20 најпопуларнијих програмских језика у 2024-тој

Програмирање
Програмирање - Фотографија од Клемент Х на Унсплеш
 • Који програмски језик учити?
 • Који програмски језици постоје?
 • Који програмски језик је најтраженији?
 • Који програмски језик одабрати?

Постоји стотине програмских језика у широкој употреби, а сваки има своје сложености и својеврсне језике. Добра вест је да док започињете било какав рад са програмима који су Вам потребни, Ви започињете и путовање кроз програмски језик. Оно што је Вама потребно одлучиће и смер у ком треба да се креће Ваше циљано деловање.На листи су најбољи и најпотребнији програмски језици за многе најчешће случајеве употребе, укључујући веб развој, развој мобилних уређаја, развој игара и још много, много тога.

 1. ЈаваСкрипт
 2. Пајтон
 3. ХТМЛ/ЦСС
 4. Јава
 5. Ц#
 6. ТајпСкрипт
 7. ПХП
 8. СКЛ
 9. Ц++
 10. Ц
 11. Руби
 12. Свифт
 13. Го
 14. Раст
 15. Котлин
 16. Дарт
 17. Скала
 18. Перл
 19. Луа
 20. Објектив-Ц

ЈаваСкрипт

Džavaskript programski jezik

Употребљив и за бек-енд и фронт-енд програмирање, ЈаваСкрипт (Џаваскрипт) се такође широко користи у интернет домену. Џаваскрипт је основна технологија за напајање светске мреже. То је зато што његов ефикасан развој напредних и напредних операција, добро функционише са другим језицима, изузетно је свестран и ажурира се сваке године.

Данас је немогуће, а да на неки начин не користите Џаваскрипт. Према истраживању програмера Стек Оверфлов за 2023. годину, Џаваскрипт је најпопуларнији језик међу програмерима већ 10 годину заредом.

Заједно са ХТМЛ-ом и ЦСС-ом, Џаваскрипт је важан за развој веб страница и веб сајтова. Већина најпопуларнијих веб сајтова на мрежи, од Фејсбука и Твитера до Џимејла и ЈуТјуба, ослањају се на Џаваскрипт да би створили интерактивне веб странице и динамички приказивали садржај корисницима. Иако је Џаваскрипт примарно претворен језик у претраживачу, он се такође може користити на страни сервера путем "Node" за изградњу скалабилних мрежних апликација. "Node" је компатибилан са Линукс-ом, СунОС-ом, Мац ОС и Виндовс-ом. Будући да Џаваскрипт има флексибилну синтаксу и ради у свим главним прегледачима, то је један од симпатичнијих програмских језика. Брз начин рада и његова прилагодљивост је заправо сигуран корак ка ониме што је одређеном пословању и потребно. Неопходан увид у форму пословања одређује оно што се касније кроз овај програмски језик лако креира и презентује. Иако је Џаваскрипт примарно претворен језик који убрзава спајање са претраживачима.

Више о Javascript-у на екстерном извору. Више о Node.js на њиховом званичном сајту.

JQuery је брза, мала и Џаваскрипт библиотека богата функцијама. Ствари попут ХТМЛ преласка и манипулације документима, руковања догађајима, анимације и Ајакс-а чине много једноставнијим помоћу АПИ-ја за једноставно коришћење који ради у мноштву прегледача. Комбинацијом свестраности и проширивости, Јкуери је променио начин на који милиони људи пишу Џаваскрипт.

Више о Jquery-у на њиховој званичној страници.

React је декларативна, ефикасна и флексибилна ЈаваСкрипт библиотека за изградњу корисничких интерфејса. Омогућава изградњу великих веб апликација које могу ажурирати податке без поновног учитавања стране.

Више о React-у на њиховој званичној страници.

Angular је платформа и оквир за изградњу ефикасних и софистицираних једностраначних апликација. Користи модерни ЈаваСкрипт и омогућава развој апликација с изузетно добром скалабилношћу и перформансама.

Више о Angular-у на њиховој званичној страници.

Vue.js је прогресивни ЈаваСкрипт оквир који се користи за изградњу корисничких интерфејса. Vue је дизајниран да буде постепено усвајив, што значи да се лако интегрише са другим пројектима и библиотекама.

Више о Vue.js-у на њиховој званичној страници.

Пајтон

Пајтон програмски језик

Тешко је имати листу најбољих програмских језика без Пајтона (пајтон). Пајтон је често на табелама програмских језика са добрим разлогом. То је зато што је Пајтон моћан, али једноставан за научити. Општи програмски језик високог нивоа.

Пајтон је можда програмски језик који је највише прилагођен свим корисницима. Често се каже да је Пајтонова синтакса јасна, интуитивна и скоро налик енглеском што, попут Јаве, чини популарним избором за почетнике. Као и Јава, Пајтон има разне апликације које га чине свестраним, моћним опцијама при избору најбољег програмског језика за ваш случај коришћења. Ако вас, на пример, занима за бек-енд веб развој, тада је опен-соурс написан на Пајтону, популаран, једноставан за учење и богат. Пајтон такође има пакете попут НумПи и СциПи који се обично користе у областима научног рачунара, математике и инжењерства.

ХТМЛ

ХТМЛ5

Није програмски језик, друга основна технологија, светски позната је ХТМЛ. ХТМЛ (Hypertext Markup Language) је стандардни означавајући језик за креирање и структурирање веб страница. ХТМЛ се користи за дефинисање елемената и структуре странице, као што су наслови, параграфи, листе, слике, линкови и мултимедија.

ХТМЛ документ се састоји од низа елемената, који се означавају помоћу ознака (тагова). Ознаке одређују како ће елементи бити приказани у веб прегледачу и како ће интераговати са осталим деловима странице.

ХТМЛ се користи у комбинацији са ЦСС (Cascading Style Sheets) за стилизовање елемената, и ЈаваСкрипт-ом за додавање интерактивности и динамичког садржаја на веб страницама.

ХТМЛ је развијен од стране Тима Бернерс-Лија, оснивача World Wide Web-a, и одржава се од стране World Wide Web Consortium (W3C). ХТМЛ5 је тренутна верзија стандарда који подржава бројне нове функционалности и побољшава приступ вебу за различите уређаје и платформе.

ЦСС

Није програмски језик, више је језик за означавање. Али, поред ЈаваСкрипт-а и ХТМЛ-а, ЦСС је трећа основна технологија на светском тржишту програма. Обично се користи са ХТМЛ-ом, ЦСС помаже у дефинисању визуелне естетике ХТМЛ елемената. У суштини, где ХТМЛ дефинише садржај странице, ЦСС дефинише целокупни изглед странице.

ЦСС се групише у тзв. селекторе, класе, постоје предефинисане класе које раде неке послове. Шодно томе, постоји и скуп таквих класа (framework). Један од најпопуларнијих фрејмворка је twitter bootstrap, а овде је и њихов сајт Bootstrap.

Јава

Џава програмски језик

Јава је популаран, објектно оријентисан програмски језик високог нивоа који је развио Сан Микросистемс (сада у власништву Орацлеа) и први пут објављен 1995. Дизајниран је да буде независан од платформе, што значи да Јава код може да се покреће на било ком уређају са компатибилна Јава виртуелна машина (ЈВМ) без потребе за поновном компилацијом. Јава се широко користи за прављење веб апликација, пословног софтвера и Андроид мобилних апликација.

Јава наглашава једноставност, поузданост и перформансе. Њена синтакса је слична C и C++, али укључује функције попут сакупљања смећа, што поједностављује управљање меморијом за програмере. Јава такође подржава вишенитност, омогућавајући ефикасно извршавање истовремених задатака.

Ц#

Ц#

Још један програмски језик под утицајем Јаве, Ц# је приступачан језик опште намене који је једнако моћан и флексибилан. Ц# дизајниран је специјално за употребу са Windows-a.

Попут Ц++, Ц# (изговара се Ц Шарп) је уопште намењен и објективно оријентисан језик изграђен на темељима Ц. Првобитно га је осмислио Мајкрософт као део свог .NET оквира за изградњу windows апликација.

Ц# користи синтаксу која је слична другим језицима који потичу са Ц-ом, попут Ц++, па је лако одабрати ако долазите са другог језика у Ц породици. Ц# није само напредни развој Мајкрософтових апликација, већ је то и језик који мобилни програмери користе за изградњу крос-платформских апликација на Ксамарин платформи.

ТајпСкрипт

ТајпСкрипт

ТајпСкрипт је програмски језик отвореног кода који је развио Мајкрософт. Представљен је 2012. године као надоградња на ЈаваСкрипт, са циљем да унапреди развој и одржавање сложених апликација. ТајпСкрипт је статички типизиран, што значи да се типови података проверавају током компилације, што помаже у спречавању грешака у коду.

ТајпСкрипт уводи додатне функционалности, као што су класе, интерфејси, декоратори и модули, који олакшавају организацију и одржавање кода. ТајпСкрипт код се преводи (транспилује) у ЈаваСкрипт, што га чини компатибилним са постојећим ЈаваСкрипт окружењима и библиотекама.

ТајпСкрипт је постао популаран у развоју веб апликација и широко се користи у комбинацији са модерним фронтенд оквирима, као што су Angular, React и Vue.js.

ПХП

ПХП програмски језик

Код који стоји иза Фејсбука, Јахуа и Википедије, ПХП је дуго држао важно место у свету кодирања. ПХП је једноставан за употребу, лако се интегрише са другим језицима и подржавају га сви главни оперативни системи.

ПХП (Hypertext Preprocessor) је отвореног кода, серверски скриптни језик дизајниран за веб развој. Креирао га је Расмус Лердорф 1994. године. ПХП се углавном користи за генерисање динамичких веб страница и може се директно уградити у ХТМЛ.

Званични сајт ПХП-а.

СКЛ

СКЛ програмски језик

Програмски језици се обично користе да би се рачунарским системима рекло шта да раде, али постоје изузеци. СКЛ је језик заснован на упитима који је углавном фокусиран на "хватање" података из база података и омогућава њихово складиштење.

СКЛ (Structured Query Language) је стандардизовани програмски језик за управљање релационим базама података. Омогућава дефинисање, манипулацију, контролу и претрагу података.

СКЛ је декларативан језик, што значи да корисници опишу шта желе да постигну, а не како то треба урадити. То омогућава оптимизацију упита од стране система за управљање базама података (ДБМС). СКЛ је широко подржан од стране различитих ДБМС-а, као што су Оракл, МиСКЛ, ПостгреСКЛ и Мајкрософт СКЛ Сервер.

Више информација о СКЛ-у можете наћи на овом екстерном линку СКЛ.

Ц++

Ц++ је општи, високонивојски, објективно-оријентисани програмски језик који је развио Бјарне Строуструп током 1980-их као проширење језика Ц. Ц++ додаје класе, објекте, наслеђивање, апстракцију и полиморфизам на функционалности језика Ц, чиме олакшава развој сложених софтверских система.

Ц++ је познат по својој ефикасности, брзини и флексибилности, што га чини идеалним за развој перформантних апликација, као што су игре, оперативни системи, компајлери и уграђени системи. Ц++ такође подржава генеричко програмирање путем шаблона (templates), што омогућава писање флексибилног и поново употребљивог кода.

Ц++ је имао велики утицај на развој других програмских језика, као што су Јава, Ц# и Пајтон. Ц++ се и даље широко користи у индустрији, а његов развој и стандардизација наставља се под окриљем ИСО Ц++ комитета.

Ц

Ц програмски језик је општи, процедурални језик који је развио Денис Ричи у лабораторијама Бел током раних 1970-их. Језик је дизајниран да омогући директну контролу над хардвером и да буде ефикасан за писање система ниског нивоа, као што су оперативни системи и компајлери.

Ц језик је популаран због своје једноставности, флексибилности и високих перформанси. Синтакса језика је концизна, а његове функционалности омогућавају корисницима да раде са показивачима, структурама, функцијама и низовима.

Ц језик је поставио темеље за многе друге програмерске језике, укључујући Ц++, Ц# и Објектив-Ц. Програмски језик Ц и даље има велику примену у развоју софтвера, посебно у областима као што су уграђени системи, игре и оперативни системи.

Руби

Руби програмски језик

Руби је високонивојски, динамички типизирани програмски језик, који је први пут представљен 1995. године. Руби је креирао Јукихиро "Матз" Мацумото, са циљем да се направи језик који је једноставан за коришћење, читљив и флексибилан.

Руби је објектно-оријентисан језик, где је све, укључујући и примитивне типове, представљено као објекат. Руби подржава различите програмерске парадигме, као што су функционално, императивно и рефлексивно програмирање.

Руби он Раилс, популарни веб развојни оквир, заснован је на Руби програмском језику, што је допринело његовој широкој употреби у развоју веб апликација. Руби се такође користи за развој скрипти, десктоп апликација и системских алата.

Језик се истиче својом експресивношћу, елегантном синтаксом и конвенцијом "угодности" за програмере, што чини писање кода у Руби-ју брзим и угодним.

Руби је још један скриптни језик који се обично користи за развој веба. Почетници често гравитирају Руби-ју јер он има репутацију једне од пријатељских и најкориснијих заједница корисника. Поред активне заједнице и директне синтаксе, Руби је такође добар језик за прикупљање захваљујући својој повезаности са великим технолошким предузећима. Твитер, Ербнб, Блумберг, Шопифи и безброј других стартапа сви су изградили своје веб сајтове и веб локације, користећи Руби он Раилс у неком тренутку.

Свифт

Свифт програмски језик

Он је брз, сигуран и подржан од стране једног од највећих играча у технолошком свету, али вероватно неће бити ваш први избор када је у питању опште програмирање и развој.

Ако сте заинтересовани за Apple производе и развој мобилних апликација, Свифт је добро место за почетак. Apple је први пут најавио 2014. године, Свифт је релативно нов програмски језик који се користи за развој iOS и macOS апликација. Свифт је оптимизован за перформансе и изграђен је од темеља до стварности модерног развоја iOS-а. iOS се не само покреће на сваком iPhone-у и iPad-у, већ је подлога и за друге оперативне системе, као што су watchOS (за Apple сатове) и tvOS (за Apple TV). Поред тога, Apple не иде нигде као лидер технолошке индустрије, а iOS апликације и даље су најпрофитабилније на тржишту мобилних апликација. Узмимо и у обзир то да је претрага преко Apple уређаја и сафарија у протеклој години скочила за 23%, што значи да овај програм тек разрађује свој огромни потенцијал.

ГО

ГО програмски језик

ГО је програмски језик отвореног кода развијен у Гуглу. Флексибилан и способан да ефикасно приказује велике количине информација, Го добро напредује у већим системима. Али, можда је једна од најслађих ствари о Го-у његова конкурентност на тржишту која је увек испред већине сличних програма.

Го је један од основних језика који фаворизује Гугл, а то је мали језик који би могао. Као језик ниског нивоа, Го је идеалан за инжењере који желе да уђу у област програмирања система. Обухвата много исте функционалности Ц и Ц++ без тешке синтаксе и стрме кривуље учења. То је савршен језик за изградњу веб сервера, чак и пакета за машинско учење. То је језик отвореног кода, а амбициозни програмери могу видети своје личне доприносе које усвајају и уживају програмери широм света.

Раст

Раст програмски језик

Раст нуди брзину и сигурност, без жртвовања перформанси. Раст има драгоцену уграђену документацију и садржи корисне поруке о грешци (тако да лакше можете пронаћи проблеме када нешто пође по злу).

Раст је помало занемарен међу осталим језицима на овој листи, али то не значи да то није вредан језик за учење. Истраживање програмера за Стак Оверфлов за 2019. годину открило је да је Раст четврту годину заредом најомиљенији програмски језик међу програмерима, а 83,5 посто Растових програмера рекло је да жели наставити с радом на њему.

Развијена од стране корпорације Mozilla, Раст је попут Ц и Ц++ намењен првенствено програмирању система на ниском нивоу. Оно што Раст додаје комбинацији је нагласак на брзини и сигурности. Раст наглашава писање „сигурног кода“ спречавајући програме да приступе деловима меморије који не би требали да изазову неочекивано понашање и пад система.

Предности Раст-а значе да друге велике технолошке компаније, попут Дропбок-а и Курсера-е, већ почињу да га користе интерно.

Котлин

Котлин програмски језик

Котлин је модерни, статички типизирани програмски језик развијен од стране ЈетБраинс-а. Први пут је представљен 2011. године као алтернатива Јава програмском језику за развој Андроид апликација и других пројеката на Јава платформи.

Котлин је дизајниран да буде интероперабилан са Јава кодом, што омогућава програмерима да користе постојеће Јава библиотеке и оквире. Котлин нуди чистију и концизнију синтаксу, побољшано управљање нулабилним типовима и модерније функционалности, као што су екстензије, дата класе и ламбда изрази.

Котлин се може користити за развој Андроид апликација, сервера, десктоп апликација и веб апликација које се извршавају у ЈаваСцрипт окружењима. Гугл је 2017. године означио Котлин као званични програмски језик за Андроид развој, што је допринело његовој популарности.

Дарт

Дарт програмски језик

Дарт је програмски језик отвореног кода развијен од стране Гугл-а, који је први пут представљен 2011. године. Дарт је дизајниран за развој веб, сервер, десктоп и мобилних апликација. Језик комбинује карактеристике класичних и модерних језика, пружајући једноставност, ефикасност и скалабилност.

Дарт подржава објектно-оријентисани приступ програмирању са статичком провером типова, што олакшава писање чистог и сигурног кода. Дарт се може користити са различитим оквирима и платформама, као што су Флуттер (за израду мобилних и десктоп апликација) и АнгуларДарт (за веб апликације).

Дарт апликације се могу компилирати у натив код за iOS, Андроид, Виндовс, macOS и Линукс, као и у ЈаваСцрипт за веб апликације, што га чини универзалним решењем за развој на различитим платформама.

Скала

Скала програмски језик

Скала комбинује функционално програмирање са објектно оријентисаним програмирањем, нудећи сложеност кода заједно са сажетим нотацијама за боље кодирање и повећане перформансе. Скала је такође доступна и може бити забавно учити.

Ако сте упознати са Јавом - класичним програмским језиком - вреди проверити њеног модерног рођака, Скала. Скала комбинује најбоље карактеристике Јаве (попут објективно оријентисане структуре и муњевитог ЈВМ "рунтиме окружења") са модерним заокретом. Као функционални програмски језик, Скала омогућава програмерима да подигну квалитет свог кода како би личио на чисту математику. Скала омогућава истовремено програмирање, омогућујући паралелно извршавање сложених процедура. Програмери могу да креирају и прилагођавају своје типове података омогућавајући им да буду безбрижни знајући да су читави слојеви грешака немогући током извођења.

Перл

Перл програмски језик

Перл је интерпретирани скриптни програмски језик који је настао у осамдесетим годинама прошлог века. Име Перл је акроним за "Practical Extraction and Reporting Language".

Перл се најчешће користи за обраду текста, аутоматску обраду података и за развој веб апликација. Перл има много функција и модула који се користе за обраду текста, парсирање XML докумената, манипулацију подацима и друге задатке.

Једна од кључних карактеристика Перла је флексибилност и експресивност. Перл има једноставну синтаксу и може се користити на различитим платформама, укључујући Unix, Linux и Windows. Перл је такође познат по својој способности за рад са регуларним изразима, што га чини изузетно корисним за обраду текста и анализу података.

Перл такође подржава објектно-оријентисано програмирање (ООП), што значи да се код може организовати у класе и објекте ради боље организације и поновног коришћења кода.

Перл је отвореног кода и има велику заједницу корисника који доприносе развоју језика и његовим модулима. Постоји много бесплатних алата и библиотека које се могу користити са Перловим програмским језиком.

Луа

Луа програмски језик

Луа је моћан, ефикасан и лаган програмски језик дизајниран за проширивање апликација. Луа је посебно познат по својој брзини, портабилности и уграђеној подршци за процедурално и објектно-оријентисано програмирање. Развијен је у Бразилу, а његово име долази од португалске речи за 'Месец'.

Луа се често користи у индустрији видео игара за скриптовање, због своје једноставности за интеграцију са постојећим кодом и брзе извршне перформансе. Поред тога, Луа се користи и у индустријским апликацијама, уграђеним системима и веб апликацијама, пружајући програмерима флексибилан и моћан алат за развој различитих функција и апликација.

Један од кључних разлога за популарност Луа језика је његова портабилност. Луа скрипте могу се извршавати на скоро сваком оперативном систему без модификације, што га чини идеалним за развој унакрсно-платформских апликација. Такође, Луа омогућава лако повезивање са Ц и Ц++ кодом, што програмерима омогућава да пишу критичне делове апликација у тим језицима за боље перформансе, док користе Луа за мање критичне компоненте које захтевају често ажурирање или модификацију.

Више о Луа-у на њиховој званичној страници.

Објектив-Ц

Објектив-Ц програмски језик

Објектив-Ц је објектно оријентисан програмски језик који додаје малеталк-стил слања порука на Ц програмски језик. Развијен је 1980-их година и од тада је постао основа за развој Епл-ових оперативних система, укључујући макОС и iOS, до увођења Свифта.

Објектив-Ц се још увек широко користи, посебно у старим пројектима и апликацијама за Епл уређаје. Језик комбинује синтаксу програмског језика Ц са новим синтаксама за дефинисање класа и метода, и за управљање објектима. Објектив-Ц је познат по својој способности да се лако интегрише са Ц и Ц++ кодовима, што га чини погодним за развој сложених Епл апликација које захтевају приступ нижим нивоима система.

Осим што се користи у развоју апликација, Објектив-Ц се често користи за писање софтвера за сервере, интеграцију система и разне друге техничке апликације, где је потребна стабилност и поузданост Ц језика уз флексибилност објектно оријентисаног програмирања.

Више о Објектив-Ц-у на Епл-овој девелоперској документацији.

Извори информација о популарности програмских језика

Списак најкоришћенијих програмских језика се преузима из индустријских извештаја и анкета, као што су ТИОБЕ индекс, ГитХуб-ово Стање Октоверза и Стек Оверфлов-ова Анкета програмера. Ови извори годишње ажурирају своје рангове на основу критеријума попут броја упита на претраживачима, употребе у пројектима и преференција програмера. Најновије рангирање и детаљну анализу можете пронаћи на њиховим одговарајућим веб сајтовима:

Ови извори пружају свеобухватан преглед и широко су признати као ауторитативни у индустрији развоја софтвера.

Закључак

Избор бирања се заснива на основу интересовања и врсте вашег пословања. Ја Вам увек стојим на услузи, да Вас посаветујем шта је Вама највише од користи. Судећи по мом искуству и по светској статистици спреман сам да увек дам решење Вашем пословању. Конкурентност на тржишту се заснива на томе да сте увек спремни да унесете новину у Вашу пословну браншу. Веб сајтови су излог и портфолио једне фирме на глобалном тржишту.

Програмирање је постало саставни део модерног пословања, многа програмска решења нашла су се у највећим светским компанијама и убрзала им раст и пословање. Модерно и савремено пословање ће се све више ослањати на програмска решења, док ће сами програмери бити једни од најтраженијих. Судећи по томе у прилог говори и статистика која каже да је ИТ сектор у задњих пет година бележио раст више од 1000%. Индустријска еволуција је почела, и развијаће се паралелно са осталим тржишним секторима, битно је ухватити моменат на време.

Архива чланка

Дејан Дозет"/>

Ако тражите услуге развоја софтвера највишег ранга, не тражите даље!

Шта нудим:

 • Развој веб страница: Претворите вашу идеју у потпуно функционалну веб страницу.
 • Креација мобилних апликација: Достигните вашу публику на сваком уређају.
 • Прилагођена софтверска решења: Софтвер прилагођен вашим пословним потребама.
 • Управљање базом података: Осигурајте да су ваши подаци структурирани, сигурни и доступни.
 • Консултације: Нисте сигурни где да почнете? Разговарајмо о најбољим технолошким решењима за ваше циљеве.

Са годинама искуства у техничкој индустрији, усавршио сам своје вештине како бих пружио само најбоље својим клијентима. Претворимо вашу визију у стварност. Контактирајте ме данас да започнемо ваш следећи дигитални пројекат!