Густоћа кључних речи (СЕО)

Да ли је то још увек битно за СЕО?
Да ли је то још увек битно за СЕО? - Photo by Amador Loureiro on Unsplash

Густина кључних речи је основни концепт оптимизације за претраживаче (СЕО). Важно је да схватите како функционише густина кључних речи, јер може имати директан утицај на видљивост садржаја Вашег веб сајта на страницама резултата претраживача (СЕРПс) и на трошкове ваших маркетиншких кампања на мрежи.

Међутим, релативна важност густине кључних речи у већини алгоритама за рангирање претраживача, укључујући Гоогле-ове, мењала се током година, па је посебно кључно разумети како ће овај концепт утицати на ваш СЕО у свету после Панде.

Шта је густина кључних речи?

Густина кључне речи односи се на број појављивања кључне речи на датој веб страници или у некој целини садржаја као омер или проценат укупног броја речи. То се такође понекад назива фреквенција кључне речи или фреквенција са којом се одређена кључна реч појављује на веб страници.

Формула густине кључне речи

Густина кључне речи такође се може израчунати као специфична цифра, ако треба. Да бисте одредили густину кључних речи на веб страници, једноставно поделите број спомињања одређене кључне речи на укупан број речи на страници - добијена цифра је густина кључне речи на тој страници.

Шта је ТФ-ИДФ?

Напреднији начин мерења густине кључних речи, ТФ-ИДФ означава „термин фреквенција и обрнута фреквенција документа“. Ова статистика се често користи у проналажењу информација или извлачењу текста као начина утврђивања важности одређеног израза у документу. Варијације ТФ-ИДФ-а могу да користе претраживачи у одређеним околностима да би квантификовали релевантност садржаја странице за корисников упит за претрагу, али као и увек, многи други СЕО фактори ступају у игру.

Која је права густина кључних речи за СЕО?

Као и са практично свим аспектима СЕО-а, не постоје јасно дефинисана „правила“ када је у питању густина кључних речи. Нећете пронаћи никакве смернице од Гоогле-а које вам тачно говоре колико кључних речи треба да садржи садржај, нити постоје одређене цифре или статистике на које се можете ослонити колико би кључне речи морале или не треба да се појављују на вашој веб локацији.

Међутим, постоје нека разматрања која Вам могу помоћи да осигурате да је ваш садржај оптимизован што може повећати видљивост вашег садржаја и побољшати целокупно искуство Ваше публике.

Шта је са варијантама кључних речи?

Циљање кључних речи и даље је основа великог броја данашњих СЕО техника, а још једна најбоља СЕО пракса коју бисте требали размотрити је усвајање варијанти кључних речи.

Варијанте кључних речи су мале варијације за одређену кључну реч. На пример, корисник који претражује половне аутомобиле на продају може да користи појмове за претрагу који нису „половни аутомобили на продају“ када покушава да пронађе продавца. Они могу користити „рабаљена возила на продају“ или неки други, али уско повезани израз за претрагу, као што је једна од кључних речи приказаних на слици изнад.

Намера кључне речи која стоји иза ових претрага је иста - корисник жели да пронађе и вероватно купи половни аутомобил - али саме кључне речи могу се прилично разликовати. Због тога је важно циљати варијанте кључних речи, јер то предвиђа бројне начине на које потенцијални потенцијал може пронаћи ваше предузеће током Гоогле претраге, максимизирајући потенцијалну видљивост за снажно комерцијалне упите.

Међутим, концепт варијанти кључних речи је такође веома нијансиран, што може довести до грешака и пропуштених прилика ако се са њима погрешно поступа. Наше кључне речи „јефтини хотели“ из претходних су сјајни примери варијанти кључних речи које могу бити проблематичне за новопридошле СЕО.

Сама по себи, ова варијанта кључних речи - „јефтини хотели Крагујевац“, „јефтини хотели Чачак“ и тако даље - нису „лоше“ кључне речи. Они још увек могу бити релевантни и корисни, као што би били они који траже смештај у већим градовима широм света. Међутим, могу бити штетни ако се натрпају на веб страницу, као што смо претходно успоставили. То значи да морате бити опрезни и добро просуђивати када одлучите да у свој садржај уврстите варијанте кључних речи.

Укратко, можете и требате користити варијације кључних речи на појединачним веб страницама и на целом веб сајту да бисте максимализовали видљивост и увидели што широј - и релевантној - публици, али ипак би требало да циљате само на једну кључну реч или варијанту кључних речи по 200 речи копије.

Шта је кластерисање кључних речи?

Када је у питању Гоогле-ов алгоритам претраге, релевантност је пресудна. Иако је важно избегавати препуњавање веб страница кључним речима, верује се да Гоогле-ови алгоритми „траже“ групе семантички повезаних кључних речи у веб садржају ради контекстуалних трагова шта је тај садржај и шта он чини.

То је основа концепта познатог као „груписање кључних речи“.

Када Гоогле-ови пауци - софтверски програми који „пузају“ и индексирају странице веб сајта - наилазе на кључне речи на веб страници, ови програми често контекстуализују кључне речи у односу на садржај који их окружује. То значи да Гоогле „очекује“ да ће одређене кључне речи бити присутне у односу на друге кључне речи. Као такво, „удруживање“ релевантних кључних речи може бити веома ефикасан начин повећања видљивости.

На пример, могли бисмо претражити Гоогле да бисмо пронашли највише планинске врхове у Србији:

Као што видимо, пружили смо серију резултата (серија слика у вртуљку) од којих сваки садржи висину сваке планине измерене у метрима. Најбољи резултат органског претраживања, као што то често бива, је унос Википедије за листу највиших планинских врхова у Србији, захваљујући изузетно јаком профилу везе Википедије.

Рецимо да радите као менаџер садржаја за туризам. Желите пост на блогу о највишим планинама у Србији високо рангирати, тако да пишете списак о највишим планинама Србије. Гоогле "зна" да је које су то планине, па Гоогле "очекује" да се те кључне речи појаве у садржају о највишим планинама Србије.

С обзиром да је оваквa чланак обично структуриран као листа која обично укључује и неколико других планина које се виде на горњој слици, Гоогле такође може потражити ове контекстуално релевантне кључне речи у овом садржају, јер су ове кључне речи често груписане заједно. Укључивање других јединствених, али уско релевантних кључних речи у кластере попут ове, може бити одличан начин да побољшате релевантност, а самим тим и видљивост вашег садржаја.

Испитајте рано, често тестирајте

Као и код скоро свега у свету СЕО-а, приликом доношења одлука о циљању кључних речи, укључујући густину, пресудно је коришћење података, а не претпоставки.

Обавезно тестирајте копију, садржај и огласе на веб локацији како бисте били сигурни да нећете намерно наштетити видљивости веб сајта или огласа у резултатима претраге. Ако приметите пад у промету или удео појављивања, спроведите А / Б тестове свог садржаја и копирајте да бисте видели да ли смањење густине кључних речи побољшава ваше рангирање.

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

  • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
  • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
  • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
  • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
  • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!