Савети и трикови: веб дизајн

Овај чланак сам пронашао на интернету, у оригиналу је на немачком језику и ворд фајл је из 2004 године, а документ је можда још од раније, јер се при крају текста спомиње 1999 година 😁!

Да ли желите да направите сопствени веб сајт из разлога забаве или трошкова? С тим повезана велика потрошња времена није посебно битна за приватне особе. У сваком случају, саставили смо и објаснили нека од најважнијих (и најчешће занемарених) правила у даљем тексту - без тврдње да су потпуна. Међутим, овде вам не нудимо HTML курс, већ претпостављамо то знање.

Tips
Tips - Photo by Frank Vessia on Unsplash

Најважнија ствар је садржај

Добар дизајн карактерише чињеница да је фокус на информацијама. Странице требају бити јасно структуриране тако да посетиоци могу лако да се снађу.

Информације су апсолутно у првом плану, због чега странице с осредњим или чак лошим дизајном могу бити изузетно успешне. Не ради се о томе да покажете своје цртачке вештине (или оне графичког програма).

Ефикасно користите ефекте

Чак су и најлепши уводни тренуци брзо замарају. Изнад свега, ефекти не смеју коштати корисника и одвлачити их од информација. Иначе, према бројним анкетама доживљавају се као узнемирујуће.

Функционалност

Највише досадна ствар веб странице су недостајуће или неисправне везе. Па проверите све везе!

Кратки, беспрекорни текстови

Додуше, склони смо употреби много текста на овим страницама јер претпостављамо да посетилац заправо жели да сазна више. Међутим, ако желите веровати проведеним студијама, ови текстови су у најбољем случају прелистани. Читање није постало мање важно у нашем друштву, али је мање важно. Неискусни читаоци често имају проблема са разумевањем када реченица садржи више од 12 речи (погледајте савете и трикове за текстове).

Исправан правопис и граматика ионако су самразумљиви, међутим, већина људи на екрану налази грешке мање добро него на папирним отисцима. Према томе, поновљена лектира је апсолутна потреба. Нека запослени или пријатељи провере ваше странице ради грешака.

Тестирајте странице помоћу различитих претраживача

Имајте на уму да посетиоци користе широк избор веб прегледача, резолуција, величина прозора и дубина боја. Оно што на екрану изгледа задивљујуће са 32-битном дубином боја може изгледати ружно или лоше урађено са 16-битним - на пример, градијенти боја. Зато тестирајте свој веб сајт различитим прегледачима, дубинама боја и величинама прозора.
Наравно, сваки сајт је само компромис и не мора бити компатибилан са најстаријим прегледачима.

Search engine

Под претпоставком уноса на претраживачу и правих кључних речи, већину посетилаца ће на вашу веб страницу привући претраживачи. Пре свега, унесите готове веб сајтове у претраживаче.

Метаознаке (нпр. Кључне речи) често се називају чудотворним лековима, али ретко су једини критеријум према којем претраживач позиционира различите веб странице. Уверите се да се кључне речи подударају са садржајем веб странице.

Већина претраживача такође узима у обзир текст. Ово је посебно важно ако радите са динамичним страницама (ASP, PHP) или Flash. Динамични садржај генерисан из базе података може се наћи и у складу са тим навести од стране најважнијих претраживача, али на то се заиста не можете ослонити. Није тако са Flash-ом. Текст је овде приказан и као графика коју пауци уопште не могу да сниме. Направите најмање странице за преглед у нормалном HTML-у.

Такође морате размишљати о претраживачима када су у питању оквири, јер ће вероватно да ће појединачне подстранице бити наведене у претраживачима (ако их не искључите помоћу robots.txt).

Избегавајте тајне савете за које стално слушате, попут писања и позадине исте боје. Барем већи претраживачи (тј. Најважнији) су припремљени за то и обично уопште не укључују такве странице. 

Не користите више од три фонта

Три фонта, укључујући фонт наслова, требало би да буду довољна. Све остало изгледа немирно. Такође морате узети у обзир да се фонтови које користите за HTML странице морају учитати на PC посетиоца (у супротном ће се приказати другачији фонт).

Не стављајте ништа недовршено на мрежу

"У изградњи" или изреке попут "Овде се ствара нова сјајна веб локација Muster GmbH" сметају посетиоцу. Чим се ваше странице унесу у претраживаче или се Http адреса објави на неки други начин, резултат мора изгледати "спреман", чак и ако планирате бројна проширења.

На пример, врло често се линкови могу наћи на веб сајтовима које још не функционишу. Међутим, посетиоца не занима шта ће се тамо видети за неколико недеља. Једноставно задржава негативан утисак о недовршеном веб сајту. Међутим, ако открије нове везе током касније посете, може чак постати и радознао.

Редовно ажурирајте

Проверите да ли су информације увек ажурне. Ништа не изгледа горе од, на пример, референце на недељу акције у јулу 1999. године.

Добро размислите да ли је заиста вредно вашег времена да направите сопствену веб страницу. Ако немате пуно искуства и праксе, многе ситнице могу поћи по злу које спречавају успех вашег пројекта. На крају, често је јефтиније запослити некога попут нас да то спроведе.

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

  • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
  • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
  • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
  • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
  • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!