Програмирање базе података

Израда базе података
Базе података физички не видимо, али их правимо

База података је колекција података организованих за брзо претраживање и приступ, која заједно са системом за администрацију, организовање и меморисање тих података, чини систем базе података. Ове базе података могу бити различитих врста, укључујући релацијске, објектно-релацијске, хијерархијске и мрежне базе података, свака са својим јединственим карактеристикама и предностима. (О базама података са Википедије)

Израда базе података

Када радите са већим бројем различитих података, неопходна Вам је база података. База се физички креира на хард диску. У случају Мицрософт СКЛ Сервер-а, база углавном има две датотеке. Једна датотека садржи структуру и податке, док друга садржи привремене записе. Важно је чувати датотеку са структуром и подацима на више дискова који се понашају као 1, са могућношћу обнове у случају квара. У овом контексту, брзина није најважнија - кључно је очување података. Датотека са привременим записима (лог) није толико битна, стога је за њу важно да се брзо снима на диск(ове).

Аутоматско копирање базе података

Како би се подаци очували у случају пада система или напада хакера, праве се резервне копије базе података. Овај процес се аутоматски извршава у одређеним интервалима. Ако користите Мицрософт СКЛ Сервер и ако је база у фулл рецовери моду, потребно је правити и резервне копије лог датотеке. Најбоље је чувати резервне копије на посебном хард диску или на мрежној локацији.

Одржавање и ажурирање базе података

Поред ових аспеката, важно је разумети да базе података захтевају редовно одржавање и ажурирање. То укључује оптимизацију упита, израду индекса за брже претраге, као и имплементацију сигурносних мера за заштиту података.

Врсте базе података

Постоје различити брендирани типови база података, као што су MySQL, MariaDB, Microsoft SQL Server, PostgreSQL, Oracle, SQLite, MongoDB, и IBM Db2. Следе базе података са којима ја радим:

MySQL је популарна релацијска база података отвореног кода, позната по својој брзини, поузданости и једноставности коришћења. MySQL се често користи у веб апликацијама и подржава велики број корисника и операција. Више информација можете пронаћи на MySQL званичном сајту.

MariaDB је fork MySQL базе података, која пружа побољшане перформансе, додатне функционалности и отворен је за све кориснике. MariaDB се фокусира на заједницу и нуди напредне могућности за управљање подацима. Више информација можете пронаћи на MariaDB званичном сајту.

Microsoft SQL Server је релацијска база података развијена од стране Microsofta, позната по високом нивоу интеграције са Microsoftовим производима и алатима за анализу података. SQL Server нуди скалабилност и сигурност за пословне апликације. Више информација можете пронаћи на Microsoft SQL Server званичном сајту.

PostgreSQL је моћна, објектно-релацијска база података отвореног кода, позната по својој напредној подршци за SQL стандарде и екстензибилности. PostgreSQL је идеалан за сложене апликације и анализу података. Више информација можете пронаћи на PostgreSQL званичном сајту.

Цена програмирања базе података

Цена програмирања базе података може значајно варирати у зависности од бројних фактора. То укључује комплексност базе података, количину података која се обрађује, као и специфичне захтеве за сигурност и перформансе. Како бисте добили најтачнију процену трошкова, најбоље је да ме контактирате са детаљима о вашем пројекту. Можете ми послати поруку са описом онога што вам је потребно, величином пројекта, временским оквиром и другим релевантним информацијама, а ја ћу вам пружити персонализовану процену трошкова и времена потребног за програмирање базе података.

 

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

  • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
  • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
  • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
  • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
  • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!