Google смернице за квалитет садржаја сајта

Овај текст сам преузео и превео на српски са Google конзоле за вебмастере, он говори о томе ШТА УГЛАВНОМ ТРЕБА ИЗБЕГАВАТИ приликом прављења сајта и његовог ажурирања садржаја.


Смернице
Смернице - Photo by Ivan Aleksic on Unsplash

Аутоматски генерисан садржај

Аутоматски генерисан садржи садржај који се генерише програмски. У случајевима када је намењен манипулисању рангирањем претраживања, а не помоћи корисницима, Google може предузети акције на таквом садржају. Они укључују, али нису ограничени на:

 • Текст који нема смисла за читаоца, али који може садржати кључне речи за претраживање.
 • Текст преведен од стране аутоматизованог алата без људског прегледа или курирања пре објављивања
 • Текст генерисан аутоматизованим процесима, као што су Маркови ланци
 • Текст генерисан техникама аутоматског синонимизирања или обмркавања
 • Текст генерисан стругањем Atom / RSS фида или резултатима претраге
 • Израда или комбиновање садржаја с различитих веб страница без додавања довољне вредности

Странице врата

Улазна врата су веб сајтови или странице које су створене да се високо рангирају за одређене упите претраживања.  Лоши су за кориснике, јер могу довести до више сличних страница у резултатима претраге корисника, при чему сваки резултат доводи корисника до истог одредишта.  Они такође могу довести кориснике на средње странице које нису толико корисне као крајње одредиште.

Ево неколико примера врата:

 • Има вишеструка имена домена или странице које циљају одређене регионе или градове који кориснике прилагођавају једној страници
 • Странице генерисане за ток посетилаца у стварни употребљиви или релевантни део веб сајтова
 • Углавном сличне странице које су ближе резултатима претраге него јасно дефинисана хијерархија која се може прегледавати

Изгребан садржај

Изгребан садржај
Изгребан садржај - Photo by T. Selin Erkan on Unsplash

Неки вебмастери користе садржај преузет („изрезан“) са других, угледнијих веб сајтова уз претпоставку да је повећање обима страница на њиховој веб страници добра дугорочна стратегија без обзира на релевантност или јединственост тог садржаја.  Чисто изрезан садржај, чак и из висококвалитетних извора, не може пружити никакву додатну вредност за Ваше кориснике без додатних корисних услуга или садржаја којег пружа Ваш веб сајт;  може у неким случајевима представљати и кршење ауторских права.  Вреди издвојити време за стварање оригиналног садржаја који раздваја вашу веб сајт.  Тако ће се посетиоци враћати и пружити корисније резултате корисницима који претражују на Google-у.

Неки примери стругања укључују:

 • Веб сајтови које копирају и поново објављују садржај с других веб сајтова без додавања оригиналног садржаја или вредности
 • Веб сајтови које копирају садржај с других веб сајтова, мало их модификују (на пример, заменом синонима или коришћењем аутоматизованих техника) и поново их објављују.
 • Веб сајтови које репродукују фидове са садржаја с других веб сајтова без пружања неке врсте јединствене организације или користи за корисника

Веб сајтови посвећени уградњи садржаја као што су видео, слике или други медији са других веб сајтова без значајне додане вредности за корисника

Партнер програми

Google смернице за вебмастере саветују Вам да креирате веб странице са оригиналним садржајем који корисницима даје додатну вредност.  Ово је посебно важно за сајтове који учествују у партнерским програмима.  Обично веб сајтови са придруженим партнерима садрже описе производа који се појављују на веб сајтовима широм придружене мреже.  Као резултат тога, веб сајтови које садрже углавном садржај из придружених мрежа могу претрпети у Google-овој ранг листи претраге, јер немају довољно додате вредности који их разликује од других веб сајтова на вебу.  Додана вредност значи додатни смислени садржај или карактеристике, попут додатних информација о цени, локацији куповине или категорији производа.

Google верује да чисте или „танке“ партнерске веб странице не пружају додатну вредност веб корисницима, посебно (али не само) ако су део програма који његов садржај дистрибуира преко мреже подружница.  Чини се да су ови веб сајтови или шаблони за колачиће или предлошке истог или сличног садржаја реплицираног на истом веб сајту или у више домена или језика.  Будући да страница с резултатима претраге може вратити неколико тих веб сајтова, све с истим садржајем, танке подружнице стварају фрустрирајуће корисничко искуство.

Прегледи танких подружница:

 • Странице са везама за придружене производе на којима су описи производа и прегледи копирани директно од оригиналног трговца без оригиналног садржаја или додане вредности.
 • Странице удруживања производа на којима је већина веб сајтова направљена због припадности и садрже ограничену количину оригиналног садржаја или додане вредности за кориснике.

Није сваки веб сајт која учествује у партнерском програму танка подружница.  Добре подружнице додају вредност, на пример нудећи оригиналне прегледе производа, оцене, навигацију производа или категорија и поређења производа.  Ако учествујете у придруженом програму, можете предузети неколико корака како бисте помогли да се ваш сајт издвоји и разликује Ваш веб сајт.

Садржај партнерског програма треба да чини само мањи део садржаја ваше веб странице ако садржај не садржи додатне функције.

Запитајте се зашто корисник жели прво да посети Ваш веб сајт, а не да директно посети оригиналног трговца.  Проверите да Ваш веб сајт додаје значајну вредност осим што је једноставно објављивање садржаја доступног од оригиналног трговца.

Када бирате придружени програм, изаберите категорију производа која одговара вашој публици.  Што је партнерски програм више усмерен на садржај Ваше веб странице, то ће јој додати већу вредност и већа је вероватноћа да ћете бити боље рангирани у резултатима Google претраге и зарадити новац од програма.  На пример, добро одржаван сајт о планинарењу у Алпама могао би да размотре повезано партнерство са добављачем који продаје планинарске књиге, а не канцеларијски материјал.

Користите свој веб сајт за изградњу заједнице међу својим корисницима.  Ово ће Вам помоћи да изградите лојалну читалачку публику, а такође може да створи и извор информација о теми о којој пишете.  На пример, форуми за дискусије, прегледи корисника и блогови нуде јединствен садржај и корисницима нуде вредност.

Нека Ваш садржај буде ажуриран и релевантан.  Свеже информације о теми повећавају вероватноћу да ће Googlebot претраживати ваш садржај и кликнути на њега корисници.

Чисте партнерске веб странице које се састоје од садржаја који се појављује на многим другим местима на вебу вероватно неће имати добре резултате у Google резултатима претраге и претраживачи могу негативно уочити.  Јединствен, релевантан садржај корисницима пружа вредност и разликује вашу веб страницу од осталих подружница, чинећи је вероватнијом да ће се рангирати у Google резултатима претраге.

Тајна преусмеравања

Преусмеравање је чин слања посетиоца на URL који је различит од оног који су првобитно затражили.  Постоји много добрих разлога за преусмеравање једне URL адресе на другу, као што је премештање веб сајта на нову адресу или обједињавање неколико страница у једну.

Међутим, нека преусмеравања претраживача заварају или приказују садржај људским корисницима који је другачији од оног који је доступан алатима за индексирање.  Кршење је смерница Google вебмастера за преусмеравање корисника на другу страницу са намером да прикаже садржај другачији од оног који је стављен на располагање претраживачу претраживача. Када се преусмеравање спроводи на овај начин, претраживач може индексирати оригиналну страницу, а не следити преусмеравање, док се корисници преусмере на циљ преусмеравања. Као и прикривање, ова пракса је варљива јер покушава да прикаже другачији садржај корисницима и Googlebot-у, а посетиоца може одвести негде другачије од места где су очекивали да оду.

Неки примери скривених преусмеравања укључују:

 • Тражилице приказују једну врсту садржаја док су корисници преусмерени на нешто значајно другачије.
 • Корисници десктопа добијају нормалну страницу, док су мобилни корисници преусмерени на потпуно другачији спам домен.

Коришћење JavaScript-а за преусмеравање корисника може бити легитимна пракса.  На пример, ако преусмерите кориснике на унутрашњу страницу након што су пријављени, можете то користити JavaScript.  Када прегледавате JavaScript или друге методе преусмеравања како бисте осигурали да се Ваш веб сајт придржава наших смерница, узмите у обзир намеру.  Имајте на уму да је 301 преусмеравање најбоље за премештање веб сајта, али можете да користите преусмеравање JavaScript-а у ту сврху ако немате приступ серверу свог веб сајта.

Шеме са везама

Све везе намењене манипулисању PageRank-ом или рангирањем веб сајта у резултатима Google претраживања могу се сматрати делом шеме веза и кршењем Google-ових смерница за вебмастере. Ово укључује свако понашање које манипулише везама према Вашем веб сајту или излазним везама са Вашег веб сајта.

Следе примери шема веза које могу негативно утицати на рангирање веб сајта у резултатима претраге:

 • Куповина или продаја линкова који пролазе PageRank. Ово укључује размену новца за линкове или постове који садрже везе; размена робе или услуга за везе; или слањем некоме „бесплатан“ производ у замену за њега који пише о њему и укључује везу
 • Прекомерна размена линкова („Веза за мене и ја ћу повезати са вама“) или партнерске странице искључиво ради умрежавања
 • Велики маркетинг чланака или кампање објављивања госта са текстуалним везама богатим кључним речима
 • Коришћење аутоматизованих програма или услуга за креирање веза до вашег веб сајта
 • Захтевање везе као део Услова пружања услуге, уговора или сличног аранжмана без да трећем власнику садржаја омогући избор квалификације излазне везе, уколико то желе.

Поред тога, прављење веза које уредник није поставио или потврдио власник странице на страници, иначе познате као неприродне везе, може се сматрати кршењем наших смерница. Ево неколико уобичајених примера неприродних веза које могу кршити наше смернице:

 • Текстуалне рекламе које пролазе PageRank
 • Огласни огласи или домаће оглашавање где се прима плаћање за чланке који укључују линкове који пролазе PageRank
 • Везе са оптимизованим текстом за сидрење у чланцима или саопштењима за медије дистрибуираним на другим веб сајтовима. На пример:
  На тржишту постоји много венчаница. Ако желите венчање, мораћете да одаберете најбољи прстен. Такође ћете морати да купите цвеће и венчаницу.
 • Линкови директорија или обележивача ниског квалитета
 • Скривене или неквалитетне везе богате кључним речима уграђене у виџете који се дистрибуирају на различитим веб сајтовима, на пример:
  Посетиоца ове странице: 1,472
  ауто осигурање
 • Широко дистрибуиране везе у подножјима или предлошцима различитих веб места
 • Коментари на форуму са оптимизованим везама у посту или потпису, на пример:
  Хвала, то је сјајна информација!
  - Paul
  Paula's pizza san diego pizza најбоља пица сан дијего

Имајте на уму да PPC рекламне везе (плати по клику) које не пренесу PageRank купцу огласа не крше наше смернице. Можете да спречите PageRank да прође на неколико начина, као што су:

 • Новођење везе да се спонзорише додавањем атрибута квалификације у a href ознаци
 • Преусмеравање веза до средње странице која је блокирана од претраживача са датотеком robots.txt

Најбољи начин да добијете друге веб сајтове за прављење висококвалитетних, релевантних веза до Вас је креирање јединствених, релевантних садржаја који могу природно стећи популарност у Интернет заједници. Стварање доброг садржаја исплати се: Линкови су обично уреднички гласови одабрани, а што више корисног садржаја имате веће су шансе да ће неко други пронаћи тај садржај вредан за своје читаоце и повезати га.

Ако видите веб сајт који учествује у шемама линкова намењеним манипулисању PageRank-ом, обавестите нас. Ваше податке користићемо за побољшање алгоритамског откривања таквих веза.

Прикривање

Прикривање се односи на праксу представљања различитих садржаја или URL адреса људским корисницима и претраживачима. Прикривање се сматра кршењем Google-ових смерница за вебмастере јер нашим корисницима пружа различите резултате него што су очекивали.

Неки примери скривања укључују:

 • Сервисање странице HTML текста претраживачима, док корисницима приказује страницу слика или Flash
 • Уметање текста или кључних речи у страницу само када кориснички агент који је тражи страницу је претраживач, а не људски посетилац

Ако ваша веб сајт користи технологије којима претраживачи имају проблема са приступом, попут JavaScript-а, слика или Flash-а, погледајте наше препоруке за омогућавање доступности тог садржаја претраживачима и корисницима без скривања.

Ако се веб сајт хакује, није реткост да хакер користи скривање да би хаковање отежао детекцију власника сајта.

Скривени текст и везе

Сакривање текста или веза у Вашем садржају како би се манипулисало Google-овом рангирањем претраживања може се сматрати лажним и представља кршење Google-ових смерница за вебмастере. Текст (попут прекомерних кључних речи) може се сакрити на неколико начина, укључујући:

 • Употреба белог текста на белој позадини
 • Пронажење текста иза слике
 • Коришћењем CSS-а за позиционирање текста ван екрана
 • Постављање величине фонта на 0
 • Сакривање везе повезивањем само једног малог знака - на пример, цртице у средини параграфа

Када процењујете свој веб сајт да бисте видели да ли садржи скривени текст или везе, потражите све што посетиоци ваше веб странице не могу лако да виде. Постоје ли неки текст или повезнице само за претраживаче, а не за посетиоце?

Међутим, не сматра се да је сав скривени текст варљив. На пример, ако ваша веб сајт укључује технологије којима претраживачи имају проблема са приступом, као што су JavaScript, слике или Flash датотеке, коришћењем описног текста за ове ставке може се побољшати доступност вашег веб сајта. Имајте на уму да многи људски посетиоци који користе читаче екрана, мобилне прегледаче, прегледаче без додатака и споро повезивање неће моћи да погледају ни овај садржај, а имаће користи и од описног текста. Доступност веб сајта можете да тестирате искључивањем JavaScript-а, Flash-а и слика у прегледачу или употребом текстуалног прегледача као што је Link. Неколико савета о томе како да учините свој веб сајт доступном укључују:

 • Слике: Употебите атрибут alt за пружање описног текста. Поред тога, препоручујемо употребу натписа и описног текста око слике који је разумљив људима. Погледајте овај чланак за више савета о објављивању слика.
 • JavaScript: Ставите исти садржај из JavaScript-а у ознаку noscript. Ако користите ову методу, проверите да ли је садржај потпуно исти као у садржају JavaScript-а и да ли се тај садржај приказује посетиоцима који у свом прегледачу немају омогућен JavaScript.
 • Видео снимци: Укључите описни текст о видеу у HTML. Такође бисте могли размотрити пружање транскрипата. Погледајте овај чланак за више савета о објављивању видео записа.

Невaжне кључне речи

„Пуњење кључних речи“ односи се на праксу учитавања веб странице кључним речима или бројевима у покушају да се манипулише рангирањем веб сајта у резултатима Google претраге. Често се ове кључне речи појављују на листи или групи или ван контекста (не као природна проза). Пуњење страница кључним речима или бројевима резултира негативним искуством корисника и може наштетити рангирању Вашег веб сајта. Усредсредите се на стварање корисног садржаја богатог информацијама који кључне речи користи на одговарајући начин и у контексту.

Примери пуњења кључних речи укључују:

 • Листе телефонских бројева без значајне додате вредности
 • Блокови текста који наводе градове и државе на којима се веб страница покушава сврстати
 • Понављање истих речи или фраза толико често да звучи неприродно, на пример:
  Продајемо хумидоре за цигаре по мери. Наши хумидори за цигаре су ручно рађени. Ако размишљате да купите прилагођени хумидор за цигаре, обратите се нашим специјалистима за хумидор за цигаре на custom.cigar.humidors@ekample.com.

Прављење страница са злонамерним садржајем

Дистрибуција садржаја или софтвера на Вашем веб сајту који се понаша другачије од онога што је корисник очекивао представља кршење Google смерница за вебмастере. Ово укључује све што на неочекиван начин манипулише садржајем на страници, преузима или извршава датотеке на корисниковом рачунару без њиховог пристанка или није у складу са Google нежељеним софтверским смерницама. Google не само да жели да корисницима пружи најрелевантније резултате претраге за њихове упите, већ и да их сачува на мрежи.

Неки примери злонамерног понашања укључују:

 • Промена или манипулисање локације садржаја на страници, тако да када корисник помисли да кликне на одређену везу или дугме, заправо је регистриран на другом делу странице.
 • Убацивање нових огласа или искачућих прозора на странице или замену постојећих огласа на веб страници са различитим огласима; или промовисање или инсталирање софтвера који то ради
 • Укључивање нежељених датотека у преузимање које је корисник тражио
 • Инсталирање злонамерног софтвера, тројана, шпијунског софтвера, огласа или вируса на корисников рачунар
 • Промена корисничке почетне странице или поставки претраживача без одобрења корисника

Кориснички генерисана нежељена пошта (спам)

Спам
Спам - Photo by Hannes Johnson on Unsplash

Google-ове смернице за вебмастере описују најбоље праксе за власнике веб сајтова и употреба техника које крше наше смернице може нас натерати да предузмемо акције на веб сајту. Међутим, нису све повреде смерница за вебмастере повезане са садржајем који је намерно створио власник веб сајта. Понекад злонамерни посетиоци или корисници могу да генеришу нежељен садржај на добром сајту. Овај нежељен садржај обично се генерише на веб сајтовима које корисницима омогућавају да креирају нове странице или на други начин додају садржај на веб сајту.

И ако добијете упозорење од Google-а о овој врсти нежељеног садржаја, добра вест је да генерално верујемо да је Ваш веб сајт довољно квалитетан да нисмо видели потребу да предузмемо ручне мере на целом веб сајту. Међутим, ако Ваш веб сајт садржи превише нежељеног садржаја на себи, то може утицати на нашу процену веб сајта, што може на крају резултирати ручним поступањем на целом веб сајту.

Неки примери нежељеног садржаја који је створио корисник укључују:

 • Нежељени налози на бесплатним домаћинима
 • Спамми објаве на форумима
 • Коментарисање нежељеним садржајем на блоговима

Будући да нежељени садржај који генерише корисник може загадити резултате Google претраге, препоручујемо вам да активно пратите и уклањате ову врсту нежељеног садржаја с веб сајта.

Начини за спречавање нежељених коментара

Коментари су сјајан начин да вебмастери изграде заједницу и читатељство. На жалост, често их злоупотребљавају спамери и некоректни корисници, од којих многи користе скрипте или други софтвер за генерисање и објављивање нежељене поште. Ако сте икада примили коментар који личи на рекламу или случајну везу на неповезан сајт, наишли сте на нежељену пошту.

Ова врста нежељене поште може бити штетна за ваш веб сајт на неколико начина, укључујући:

 • Садржај лошег квалитета на неким деловима веб сајта може да утиче на рангирање целокупног веб сајта.
 • Нежељена пошта/садржај може одвратити и изнервирати ваше кориснике и умањити углед Вашег веб сајта.
 • Ненамерни промет од неповезаног садржаја на вашем веб сајту може успорити ваш веб сајт и повећати трошкове пропусне ширине.
 • Google може уклонити или умањити странице које су преплављене од нежељене поште коју генерише корисник како би заштитио квалитет наших резултата претраге.
 • Садржај који спусти нежељени садржаји може довести до злонамерних веб сајтова који могу негативно утицати на ваше кориснике.

Важно је пронаћи начине како да заштитите свој веб сајт од ове злонамерне нежељене поште. Ево неколико идеја за смањење или спречавање нежељене поште на ваш веб сајт.

Двапут размислите о омогућавању књиге гостију или коментара

Странице препуне спама не остављају добар утисак о Вашем веб сајту. Ако ова функција корисницима не даје велику вредност или ако нећете имати времена да редовно надгледате коментаре, размислите о томе да их искључите. Већина софтвера за блоговање, попут Blogger-а, омогућиће вам да искључите коментаре за појединачне постове.

Укључите модерирање креирања коментара и профила

Модерирање коментара значи да се на вашој веб страници неће појавити коментари док се не прегледају и одобре. То значи да ћете потрошити више времена надгледајући своје коментаре, али то заиста може помоћи у побољшању корисничког искуства за ваше посетиоце. Посебно је корисно ако редовно објављујете о контроверзним темама, где емоције могу постати горљиве. Опште је доступна као поставка у вашем софтверу за блоговање, као што је Blogger.

Захтевање од људи да потврде стварну адресу е-поште приликом пријаве на нови налог може спречити многе нежељене ботове да аутоматски стварају налоге. Поред тога, можете поставити филтере да блокирају адресе е-поште које су сумњиве или долазе из услуга е-поште у које не верујете.

Користите алате против нежељене поште

Многи системи за коментарисање захтевају од корисника да докажу да је прави живи човек, а не гадан спам. Кориснику се прикаже обично изобличена слика (CAPTCHA) и тражи да упише слова или бројеве које види на слици. Неки CAPTCHA системи такође подржавају аудио CAPTCHA. Ово је прилично ефикасан начин спречавања нежељене поште.

Google-ова бесплатна услуга reCAPTCHA лако се имплементира на вашем веб сајту. Поред тога, подаци прикупљени од услуге користе се за побољшање процеса скенирања текста, као што су књиге, новине или мапе. Коришћењем reCAPTCHA не заштитите само свој веб сајт од нежељене поште; помажете у дигитализацији светских књига. Овде се можете пријавити ако желите бесплатно имплементирати reCAPTCHA на своју веб локацију. reCAPTCHA Додаци су доступни за популарне апликације и програмска окружења као што су ВордПресс и PHP.

Такође можете да погледате спољне алате који вам могу помоћи у борби против нежељене поште. На пример, ваш систем за управљање садржајем може имати на располагању корисне алате за инсталирање. Постоји и низ бесплатних алата као што је Project Honeypot који могу помоћи у спречавању и борби против нежељене поште коју генерише корисник на вашој веб локацији. Посетите њихове веб странице како бисте добили упутства о томе како имплементирати њихове алате.

Користите "без праћења" или више одређених атрибута

Заједно са Yahoo! и MSN, Google је пре неколико година представио HTML микроформат "без следећег садржаја", а атрибут је широко усвојен. Било која веза са атрибутима rel="nofollow" или специфичнијим атрибутима, као што је rel="sponsored", углавном се неће користити за израчунавање PageRank-а или за одређивање релевантности Ваших страница за кориснички упит. На пример, ако нежељена пошта у ваш коментар садржи везу:

<a href="http://www.example.com/"> Ово је лепо место! </a>

претвориће се у:

<a href="http://www.example.com/" rel="nofollow"> Ово је леп сајт! </a>

Или:

<a href="http://www.example.com/" rel="ugc"> Ово је леп сајт! </a>

Ова нова веза углавном неће бити узета у обзир при израчунавању PageRank-а. Ово неће спречити нежељену пошту, али ће избећи проблеме са пролажењем PageRank-а и одвратити спамере да циљају Ваш веб сајт. Многи веб сајтови за блоговање (као што је Blogger) подразумевано додају овај атрибут било којим објављеним коментарима.

Важно је пронаћи начине како да заштитите свој веб сајт од ове злонамерне нежељене поште. Ево неколико идеја за смањење или спречавање нежељене поште на ваш веб сајт.

Двапут размислите о омогућавању књиге гостију или коментара

Странице препуне спама не остављају добар утисак о Вашем веб сајту. Ако ова функција корисницима не даје велику вредност или ако нећете имати времена да редовно надгледате коментаре, размислите о томе да их искључите. Већина софтвера за блоговање, попут Blogger-а, омогућиће вам да искључите коментаре за појединачне постове.

Укључите модерирање креирања коментара и профила

Модерирање коментара значи да се на вашој веб страници неће појавити коментари док се не прегледају и одобре. То значи да ћете потрошити више времена надгледајући своје коментаре, али то заиста може помоћи у побољшању корисничког искуства за ваше посетиоце. Посебно је корисно ако редовно објављујете о контроверзним темама, где емоције могу постати горљиве. Опште је доступна као поставка у вашем софтверу за блоговање, као што је Blogger.

Захтевање од људи да потврде стварну адресу е-поште приликом пријаве на нови налог може спречити многе нежељене ботове да аутоматски стварају налоге. Поред тога, можете поставити филтере да блокирају адресе е-поште које су сумњиве или долазе из услуга е-поште у које не верујете.

Користите алате против нежељене поште

Многи системи за коментарисање захтевају од корисника да докажу да је прави живи човек, а не гадан спам. Кориснику се прикаже обично изобличена слика (CAPTCHA) и тражи да упише слова или бројеве које види на слици. Неки CAPTCHA системи такође подржавају аудио CAPTCHA. Ово је прилично ефикасан начин спречавања нежељене поште.

Google-ова бесплатна услуга reCAPTCHA лако се имплементира на вашем веб сајту. Поред тога, подаци прикупљени од услуге користе се за побољшање процеса скенирања текста, као што су књиге, новине или мапе. Коришћењем reCAPTCHA не заштитите само свој веб сајт од нежељене поште; помажете у дигитализацији светских књига. Овде се можете пријавити ако желите бесплатно имплементирати reCAPTCHA на своју веб локацију. reCAPTCHA Додаци су доступни за популарне апликације и програмска окружења као што су ВордПресс и PHP.

Такође можете да погледате спољне алате који вам могу помоћи у борби против нежељене поште. На пример, ваш систем за управљање садржајем може имати на располагању корисне алате за инсталирање. Постоји и низ бесплатних алата као што је Project Honeypot који могу помоћи у спречавању и борби против нежељене поште коју генерише корисник на вашој веб локацији. Посетите њихове веб странице како бисте добили упутства о томе како имплементирати њихове алате.

Користите "без праћења" или више одређених атрибута

Заједно са Yahoo! и MSN, Google је пре неколико година представио HTML микроформат "без следећег садржаја", а атрибут је широко усвојен. Било која веза са атрибутима rel="nofollow" или специфичнијим атрибутима, као што је rel="sponsored", углавном се неће користити за израчунавање PageRank-а или за одређивање релевантности Ваших страница за кориснички упит. На пример, ако нежељена пошта у ваш коментар садржи везу:

<a href="http://www.example.com/"> Ово је лепо место! </a>

претвориће се у:

<a href="http://www.example.com/" rel="nofollow"> Ово је леп сајт! </a>

Или:

<a href="http://www.example.com/" rel="ugc"> Ово је леп сајт! </a>

Ова нова веза углавном неће бити узета у обзир при израчунавању PageRank-а. Ово неће спречити нежељену пошту, али ће избећи проблеме са пролажењем PageRank-а и одвратити спамере да циљају Ваш веб сајт. Многи веб сајтови за блоговање (као што је Blogger) подразумевано додају овај атрибут било којим објављеним коментарима.

Спречите приказивање непоузданог садржаја у претрази

Ако Ваш веб сајт дозвољава корисницима да креирају странице попут страница са профилима, нитима на форумима или веб локацијама, можете одвратити од злоупотребе нежељене поште спречавањем појављивања новог или непоузданог садржаја у претраживању.

На пример, можете користити мета-стандард noindex да блокирате приступ страницама за нове и још неверификоване кориснике.

Или можете користити стандард robots.txt да бисте привремено блокирали страницу:

Онемогући: /guestbook/nevpost.php

Једном када верујете да је корисник легитиман, а није спамер, можете уклонити ограничења индексирања. Постоји неколико начина на које можете знати да ли је нови корисник нежељене поште, укључујући употребу сигнала из ваше заједнице.

Потражите помоћ од своје заједнице

Ваши корисници брину о Вашем веб сајту и нервира их нежељена пошта. Нека вам помогну да решите проблем.

Дозволите поузданим корисницима да означе нежељене коментаре или теме када их виде. Ова врста система се може злоупотребити, тако да треба пазити како се имплементира. Једна опција је да привремено уклоните пост или нит која је прешла праг нежељених извештаја све док га ручно не прегледате.

Стварање система репутације корисника не само да може да вам помогне у привлачењу корисника, већ може и да идентификује нежељену пошту. Будући да многи нежељени коментари желе свој садржај у претраживачима, размислите о додавању метаознаке робота noindex на постове који долазе од нових корисника који немају никакву репутацију у вашој заједници. Затим, након неког времена, када корисник стекне углед, можете дозволити да се њихови постови индексирају. То ће значајно демотивисати нежељене пошиљаоце од покушаја објављивања у вашој заједници.

Користите црну листу да спречите поновљене покушаје нежељене поште

Када пронађете један нежељени профил, јед ноставно га уклоните. На пример, ако видите неколико нежељених профила који долазе са исте IP адресе, можете да додате ту IP адресу у трајну листу забране.

Пратите свој веб сајт због нежељеног садржаја

Један од најбољих алата за то су Google Alerts. Подесите веб локацију: постављајте питање користећи кључне речи комерцијалне или одрасле особе које не бисте очекивали да видите на својој веб локацији. Google Alerts је такође одличан алат за помоћ у откривању хакованих страница.

Пријавите нежељену пошту, плаћене везе или злонамерни софтвер

Ако у Google-овим резултатима претраге нађете информације за које верујете да потичу од нежељене поште (спам), плаћених веза или злонамерног софтвера, ево како вам могу помоћи.

Спам

Ако је сајт нежељен, реците нам о томе! Google озбиљно схвата нежељену пошту и истражује пријављене случајеве. Ови извештаји се директно достављају нашем вебспам тиму и користе се за осмишљавање скалабилних решења за борбу против нежељене поште.

Поднесите извештај о нежељеној пошти (потребан је Google налог)

Плаћени линкови

Куповином или продајом веза које пролазе кроз PageRank може се умањити квалитет резултата претраге. Учествовање у шемама веза крши смернице за Google вебмастере и може негативно утицати на рангирање сајта у резултатима претраге.

Ако верујете да је веб сајт ангажован на куповини или продаји веза које пролазе кроз PageRank, молимо вас да нам кажете о томе.

Злонамерни програми

Ако верујете да је веб сајт заражен злонамерним софтвером, молимо да то пријавите да би Google предузео одговарајуће мере.

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

 • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
 • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
 • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
 • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
 • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!