Одлазне везе које се користе као сигнал за рангирање

Напомена: овај чланак сам преузео са интернета и превео, јер сам се одушевио што разбија мит да одлазне везе слабе ранг Ваше странице. Ако Вам треба квалитетан веб сајт и ако Вам требају консултације у вези са СЕО јавите ми се.

Унутар заједнице интернет маркетинга постоје разни митови и басне. Велика већина њих је неутемељена, непроверена и недоказана. Међутим, препозната и уобичајена чињеница је да долазни линкови могу имати позитиван, као и негативан утицај на ауторитет ваше веб странице и заузврат, њено рангирање. Оно што је мање очигледно и мање тестирано је ефекат који одлазне везе могу имати.

Одлазне везе које се користе као сигнал за рангирање
Одлазне везе које се користе као сигнал за рангирање - Photo by israel palacio on Unsplash

Више пута сам изненађен што смо се често сусретали с апсурдним и старомодним уверењем да Pagerank треба религиозно чувати унутар веб странице и да било који одлазни линк 'разбија' ауторитет ваше веб странице (као дигитална PR агенција, то је нешто што често видите све када делите изузетан садржај са вебмастерима и новинарима који су подешени да држе ручну страницу на веб сајту постављањем свих спољних веза без претходног праћења или једноставно не повезујући чак ни са висококвалитетним, изузетно релевантним веб локацијама).

Reboot Online има мали тим талентованих новинара који производе квалитетне студије, тестове и анкете. Међутим, у фази информисања о кампањи, која је, у основи, све о томе да се овај садржај скрене пажњи утицајних чланова, налазимо да се власници сајтова још увек нерадо повезују са било којим спољним изворима.

Много је одличних извора информација о томе зашто бисте се требали позивати на угледне изворе, па охрабрујем свакога ко ово чита, да проведе неколико минута читајући ове објаве. Већи део мрежног материјала на ову тему инсинуира да ће, осим очигледног позитивног корисничког искуства које ће повезивање пружити, могао бити и стварни фактор рангирања за Google. Укратко, они теоретишу да повезивање на ауторитативне веб локације на одговарајући начин и у исправном контексту може заправо помоћи да се ваш блог или веб сајт рангирају више у резултатима Google претраге.

Иако се многи од нас тврдоглаво повезују са веб сајтовима власти већ годинама, раније није било стварних доказа о позитивном утицају који то може имати на Ваш веб сајт. Одувек је била једна од оних недоказаних „тактика“ које су се чиниле природним напреднијој СЕО компанији.

Па, одлучили смо да планирамо, извршимо и надгледамо дугорочни експеримент који ће овом појму додати веродостојност.

Хипотеза

Открио сам да је у многим случајевима, ако образложење алгоритамског понашања има смисла, често тачно и тачно.

У овом случају, имајући у виду да су одлазне везе на Вашем веб сајту у потпуности под Вашом контролом, има смисла да Вас Google кажњава ако верују да учествујете у шемама одлазних веза које су намењене манипулисању веб сајтова трећих страна. У ствари, они имају читаву казну ручно дизајнирану посебно за такве случајеве.

То је све добро и тачно, али једно питање о коме мање знамо је да ли Google-ови алгоритми сматрају одлазну, следену везу, до угледног извора у контексту чланка, позитиван сигнал за рангирање. И ја сам, као и други СЕО, увек веровао да је то тачно. Ако бисмо покушали и објаснили разлоге таквог понашања, то не би било превише тешко. Уосталом, ми као људи свакодневно доносимо такве пресуде. Гледајући људе који се желе спријатељити с вама као и људе с којима сте се дружили у стварном животу, може нам дати снажан показатељ какве сте особе. Углед долази од компаније коју водите. Зашто би било толико другачије за веб странице?

Има савршеног смисла да када бисмо ми алгоритам тражили обрасце за израчунавање ауторитета неке особе, један од тих образаца би био онај с ким вас повезујете (тј. Линк до).

Метод:

Идеја коју смо смислили је довољно једноставна. Његово извршење показало би се много изазовније. Измислили смо потпуно лажно ново чудо-лепотно једињење под називом „Fhilandocic“. Ово је измишљена реч која је Google-у потпуно непозната и осигурали смо да нема резултата претраге у SERPS-у.

Направили смо 10 веб локација са чланцима од 300 речи о новом производу. Чланци су имали упоредиву структуру и дужину текста. Положаји кључних речи били су на сличним локацијама у чланку како би све било што више доследно. Број помињања кључних речи које су праћене биле су идентичне на свим веб локацијама. Све веб локације делиле су еквивалентни код, али изгледале су мало другачије захваљујући изменама css-а.

5 од 10 локација садржи 3 одлазне везе веома високог ауторитета са Универзитетом Оксфорд, Универзитетом Кембриџ и Институтом за геном

Прве две су садржавале URL као текст сидра. Трећа веза са Институтом за истраживање генома садржавала је нашу тестну фразу као сидро.

 • Универзитет Оксфорд указује на: http://www.ox.ac.uk/
 • Универзитет у Кембриџу указује на: https://www.cam.ac.uk/
 • Philandocic указује на: http://www.genome.gov/19516567

У копију смо уградили и контролну варијаблу контролне речи Ancludikis, која је била везана тако да бисмо резултате могли упоређивати са усидреном повезаном тестном фразом Philandocic. Ова фраза такође није вратила резултате Google-у пре експеримента.

Образложење је једноставно. Желели смо да видимо да ли повећање рангирања утиче само на кључну реч у сидру одлазне везе. Мало као текст сидра у долазној вези позитивно би утицао на ту кључну реч у SERPS-у или ако позитивни резултати угледних одлазних веза утичу на садржај странице у целини. Имајући још једну тестну реч која није хипервезана, можемо упоредити да видимо да ли постоји разлика у ефекту између повезане и неповезане кључне речи.

Како смо то урадили:

Идеја је једноставна. Купили смо 10 потпуно нових домена и укључили 6 спомена главног појма којим бисмо покушали да се сврстамо у [Philandocic]. У сваком смо чланку споменули 2 веома висока ауторитативна повезана веб места. На 5 веб локација наведени су у обичном тексту, док су на осталих 5 веб локација хипервезе.

Сви домени су регистровани истовремено да би уклонили било какав утицај старости домена. Све домене су садржале 10 случајних, али изговорљивих знакова, а за све домене потврђено је да садрже 0 обима претраге у Google-у. Све веб локације су биле хостоване на истом хосту како би се смањила било каква пристрасност везана за хостинг.

 • aveoningon.rs - Нема одлазних веза
 • bistuluded.co.uk - Одлазне везе
 • chotoilame.co.uk - Нема одлазних веза
 • dieatimide.co.uk - Одлазне везе
 • edikatstic.co.uk - Нема одлазних веза
 • foppostler.co.uk - Одлазне везе
 • gamorcesed.co.uk - Нема одлазних веза
 • Heabasumel.co.uk - Одлазне везе
 • iramebleta.hr - Нема одлазних веза
 • jundbaramn.co.uk - Одлазне везе
 1. Сви су домени блокирали све роботе док садржај није био спреман и објављен. То осигурава да Гоогле не претражи домене у знатно другачијим временима. Сваку смо преузели у Гоогле-у. Повезани, неповезани, повезани итд. како би се додатно смањила било каква пристрасност.
 2. Све веб локације имале су дуплирану, али сличну структуру наслова тагова.
 3. Након што су веб локације биле спремне, наставили смо цик-цак секвенцом, уклањајући ограничења робота и преузимајући се помоћу Google Web Master алата који обезбеђују да се прво место индексира на веб локацији није повезана верзија, а затим се наизменично врши док све 10 локација не буду индексиране. Наставили смо са следећом веб страницом након што је претходна индексирана и приказана у Google индексу и за наредбе Site: и cache:.
 4. Претражили смо кључне фразе и снимили резултате са сликама.
 5. Пратили смо напредак рангирања у последњих 5 месеци.

Праћене речи:

 • Philandocic
 • Ancludikis

Предузете мере предострожности:

 1. Смањили смо све повезане претраге и посете сајту
 2. Осигурали смо да се сва активност врши путем анонимног начина.
 3. Нисмо кликнули на резултате Google претраге током праћења.
 4. Све веб локације објављене у зиг-заг начину без везе, без везе, како би се осигурало равномерно излагање било каквим променљивим.
 5. Све веб локације ослобођене нових IP адреса. Сваки IP је имао свој налог Search Console-а са којег се дохватио.
 6. Осим мене и још једне особе у компанији, нико други екстерно није знао стварни домен или тестне фразе. То је учињено како би се осигурало да није дошло до контаминације података незаштићеним кликовима и погледима.

Резултати:

Резултати су јасни.

Одлазне релевантне везе на ауторитативне странице разматрају се у алгоритмима и имају позитиван утицај на рангирање.

Експеримент смо завршили 21. фебруара 2016. Тачно 5 месеци након његовог започињања. Подаци које смо сакупили су значајни и један од изазова који смо имали било је да их преносимо на начин који је јасно показао стопу успеха. Одлучили смо то учинити са два одвојена графикона за сваку кључну фразу.

Закључак:

Главна ствар коју треба одузети од овог теста је да иако не знамо и нисмо доказали колико су снажне одлазне везе у великој шеми ствари, доказали смо да имају позитиван утицај ако се правилно користе.

Што је још важније, оповргли смо стари мит о задржавању Pageranka који по мом мишљењу није учинио ништа друго него целокупном интернету док вебмастери покушавају да сок од везе повеже у кући и полако еродира грађевинске блокове интернета

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

 • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
 • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
 • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
 • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
 • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!