Организујте хијерархију веб сајта

Организујте хијерархију веб сајта - Photo by Edvard Alexander Rølvaag on Unsplash

Схватите како претраживачи користе URL адресе

Претраживачима треба јединствена URL адреса по комаду садржаја да би могли пузати и индексирати тај садржај и упутити кориснике на њега. Различити садржаји - на пример, различити производи у продавници - као и модификовани садржај - на пример, преводи или регионалне варијације - морају да користе одвојене URL адресе да би се приказали у претраживању на одговарајући начин.

URL-ови су углавном подељени у више различитих одељака:

протокол://име_домаћина/стаза/име_датотеке?упит#фрагмент

Google препоручује да сви веб сајтови користе https: // када је то могуће. 

Пут, име датотеке и низ упита одређују коме се садржају с вашег сервера приступа. Ова три дела разликују велика и мала слова, тако да ће „FILE“ URL-у бити другачији од „file“. Име и протокол домаћина не разликују велика и мала слова; горњи или доњи слој тамо не би играо улогу.

Фрагмент (у овом случају „#info“) генерално идентификује на који део странице прегледач долази. Пошто је сам садржај обично исти без обзира на фрагмент, претраживачи обично игноришу било који коришћени фрагмент.

Када се упућује на почетну страницу, коса црта иза имена хоста није обавезна јер води до истог садржаја („https://ekample.com/“ исто је као „https://ekample.com“). За стазу и назив датотеке, крајња коса црта видеће се као другачији URL (сигнализирајући датотеку или директоријум), на пример, „https://ekample.com/riba“ није исто што и „https: // ekample.com/riba/ ".

Навигација је важна за претраживаче

Навигација веб страницама је важна јер помаже посетиоцима да брзо пронађу жељени садржај. Такође може да помогне претраживачима да разумеју који садржај вебмастера сматра важним. Иако се резултати претраге Google-а пружају на нивоу странице, Google такође воли имати осећај какву улогу страница игра у већој слици веб сајта.

Планирајте навигацију на основу своје почетне странице

Све веб локације имају почетну или „коренску“ страницу, која је обично страница која се најчешће налази на веб сајту и место за навигацију многих посетилаца. Ако на вашој веб страници нема само неколико страница, требало би размишљати о томе како ће посетиоци прећи са опште странице (ваше матичне странице) на страницу која садржи одређенији садржај. Имате ли довољно страница у одређеном тематском подручју да би имало смисла креирати страницу која описује ове повезане странице (на пример, root страница -> сродна листа тема -> одређена тема)? Да ли имате стотине различитих производа које је потребно сврстати у више страница и страница подкатегорије?

Коришћење „листе хлебних мрвица (breadcrumb)“

Breadcrumb је низ унутрашњих веза на врху или на дну странице који омогућава посетиоцима да се брзо пребаце на претходни одељак или на почетну страницу. Многе хлебне мрвице имају најопштију страницу (обично коренску страницу) као прву, крајњу леву везу и набрајају специфичне делове удесно. Препоручујемо да користите breadcrumb структуирани податак приликом приказивања хлебних мрвица.

Креирајте једноставну страницу за навигацију за кориснике

Навигациона страница је једноставна страница на вашој веб локацији која приказује структуру Ваше веб странице и обично се састоји од хијерархијског пописа страница на вашој веб локацији. Посетиоци могу да посете ову страницу ако имају проблема са проналажењем страница на вашој веб локацији. Иако ће претраживачи такође посећивати ову страницу, и тако ће добити добру покривеност страница на вашој веб локацији, она је углавном намењена људским посетиоцима.

Најбоље праксе

Створите хијерархију која природно тече

Нека корисницима буде што једноставније прећи од општег садржаја до одређенијег садржаја који желе на вашем веб сајту. Додајте странице за навигацију када то има смисла и ефикасно их укључите у своју унутрашњу структуру веза. Проверите да ли су све странице на вашем веб сајту доступне путем веза и да не захтевају функционалност интерне „претраге“. Повежите се на референтне странице, где је год то могуће, како бисте омогућили корисницима да открију сличан садржај.

Избегавајте:

 • Стварање сложених веб сајтова за навигацију, на пример, повезивање сваке странице на вашем веб сајту са сваком другом страницом.
 • Не исецајте превише Ваш садржај (тако да је потребно двадесет кликова да се дође са почетне странице).

Користите текст за навигацију

Контрола већине навигације са странице на страницу на Вашем веб сајту путем текстуалних веза олакшава претраживачима да претражују и разумеју Ваш веб сајт. Када користите JavaScript за креирање странице, користите „a“ елементе са URL-овима као вредности атрибута „href“ и генеришите све ставке менија при учитавању странице, уместо да чекате корисничку интеракцију.

Избегавајте:

 • Имати навигацију у потпуности засновану на сликама или анимацијама.
 • Захтевање руковања догађајима заснованим на скрипту или додацима за навигацију.

Направите навигациону страницу за кориснике, sitemap за претраживаче

Укључите једноставну навигациону страницу за целокупну страницу (или најважније странице, ако имате стотине или хиљаде) за кориснике. Направите XML датотеку сitemап-а како бисте осигурали да претраживачи открију нове и ажуриране странице на Вашем веб сајту, наводећи све релевантне URL адресе заједно са последњим датумима модификације примарног садржаја.

Избегавајте:

 • Оставите да Ваша навигациона страница застари са прекинутим везама.
 • Израда странице за навигацију која једноставно приказује странице без организовања, на пример по теми.

Прикажи корисне 404 странице

Корисници ће повремено доћи на страницу која не постоји на Вашем веб сајту, било ако следе неисправну везу или укуцају у погрешну URL адресу. Имајући прилагођену страницу 404 на страни која љубазно води кориснике на радну страницу на Вашем веб сајту може значајно побољшати корисников доживљај. Ваша страница 404 вероватно би требало да има везу на Вашу матицну страницу и такође може да пружа везе до популарног или сродног садржаја на Вашем веб сајту. Можете да користите Google Search Console да пронађете изворе URL-ова који узрокују грешке „not found“.

Избегавајте:

 • Омогућавање индексирања ваших 404 страница у претраживачима (проверите да ли је Ваш веб сервер подешен да даје HTTP статусни код 404 или - у случају веб сајтова заснованих на ЈаваСцрипту - укључује метаознаку роботских датотека ноиндекс када су непостојеће странице затражене).
 • Блокирање претраживања 404 странице кроз датотеку robots.txt.
 • Давање само нејасне поруке попут „Није пронађено“, „404“ или уопште нема странице 404.
 • Коришћење дизајна за 404 странице који није у складу са остатком Вашег веб сајта.

Једноставни URL-ови преносе информације о садржају

Стварање описних категорија и назива датотека за документе на вашој веб страници не само да вам помаже да боље одржите своју веб локацију, већ могу да креирају и једноставније „пријатељске“ URL адресе за оне који желе да повежу са вашим садржајем. Посетиоци могу бити застрашени са изузетно дугим и загонетним URL-овима који садрже мало препознатљивих речи.

URL-ови се приказују у резултатима претраге

На крају, запамтите да се URL документа обично приказује у резултатима претраге на Google-у испод наслова документа.

Google је добар у претраживању свих врста структура URL-ова, чак и ако су прилично сложене, али трошење времена за поједностављивање URL-ова је добра пракса.

Најбоље праксе

Користите речи у URL-овима

URL-ови са речима који су релевантни за садржај и структуру ваше веб странице су једноставнији за посетиоце који прегледају вашу локацију.

Избегавајте:

 • Користите дугачке URL-ове с непотребним параметрима и ID-ом сесије.
 • Одабир генеричких назива страница као што је "страница1.html".
 • Коришћење претераних кључних речи попут "фудбал-лопте-фудбал-лопте-фудбаллопте.html".

Креирајте једноставну структуру директорија

Користите структуру директорија која добро организује Ваш садржај и олакшава посетиоцима да знају где се налази на Вашем веб сајту. Покушајте да користите структуру свог директорија да назначите врсту садржаја који се налази на тој URL адреси.

Избегавајте:

 • Постојање дубоког уметања у поддиректоријуме попут "... /dir1/dir2/dir3/dir4/dir5/dir6/страница.html".
 • Коришћење имена директорија која немају везе са садржајем у њима.

Наведите једну верзију URL-а да бисте приступили документу

Да бисте спречили повезивање корисника на једну верзију URL-а, а друге на другу верзију (ово би могло поделити репутацију тог садржаја између URL-ова), усредсредите се на коришћење и упућивање на један URL у структури и на интерно повезивање ваших страница. Ако утврдите да људи приступају истом садржају путем више URL-ова, постављање преусмеравања 301 са непожељних URL-ова на доминантни URL је добро решење за то. Такође можете користити канонски URL или користити елемент везе rel="canonical" ако не можете да преусмерите са редирекцијом.

Избегавајте:

 • Ако странице из поддомена и коренског директоријума приступају истом садржају, на пример, "domain.com/страница.html" и "sub.domain.com/страница.html".

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

 • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
 • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
 • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
 • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
 • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!