www.cam.ac.uk/
 • Philandocic ukazuje na: http://www.genome.gov/19516567

U kopiju smo ugradili i kontrolnu varijablu kontrolne reči Ancludikis, koja je bila vezana tako da bismo rezultate mogli upoređivati sa usidrenom povezanom testnom frazom Philandocic. Ova fraza takođe nije vratila rezultate Googleu pre eksperimenta.

Obrazloženje je jednostavno. Želeli smo da vidimo da li povećanje rangiranja utiče samo na ključnu reč u sidru odlazne veze. Malo kao tekst sidra u dolaznoj vezi pozitivno bi uticao na tu ključnu reč u SERPS-u ili ako pozitivni rezultati uglednih odlaznih veza utiču na sadržaj stranice u celini. Imajući još jednu testnu reč koja nije hipervezana, možemo uporediti da vidimo da li postoji razlika u efektu između povezane i nevezane ključne reči.

Kako smo to uradili:

Ideja je jednostavna. Kupili smo 10 potpuno novih domena i uključili 6 spomena glavnog pojma kojim bismo pokušali da se svrstamo u [Philandocic]. U svakom smo članku spomenuli 2 vrlo visoka autoritativna povezana veb mesta. Na 5 veb lokacija navedeni su u običnom tekstu, dok su na ostalih 5 veb lokacija hiperveze.

Svi domeni su registrovani istovremeno da bi uklonili bilo kakav uticaj starosti domena. Sve domene su sadržavale 10 slučajnih, ali izgovorljivih znakova, a za sve domene potvrđeno je da sadrže 0 obima pretraživanja u Googleu. Sve veb lokacije su bile hostovane na istom hostu kako bi se smanjila bilo kakva pristranost vezana za hosting.

 • aveoningon.rs - Nema odlaznih veza
 • bistuluded.co.uk - Odlazne veze
 • chotoilame.co.uk - Nema odlaznih veza
 • dieatimide.co.uk - Odlazne veze
 • edikatstic.co.uk - Nema odlaznih veza
 • foppostler.co.uk - Odlazne veze
 • gamorcesed.co.uk - Nema odlaznih veza
 • Heabasumel.co.uk - Odlazne veze
 • iramebleta.hr - Nema odlaznih veza
 • jundbaramn.co.uk - Odlazne veze
 1. Svi su domeni blokirali sve robote dok sadržaj nije bio spreman i objavljen. To osigurava da Google ne pretraži domene u znatno drugačijim vremenima. Svaku smo preuzeli u Google-u. Povezani, nevezani, povezani itd kako bi se dodatno smanjila bilo kakva pristranost.
 2. Sve veb lokacije imale su dupliranu, ali sličnu strukturu naslova tagova
 3. Nakon što su veb lokacije bile spremne, nastavili smo cik-cak sekvencom, uklanjajući ograničenja robota i preuzimajući se pomoću Google Veb Master alata koji obezbeđuju da se prvo mesto indeksira na veb lokaciji nije povezana verzija, a zatim se naizmenično vrši dok sve 10 lokacija ne budu indeksirane. Nastavili smo sa sledećom veb stranicom nakon što je prethodna indeksirana i prikazana u Google indeksu i za naredbe Site: i cache:.
 4. Pretražili smo ključne fraze i snimili rezultate sa slikama.
 5. Pratili smo napredak rangiranja u poslednjih 5 meseci.

Praćene reči:

 • Philandocic
 • Ancludikis

Preduzete mere predostrožnosti:

 1. Smanjili smo sve povezane pretrage i posete sajtu
 2. Osigurali smo da se sva aktivnost vrši putem anonimnog načina.
 3. Nismo kliknuli na rezultate Google pretrage tokom praćenja.
 4. Sve veb lokacije objavljene u zig-zag načinu bez veze, bez veze, kako bi se osiguralo ravnomerno izlaganje bilo kakvim promenljivim.
 5. Sve veb lokacije oslobođene novih IP adresa. Svaki IP je imao svoj nalog Search Console-a sa kojeg se dohvatio.
 6. Osim mene i još jedne osobe u kompaniji, niko drugi eksterno nije znao stvarni domen ili testne fraze. To je učinjeno kako bi se osiguralo da nije došlo do kontaminacije podataka nezaštićenim klikovima i pogledima.

Rezultati:

Rezultati su jasni.

Odlazne relevantne veze na autoritativne stranice razmatraju se u algoritmima i imaju pozitivan uticaj na rangiranje.

Eksperiment smo završili 21. februara 2016. Tačno 5 meseci nakon njegovog započinjanja. Podaci koje smo sakupili su značajni i jedan od izazova koji smo imali bilo je da ih prenosimo na način koji je jasno pokazao stopu uspeha. Odlučili smo to učiniti sa dva odvojena grafikona za svaku ključnu frazu.

Zaključak:

Glavna stvar koju treba oduzeti od ovog testa je da iako ne znamo i nismo dokazali koliko su snažne odlazne veze u velikoj šemi stvari, dokazali smo da imaju pozitivan uticaj ako se pravilno koriste.

Što je još važnije, opovrgli smo stari mit o zadržavanju Pageranka koji po mom mišljenju nije učinio ništa drugo nego celokupnom internetu dok vebmasteri pokušavaju da sok od veze poveže u kući i polako erodira građevinske blokove interneta

Ako tražite usluge razvoja softvera najvišeg ranga, ne tražite dalje!

Šta nudim:

 • Razvoj veb stranica: Pretvorite vašu ideju u potpuno funkcionalnu veb stranicu.
 • Kreacija mobilnih aplikacija: Dostignite vašu publiku na svakom uređaju.
 • Prilagođena softverska rešenja: Softver prilagođen vašim poslovnim potrebama.
 • Upravljanje bazom podataka: Osigurajte da su vaši podaci strukturirani, sigurni i dostupni.
 • Konsultacije: Niste sigurni gde da počnete? Razgovarajmo o najboljim tehnološkim rešenjima za vaše ciljeve.

Sa godinama iskustva u tehničkoj industriji, usavršio sam svoje veštine kako bih pružio samo najbolje svojim klijentima. Pretvorimo vašu viziju u stvarnost. Kontaktirajte me danas da započnemo vaš sledeći digitalni projekat!